Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nasi goreng

Nasi goreng
Nasi goreng
110 perc / előkészület: 80 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nasi goreng Indonéziában elterjedt és rendkívül kedvelt étel. Valójában ez egy előfőzött rizs, amit aztán megpirítanak. Innen is a neve: nasi (ejtsd na-si) = főtt rizs, goreng (ejtsd go-ren) = pirított. Bár a nasi goreng-t minden utcasarkon lehet itt vásárolni, valamiért igazi receptje még sincs. Ami mindegyikben közös, hogy tartalmaznak: olajat, póréhagymát, vöröshagymát, fokhagymát (természetesen hűen a recept nevéhez, pirítva). Ehhez adják hozzá a húst (lehet csirke, marha, a nem iszlám térségben sertés), vagy tenger gyümölcseit (rák, garnéla, stb.). Zöldség és gomba szinte mindegyikben található. Jellegzetes fűszerezését a szójaszósz, sambal oelek (hasonló a mi Erős Pistánkhoz) és chutney adják. Természetesen só, bors, curry, kurkuma és chili sem hiányozhatnak. Van, aki a rizst rántottával is keveri, ez a lépés nem kötelező (bár nagyon finom). Krupuk-kal (azaz rákszirommal), satay-vel (ejtsd: szaté), de tükörtojással is felszolgálhatjuk. Ez a sokszínű sokaság egy tányéron/ tálon adja a nasi campur-t, azaz színes rizst.  Az étel természetesen tésztával is elkészíthető, ekkor azonban bami goreng-nek (pirított tészta) hívják. Mivel nincs egységes recept az elkészítésére, most megmutatom, hogy készíti az én családom.

 

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét a jobb ízhatás kedvéért érdemes egy fél órára bepácolni. Sóból, borsból, szójaszószból (Hoisin szószból) olajból, sambal oelek-ből, curryből és kurkumából pácot készítünk. Felcsíkozzuk/ felkockázzuk a csirkehúst, majd hozzáadjuk és jól összekeverjük, hogy a pác mindenütt fedje. Hagyjuk legalább 30 percig az ízeket összeérni.
  2. Kevés olajat forrósítunk egy wokban. Ehhez adjuk a bepácolt csirkét, fehéredésig pirítjuk. Ne felejtsük el hozzáadni a felaprózott fokhagymát sem. Adunk hozzá szójaszószt. Ha minden teljesen késznek tűnik, jöhet a darabokra vágott gomba, ennek ugyanis nagyon kevés idő kell, hogy elkészüljön.
  3. A feldarabolt vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, míg halványsárgára színt kap. Ha megpárolódott, hozzáadhatjuk a felkarikázott póréhagymát és paprikát.
  4. Közben a rizst a szokásos módon megfőzzük, majd leszűrjük. Rántottát készítünk, és összekeverjük a rizzsel. Hozzáadjuk a zöldségmixet is.
  5. Most kezdődik az étel valódi "trükkje". Magasabb fokozatra kapcsoljuk a főzőlapot, és elkezdjük pirítani rajta a mixet (más szóval kicsit odaégetgetni) folyamatosan kevergetve, hogy mindenhol megpirulhasson, de nehogy teljesen odaégjen. Természetesen nem kell kőkeményre pirítani, csak épphogy kicsit megkeményedjen a külseje. 
  6. Tálalás előtt összekeverjük a hússal. Forrón tálaljuk a már említett kiegészítőkkel, azaz krupuk-kal (rákszirom) és/ vagy satay-vel és/ vagy tükörtojással.

 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 641
elküldve: 3
receptkönyvben: 105
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Na ezt süsd ki!

Mióta szakács: 2012.02.05.
47 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: wok receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pirított rizses csirke, távol-keleti rizses csirke

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Mon, 2013-03-11 01:56

Nagyon jo! Ebedre zoldseges rizseket szoktam vinni, legkozelebb ez lesz majd. A licsis csirkemell recepted is szuper!

534
csirkemell filé 500 g
rizs 250 g
gomba 150 g
vöröshagyma 1 közepes fej
póréhagyma 0.5 db
fokhagyma 3 gerezd
mogyoróolaj 2 ek
paprika 1 db
kesudió 5 dkg
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
szójaszósz 4 ek
hoisin-szósz 2 ek
csípős paprikakrém 0.5 kávéskanál
curry por 2 teáskanál
kurkuma 0 ízlés szerint