Sokzöldséges vegán Wellington
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty vegán
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 10% Zsír
zöldségfasírt
-
3g szőlőmagolaj22 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
1 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g só0 kcal
-
2 kcal
-
2g miso4 kcal
-
1g szójaszósz0 kcal
-
13g száraz vörösbor10 kcal
-
50g csiperkegomba11 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
1g chiamag6 kcal
-
5g víz0 kcal
-
38g konzerv bab43 kcal
-
4g zsemlemorzsa17 kcal
-
4g zabpehely17 kcal
-
8g dió49 kcal
-
0g só0 kcal
összeállítás
-
38g leveles tészta139 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
-
3g margarin18 kcal
Összesen
364
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 10% Zsír
zöldségfasírt
-
20g szőlőmagolaj177 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
10 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
7g só0 kcal
-
13 kcal
-
15g miso30 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
100g száraz vörösbor82 kcal
-
400g csiperkegomba85 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
10g chiamag49 kcal
-
40g víz0 kcal
-
300g konzerv bab342 kcal
-
35g zsemlemorzsa138 kcal
-
35g zabpehely133 kcal
-
60g dió392 kcal
-
0g só0 kcal
összeállítás
-
300g leveles tészta1113 kcal
-
20g mustár12 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
20g margarin143 kcal
Összesen
2910
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 10% Zsír
zöldségfasírt
-
1.1g szőlőmagolaj10 kcal
-
5.1g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
4.6g halványító zeller1 kcal
-
9.1g sárgarépa3 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.9g sűrített paradicsom1 kcal
-
0.9g miso2 kcal
-
0.3g szójaszósz0 kcal
-
5.7g száraz vörösbor5 kcal
-
22.9g csiperkegomba5 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
0.6g chiamag3 kcal
-
2.3g víz0 kcal
-
17.1g konzerv bab20 kcal
-
2g zsemlemorzsa8 kcal
-
2g zabpehely8 kcal
-
3.4g dió22 kcal
-
0g só0 kcal
összeállítás
-
17.1g leveles tészta64 kcal
-
1.1g mustár1 kcal
-
1.1g zsemlemorzsa5 kcal
-
1.1g margarin8 kcal
Összesen
169
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1064.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 749 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 128.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 176 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 620 micro
-
β-karotin 1577 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 575 micro
-
Lut-zea 125 micro
Összesen
364
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.1 g
Zsír
-
Összesen 157.1 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 53 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8514.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 629 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 456 mg
-
Foszfor 1310 mg
-
Nátrium 5994 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 295 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 44 mg
VÍZ
-
Összesen 1025.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1411 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 180 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 480 micro
-
Kolin: 163 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 4956 micro
-
β-karotin 12618 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 4604 micro
-
Lut-zea 1000 micro
Összesen
2910
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 486.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 343 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 283 micro
-
β-karotin 721 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 263 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
169
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
zöldségfasírt
-
2 ek szőlőmagolaj
-
1 db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 közepes szár halványító zeller
-
2 db sárgarépa
-
1 kk chilipehely
-
1 tk kakukkfű
-
1 kk szerecsendió
-
1 tk füstölt pirospaprika
-
1 kk bors
-
1 tk só
-
1 teáskanál miso
-
1 tk szójaszósz
-
1 dl száraz vörösbor
-
40 dkg csiperkegomba
-
2 ek petrezselyem
-
5 ek víz
-
35 g zsemlemorzsa
-
35 g zabpehely
-
2 csipet só
összeállítás
-
2 ek mustár
-
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
zöldségfasírt
- Az aprított vörös- és fokhagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra kockázott szárzellert és répát. Nagyjából 10 percet pároljuk, időnként keverve rajta egyet-egyet.
- Jöhetnek bele a fűszerek, a sűrített paradicsom, a misopaszta, a szójaszósz és a vörösbor. Jól összekeverjük, és 10-15 percet főzzük.
- Mikor kicsit besűrűsödött, hozzáadjuk a reszelt gombát, valamint az aprított petrezselymet. Jól összekeverjük, majd alacsony lángon addig főzzük, míg a gomba összeesik, majd a folyadékot is elfőzzük belőle, amennyire csak lehet.
- Közben összeállítjuk a "kötőanyagunkat". Ehhez először elkészítjük a chiatojást: az őrölt chiamagot a vízben elkeverjük, és állni hagyjuk 5-10 percet. Ezalatt a nedvességet az őrölt mag magába szívja, és zselés állagú tojáspótlékot hoz létre.
- A leszűrt cannellini babot krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a zabpelyhet, a darált diót, valamint a chiatojást és egy kevés sót. Alaposan összedolgozzuk - ez kemény alkaredzés lesz!
- A kész zöldségragut hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hozzákeverjük a babos masszához. Nagyon-nagyon alaposan elkeverjük, hiszen az egész lényege, hogy egynemű legyen a zöldségfasírtunk.
- A zöldséges mixet ezután folpackra halmozzuk, majd kis, tömzsi hurkát hengergetünk belőle, a videóban is látható módon. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük, de akár egy éjszakára is ottfelejthetjük.
összeállítás
- A leveles tésztát ha kell, kinyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük mustárral és megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával - ez arra kell, hogy az esetlegesen még távozó folyadék ne a tésztát áztassa el.
- A zöldségfasírtot kiszabadítjuk a folpackból, és a tésztára helyezzük, majd feltekerjük. A felesleges tésztát levágjuk, vagy akár meg is formázhatjuk, mint a videóban.
- 2-3 evőkanál margarint vagy vegán vajat megolvasztunk, és körben bekenjük vele a Wellington külsejét, majd egy éles késsel beirdaljuk a tetejét.
- 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 40-45 percre, míg a teteje szép aranybarnára sül.
- Hagyjuk picit hűlni, majd szeleteljük és tálaljuk. Vegán krumplipüré, vegán gravy és némi párolt lilakáposzta nagyon jól áll mellé.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 6234
- Feltöltés dátuma: 2020. december 21.
Ajánló
A zöldséges tölteléket kiolajozott-zsemlemorzsázott formában akár egybesült fasírtnak is elkészíthetjük.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
vegán ünnepi receptek
további kategória:
karácsony
kategória:
vegetáriánus ünnepi receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty vegán
138 recept
A Wellington az egyik legnépszerűbb fogás az ünnepek környékén, akár bélszínt, akár csirkét, akár lazacot csomagolunk bele. Most a vegánokra (és a nemvegán zöldségrajongókra) is gondolva megalkottuk ezt a csodás vegán Wellingtont, amibe rengeteg zöldség került. Egyszerűen ki kell próbálnotok, hogy elhiggyétek: van élet a húson túl is, még akkor is, ha épp karácsony van! Nálunk a legnagyobb húsevők is repetáztak (volna) belőle!