Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egyben sült karaj kelkáposzta-salátával és almaszósszal

Egyben sült karaj kelkáposzta-salátával és almaszósszal
Egyben sült karaj kelkáposzta-salátával és almaszósszal
130 perc / előkészület: 10 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Éttermi minőségben, otthon. Anne Brruell egyik receptje, picit átdolgozva. Nagyon őszies ízei vannak, igazi ünnepi fogás. 3 részből áll, de nem bonyolult. Bő 2 óra alatt megvan, de megéri fáradni vele!

Érdemes húshőmérőt beszerezni, mert úgy tudunk a legjobban meggyőződni a hús elkészüléséről.

hozzávalók / 4 adag

Hús

Kelkáposzta-saláta

Almaszósz

Szólj hozzá!

elkészítés

Hús

  1. Először megágyazunk a húsnak. Egy mélyebb tepsibe durván feldaraboljuk a hagymát, beleöntjük a az almalevet, a bort, só, bors, rozmaring, kakukkfűvel megszórjuk, és az egész babérlevelet is beledobjuk. Ebben a lében fog sülni a hús, ezzel fogjuk sütés közben és a végén is tálaláskor locsolni. Továbbá majd egy picit ebből a szaftból fogunk az almaszószhoz is levenni.
  2. Elkészítjük a zöldfűszeres kérget, amivel bevonjuk a húst. Kis tálba tesszük a zsályát, kakukkfüvet, rozmaringot, sót, pici borsot, őrölt babért, és felöntjük annyi olívaolajjal, hogy kenhető legyen. A húst megtöröljük, sózzuk, és a fűszeres masszával jól bedörzsöljük mindenhol.
  3. 220 fokra előmelegítjük a sütőt, majd betesszük a húst, pirulni. 30 perc múlva kivesszük, nagyon óvatosan meglocsoljuk. Akkor jó, ha már locsolgatásnál nem kezd lefolyni a fűszeres kéreg. Ekkor 190 fokra levesszük a sütőt, lazán befedjük alufóliával, és visszatesszük újabb 30 percre puhulni.
  4. Puhulás után levesszük az alufóliát, újra óvatosan meglocsoljuk, és kb. 2 dl fűszeres-almaleves folyadékot leveszünk a hús alól (az almaszószhoz). Ha kevés lenne alatta a folyadék, töltsünk utána bort és almalevet. Fólia nélkül visszatesszük még 30 percre pirulni a húst.
  5. Ellenőrizzük a húst a sütési idő végén. Újra locsoljuk meg, és 220 fokra tegyük vissza a húst, és még 15 percig süssük. Akkor tökéletes a hús, ha 65 fokos. Ekkor kivesszük, deszkára tesszük, és legalább 10 percig pihentetjük. A csontról levágjuk, és vékonyan felszeletelve tálaljuk majd.

Kelkáposzta-saláta

  1. A szalonnát felkockázzuk, és lepirítjuk egy nagy lábasban. Hozzáadjuk az apróra vágott lila hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd fűszerezzük kakukkfűvel és a babérlevelekkel.
  2. A répát lereszeljük, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Pár percig pirítjuk, majd a csíkokra vágott kelkáposztát is hozzáadjuk. (A torzsát és a vastagabb erezetű levelét vágjuk ki!) Majd felöntjük az almalével és a borral. Fedő alatt pároljuk.
  3. Pár percenként átkavarjuk. A folyadékot többször kell pótolni, vegyesen a borból és az almaléből. Mindig csak félig lepje el a folyadék. Ha már teljesen összeesett a káposzta, akkor hozzáadjuk a fehérborecetet. Ha nagyon savas lenne, pici cukorral egyenlítsük ki, nem feltétlenül kell bele. Fedő alatt, kevergetve pároljuk. Kb. 30-45 percig. De ellenőrizzük többször.

Almaszósz

  1. 4 db almát megpucolunk, felkockázunk. Pici vajat olvasztunk, és elkezdjük azon párolni az almákat. Kb. 5 perc után felöntjük a hús alól vett ca. 2 dl húslével. (Ebben vannak a fűszerek, így további fűszerezés nem feltétlenül szükséges. Cukrot nem adunk hozzá, ez nem édes lesz!)
  2. Hozzálöttyintünk egy kevés bort és almalevet. Majd egy kis fahéjat és őrölt szegfűszeget. Így pároljuk meg az almákat puhára.
  3. Ha már kellően puha az alma, akkor fél dl zsíros tejszínnel besűrítjük. (Ha továbbra is híg, lehet egy kis étkezési keményítővel is sűríteni, kb. fél evőkanállal.)
  4. Egy száraz forró serpenyőben 1 marék durvára vágott diót picit megpirítunk. Majd az almaszószhoz adjuk, átforgatjuk, és kész is!
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 521
elküldve: 2
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

aszaboedina

Mióta szakács: 2017.09.11.
6 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sült karaj meleg káposztasalátával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1245
csontos sertéskaraj 1.2 kg
zsálya 1 teáskanál
rozmaring 0.5 teáskanál
kakukkfű 1 teáskanál
babérlevél 0 ízlés szerint
babérlevél 4 db
olívaolaj 0.5 dl
vöröshagyma 4 közepes db
rostos almalé 5 dl
rosé 2 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kelkáposzta 1 közepes db
császárszalonna 200 g
lila hagyma 3 közepes db
sárgarépa 3 közepes db
kakukkfű 1 teáskanál
babérlevél 4 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
rostos almalé 2 dl
fehérbor 2 dl
fehérborecet 2 ek
alma 4 közepes db
vaj 4 dkg
fahéj 1 kk
szegfűszeg 1 csipet
rostos almalé 0.5 dl
fehérbor 0.5 dl
habtejszín 0.5 dl
dió 1 marék