r
Nosalty Logó

Sült halloumi citromos-mézes mázzal és szezámsóval

Hering András
Sült halloumi citromos-mézes mázzal, szezámmaggal és metélőhagymával megszórva egy kerámia tányérban, rusztikus konyhapulton tálalva.
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

492
Kalória
31.5g
Fehérje
16.1g
Szénhidrát
34g
Zsír
8.5g
Víz
-
Koleszterin
189.3mg
Élelmi rost
15.5g
Cukor
  • 35% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 492 kcal
  • 35% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 1968 kcal
  • 35% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 37% Zsír
Összesen 315 kcal
  • 35% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    31.5 g

Zsír

  • Összesen
    34 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    26.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.1 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    8.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 492 kcal
  • 35% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    126.1 g

Zsír

  • Összesen
    136.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    105.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.2 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    34.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 1968 kcal
  • 35% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 37% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.1 g

Zsír

  • Összesen
    21.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    5.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 315 kcal

Elkészítés

  1. Egy mozsárban zúzzuk össze a szezámmagot, amíg egy részük por állagú nem lesz - vagy apróra is törhetjük.
  2. Tegyük egy kis tálba, keverjük hozzá a tört chilit és egy csipet sót. Egy finom reszelővel reszeljük bele a citromhéjat a keverékbe, és az ujjainkkal dolgozzuk el úgy, hogy a héj egyenletesen eloszoljon, ne álljon csomókba. Tegyük félre.
  3. Facsarjuk ki a citromlevet egy másik kis tálba (a magok ne kerüljenek bele), majd keverjük hozzá a mézet. Alaposan (akár egy habverő segítségével) dolgozzuk össze. Ezt is tegyük félre.
  4. Hosszában vágjuk félbe a halloumidarabokat. Ezután mindegyiket fektessük vágott felével lefelé egy vágódeszkára, és hosszában, átlósan szeleteljük őket háromszögalakúra, hogy összesen nyolc darab legyen. Papírtörlővel töröljük szárazra őket, hogy szépen megpiruljanak.
  5. Öntsünk olívaolajat egy vastag falú serpenyőbe (öntöttvas vagy tapadásmentes) és közepesen magas hőfokon hevítsük kb. 1 percig. Rakjuk bele a halloumit, a vágott oldalával lefelé, és nyomjuk le fém spatulával, hogy egyenletesen piruljon (az olaj fröcskölhet, de ne ijedjünk meg). Süssük a sajtot aranybarnára és ropogósra, kb. 4 percig mindkét oldalán.
  6. Tegyük át a forró halloumit egy tálalótányérra, és azonnal locsoljuk meg a citromos mézzel. Szórjuk meg a fűszeres szezámsóval és snidlinggel, majd csorgassunk rá még egy kevés olívaolajat, és már tálalhatjuk is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 10 p

Ha valami gyors, mégis különleges finomságra vágysz, próbáld ki ezt a mézes-citromos halloumit ropogós szezámmaggal! A kívül pirult, belül lágy sajt tökéletesen harmonizál az édes-mézes, pikánsan csípős öntettel. Előételként vagy könnyű vacsoraként is megállja a helyét, különösen akkor, ha valami extrával lepnéd meg magad vagy vendégeidet. Melegen tálalva az igazi!

További receptek

Magvas kréker

Egy ilyen magkréker magában is mennyei ropogtatnivaló, de ha készítünk mellé például egy kencét, akkor abba is tudjuk mártogatni. Nyugodtan lehet változtatni azon, hogy milyen magokat ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek