Kesudió

Kesudió

Leírás

A szemiarid területeken Közép-Amerikától Északkelet-Brazíliáig honos, de a trópusokon világszerte termesztik. Èdeskés ízű, vese alakú olajos mag, mely a kesufa termésének, a kesu almának a magja. A „kesualmát” sokféleképpen fogyasztják. A vékony pergamenszerű héj alatt szúrós illatú, világossárga, lédús hús található. A valódi termés, a kesudió, a megvastagodott kocsány alján található. A vese alakú, hosszúkás, 2,5 cm-es mag belseje finom csemege. A fehér magbél nagy tápértékű. A kesudióban nagyon sok értékes tápanyag található: foszfor, magnézium, vas, réz, cink, szelén, A- és B-vitaminok, béta-karotin, folsav, hogy csak néhányat említsünk. Külön is kiemelhető magas kalciumtartalmát, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt. A kesudió ezen kívül tele vannak antioxidáns hatású E-vitaminnal is. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől is véd. Túlnyomórészben telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Mindig héj nélkül kerül forgalomba, mert a kesudió héja maró hatású gyantát tartalmaz, melyet gondosan el kell távolítani fogyasztás előtt. Önmagában, salátákhoz adva vagy stir-fry ételekben fogyasztjuk. (Forrás: Wikipédia)

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Légmentesen lezárva, száraz helyen.

100g Kesudió

fehérjetartalom

18.22 g

zsírtartalom

39.425 g

szénhidráttartalom

30.19 g

víztartalom

5.2 g

Hány kalória

gramm

kesudió?

Top ásványi anyagok

Foszfor

593 mg

Magnézium

292 mg

Kalcium

37 mg

Nátrium

12 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.417 g

Niacin - B3 vitamin

1.062 mg

E vitamin

0.9 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.864 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

18.22 g

Zsír

telített zsírsav

7.783 g

egyszeresen telített zsírsav

23.797 g

többszörösen telített zsírsav

7.845 g

ásványi anyagok

Kalcium

37 mg

Vas

6.68 mg

Magnézium

292 mg

Foszfor

593 mg

Nátrium

12 mg

Cink

5.78 mg

Réz

2.195 mg

Mangán

1.655 mg

Szelén

19.9 µg

szénhidrát

rost

3.3 g

cukor

5.91 g

víz

5.2 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.423 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.058 mg

Niacin - B3 vitamin

1.062 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.864 mg

Folát

25 µg

Lutein+zeaxantin

22 µg

E vitamin

0.9 mg

K vitamin

34.1 µg

C vitamin

0.5 mg

B6 vitamin

0.417 g

202 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ebbe a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.