r
Nosalty Logó

Autentikus thai Tom Yum leves garnélával (Tom Yum Goong)

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Hering András
Autentikus thai Tom Yum leves garnélával (Tom Yum Goong)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 307 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1213 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 29 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    21 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3156.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    437 mg
  • Nátrium
    2461 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    610.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    125 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    656 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 307 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    83.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    630 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12626.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    180 mg
  • Kálcium
    486 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    347 mg
  • Foszfor
    1749 mg
  • Nátrium
    9842 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    152.3 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    2442.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    343 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    206 micro
  • Kolin:
    525 mg
  • Retinol - A vitamin:
    272 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    502 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2624 micro
  • Lut-zea
    133 micro
Összesen 1213 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    327.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    68 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 29 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a garnélarákokat, és távolítsuk el a fejüket. A húst és a héjakat/fejeket tegyük külön.
  2. Melegítsünk fel 1 evőkanál olajat egy wokban közepes lángon, és adjuk hozzá a garnélarákok héjait és fejeit. 1-2 percig kevergetve pirítjuk, amíg a héj világos színe mély narancssárgára nem válik. Adjunk hozzá nagyjából 7 dl vizet, és forraljuk fel. Fedjük le, és pároljuk 10 percig. Szűrővel távolítsuk el a héjakat az alapléből, és adjuk hozzá a csirkehúslevet.
  3. Fogjuk a citromfüvet, és vágjuk le a szárazabb részét (körülbelül a szár felénél). Húzzuk le a keményebb, külső rétegeket, csak a puhább, gyengédebb közeprészt használjuk fel. Törjük össze a citromfüvet egy húsklopfolóval vagy egy sodrófával.
  4. Aprítsuk össze az összetört citromfűszárat nagyjából 5 cm hosszúságúra, és adjuk hozzá a wokban lévő húsleveshez. Tegyük bele az apróra vágott hagymát, a koriander szárát, a galangalt (vagy reszelt gyömbért), a koktélparadocsomokat (vagy 4 teáskanál sűrített paradicsomot), a lime- és mentaleveleket és a thai chilit is. *Ha az ajánlásban említett thai tom yum pasztával dolgozunk, akkor az előbbi alapanyagok helyett ezen a ponton keverjük az alapléhez.
  5. Forraljuk fel, fedjük le, és pároljuk 10 percig. 10 perc elteltével az ehetetlen fűszernövényeket és aromákat finom szűrővel eltávolíthatjuk az edényből. Én szeretem bennehagyni őket, ahogy az Thaiföldön is szokás.
  6. Hozzáadjuk a gombát, és további 5 percig pároljuk. Keverjük hozzá a cukrot, a thai chilipasztát, szójaszószt és a halszószt. Addig keverjük, amíg a chilipaszta teljesen fel nem oldódik a levesben.
  7. Végül adjuk hozzá a garnélarákot, és főzzük nagyjából 30 másodperctől 1 percig, méretüktől függően, amíg meg nem főnek.
  8. Jöhet a tálalás: öntsük a forró tom yum levest egy kisebb leveses tálba/csészébe. Díszítsük korianderlevéllel, kínáljunk mellé friss lime-ot (locsoljuk meg vele a levest), szórhatunk rá tört kesudiót vagy mogyorót (opcionális), és azonnal tálaljuk. Ha kiadósabbra szeretnénk, főzzünk ki hozzá egy csomag üvegtésztát.
  • Receptkönyvben: 30
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 55
  • Össznézettség: 1586
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 05.

Ajánló

A klasszikus Tom Yum leves hozzávalóit ázsiai élelmiszerboltokban beszerezhetjük, ezek felhasználásával lesz a legautentikusabb a levesünk. *Ha nincs a közelben hasonló üzlet, nagyobb szupermarketekben szinte már mindenhol kapható thai tom yum paszta, amely a legfőbb fűszereket tartalmazza, így gyakorlatilag a friss citromfű, fokhagyma, lime és chilifűszerek keverékét is fel tudod használni a thaiföldi Tom Yum leves készítéséhez. Az autentikus receptek nem használnak ehhez a leveshez sem kókusztejet/krémet (a kókusztejes verzió a Tom Kha, csirkével Tom Kha Gai), sem pedig rizstésztát, de ha kiadósabbá tennénk, szerintem mindeképpen üvegtésztát főzzünk ki hozzá. Egyes receptek a krémesítés céljából (kókuszkrém helyett) pár csepp (!) sűrített tejet használnak, de nem azt a cukros félét, amit nálunk a kávékhoz is használunk, sajnos itthon viszonylag nehezebb beszerezni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Autentikus thai Tom Yum leves garnélával (Tom Yum Goong)
Hering András 166 recept

Ez a thai Tom Yum leves garnélával (vagy más néven Tom Yum Goong) meglepően könnyen elkészíthető néhány kulcsfontosságú összetevőből, mint például a thai chili, citromfű, lime levelek és halszósz. Fantasztikus és csípős, hihetetlenül garnélaízű, amit a rákhéjak megsütésével és gyors alapléfőzéssel kapunk. Ez nem feltétlenül egy hagyományos thai technika, de szerintem plusz ízt és gazdagságot ad a húslevesnek. A Tom Yum Goongnak is sokféle elkészítési módja létezik, én most megpróbáltam az otthoni körülmények között legegyszerűbb, de autentikus főzési folyamatot bemutatni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek