r
Nosalty Logó

Főtt marhahús meggymártással és petrezselymes burgonyával

Gerzsenyi Flóra
Főtt marhahús meggymártással és petrezselymes burgonyával
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Főtt marha

Meggymártás

Petrezselymes burgonya

747
Kalória
46.4g
Fehérje
71.1g
Szénhidrát
31.7g
Zsír
507.3g
Víz
168.4g
Koleszterin
8.3g
Élelmi rost
27.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Főtt marha

Meggymártás

Petrezselymes burgonya

Összesen 747 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Főtt marha

Meggymártás

Petrezselymes burgonya

Összesen 2989 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Főtt marha

Meggymártás

Petrezselymes burgonya

Összesen 104 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.4 g

Zsír

  • Összesen
    31.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    168 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1606.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    612 mg
  • Nátrium
    588 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    71.1 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    507.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    85 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    219 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    208 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    1580 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    822 micro
Összesen 747 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    185.5 g

Zsír

  • Összesen
    127 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    674 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6426.1 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    872 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    488 mg
  • Foszfor
    2448 mg
  • Nátrium
    2351 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    284.5 g
  • Cukor
    110 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    2029.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1005 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    341 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    878 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    832 mg
  • Retinol - A vitamin:
    437 micro
  • α-karotin
    242 micro
  • β-karotin
    6319 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    3289 micro
Összesen 2989 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    218.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    215 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    88 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 104 kcal

Elkészítés

Főtt marha

  1. A húst megmossuk, majd egy nagy fazékban alacsony lángon feltesszük főni a megtisztított, nagyobb darabokban hagyott zöldségekkel, fűszerekkel és annyi hideg vízzel, ami teljesen ellepi. Kb. 1 óra alatt puhára főzzük a marhát, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, és felszeleteljük.
  2. Az alaplevet ne öntsük ki, főzzünk belőle levest, vagy fagyasszuk le, miután kihűlt!

Meggymártás

  1. A mártáshoz a fagyasztott meggyet egy kis gyorsforraló fazékba tesszük a vízzel, a citromlével, a cukorral és a fűszerekkel együtt.
  2. Felforraljuk, és pár perc alatt puhára főzzük. Hozzáreszeljük a citromhéjat is.
  3. A keményítőt csomómentesre keverjük a tejföllel, majd a meggy főzőlevéből jó pár kanállal hozzákeverünk, a hőkiegyenlítés végett. Óvatosan a meggyhez adjuk, és elkeverjük.
  4. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd miután a keményítő „kifőtt”, és besűrűsödött a mártás, levesszük a tűzről. Hagyjuk hűlni, vegyük ki belőle a szegfűszeget és a fahéjrudat, majd langyosan tálaljuk. Ha nagyon sűrű a mártás, kevés tejjel vagy vízzel hígítsuk.

Petrezselymes burgonya

  1. A burgonyákat sós vízben, héjastul megfőzzük. Miután kihűltek, megpucoljuk és cikkekre vágjuk őket.
  2. Visszatesszük abba az edénybe, amiben megfőztük, rádobjuk a vajat és a felaprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, kicsit átpároljuk, és tálalhatjuk is a meggymártással és a vékonyra szeletelt marhahússal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 60 p

Sokak nagy kedvence a meggyszószos főtt marha, amiért nálunk a szerkesztőségben egyenesen odavannak, ment is érte a tolongás. Viszont mi most elkészítettük a prémiumabb változatát, ami új szintre emeli ezt a nosztalgikus, menzaidéző ételt. Próbáljátok ki így is, ha szeretitek az édes-sós kombinációt.

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek