Szarvashús
482 kcal
Csodás szarvaspörkölt áfonyával
Leírás
Szarvashús – receptek, leírás, tippek
A szarvashús íze és jellege sokak szerint a marhahúshoz hasonlít. Ha jól készítik őket, mindkettő jellegzetes, szép, vöröses színű, de nem túlzottan erős ízvilággal és kellemes állaggal rendelkező húsféle. A szarvashús egyre több helyen elérhető, fogyasztása pedig számos egészségügyi előnnyel jár.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a szarvashús?
A szarvas a párosujjú patások közé tartozó emlősállat, melynek húsa különleges minőségű csemege. A vöröshúsok világában a szarvashús mindig a legelőkelőbb fogások között foglalt helyet: a gasztronómia az állat combját, lapockáját, gerincét, lábszárát és nyakát is felhasználja. A frissen vágott szarvashús állaga akkor tökéletes, ha nem túlzottan kemény, így könnyen szeletelhetővé válik. A belőle készült fogások hétköznapokon is megállják helyüket, de főleg ünnepnapokon készítjük őket.
Hogyan vásároljuk?
A nyári szezon után érdemes vadhúst vásárolni, a tenyésztett szarvashúsrészek viszont az év minden napján elérhetők az éttermek és a vásárlók számára. Mindig megbízható forrást keressünk, hiszen ez egy különleges, ritkább húsféle, így fordítsunk kiemelt figyelmet a beszerzési forrásra. Delikáteszboltokban, különlegesebb henteseknél is kereshetjük.
Mire jó a szarvashús?
A szarvashús sovány húsféle, zsírtartalma kifejezetten átlag alatti a vöröshúsok között is. Mindez magas fehérjetartalommal párosul, amelynek köszönhetően igazán tápanyagdús: sportolók, tudatosan étkezők étrendjében is helyet kaphat. A szarvaslapocka, szarvascomb, illetve a nyak és lábszár egyaránt vasban gazdag részei, ezért fogyasztásuk vérszegénység esetén is ajánlott. A húsban található jelentős mennyiségű B2- és B3-, továbbá B6- és B12-vitaminok fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A szarvashús linolsavban is kifejezetten gazdag, amely kutatások szerint a rákos megbetegedések és szívbetegségek ellen is hatásos lehet.
Mi készülhet a szarvashúsból?
Lehet belőle szarvasgerinc diókéregben sütve céklapürével és vörösboros céklaraguval, csodás szarvaspörkölt áfonyával, különleges szarvashúsos-rókagombás ravioli diós tokaji mártással, de bográcsos szarvaspörkölt is.
Még több szarvashúsos receptért görgess lejjebb!
100 g Szarvashús
fehérjetartalom
22.96 g
zsírtartalom
85002.09 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
73.57 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
202 mg
Nátrium
51 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
5 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.37 g
Niacin - B3 vitamin
6.37 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.48 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.22 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
22.96 g
Zsír
telített zsírsav
0.95 g
egyszeresen telített zsírsav
0.67 g
többszörösen telített zsírsav
0.47 g
koleszterin
85 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
3.4 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
202 mg
Nátrium
51 mg
Cink
2.09 mg
Réz
0.253 mg
Mangán
0.041 mg
Szelén
9.7 µg
szénhidrát
víz
73.57 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.22 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.48 mg
Niacin - B3 vitamin
6.37 mg
Folát
4 µg
E vitamin
0.2 mg
K vitamin
1.1 µg
B12 vitamin
6.31 µg
B6 vitamin
0.37 g