r
Nosalty Logó

Kovászolt zöldség alaprecept

Lakos Benedek
Kovászolt zöldség alaprecept
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A kovászos zöldséghez

86
Kalória
3.8g
Fehérje
14.5g
Szénhidrát
1.6g
Zsír
279.5g
Víz
-
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
1.5g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kovászos zöldséghez

Összesen 86 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kovászos zöldséghez

Összesen 682 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A kovászos zöldséghez

Összesen 28 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1398.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    1208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    279.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 86 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.2 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11186.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    742 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    225 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    9667 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    116.3 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    2236.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    695 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    160 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    449 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 682 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    398 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    92 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 28 kcal

Elkészítés

A kovászos zöldséghez

  1. A kovászoláshoz használhatunk kedvünk szerint bármilyen zöldséget, aminek keményebb a húsa és nyersen is fogyasztható. Például karalábét, cukkinit, főzőtököt, patisszont, zöldbabot vagy karfiolt is. Fontos, hogy a zöldségeket mindig alaposan mossuk meg és vágjuk egyenlő darabokra. A lassan puhuló zöldségeket kisebbere, a könnyen puhulókat nagyobbra szeleteljük.
  2. A zöldségek előkészítése előtt a vizet felforraljuk a sóval, borssal, mustármaggal és korianderrel. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Tiszta, steril üvegek aljába teszünk a kenyérből, majd mehet rá egy-két szál kapor és két gerezd fokhagyma. Ezen az alapon elrendezzük a zöldségünket, hogy teljesen kitöltse az üveget. A zöldség tetejére ismét fokhagymát, kaprot, majd zárásképp egy szelet kenyeret teszünk.
  4. A zöldségeket nyakon öntjük a már teljesen kihűlt fűszeres felöntőlével úgy, hogy az teljesen ellepje az üveg tartalmát. Az egészre egy nehezéket teszünk, hogy minden a lé felszíne alatt maradjon.
  5. A kovászos zöldségeket kintre, meleg helyre tesszük (pl. terasz, ablakpárkány) és az időjárástól függően 3-6 napig érleljük. Ha melegebb az idő, gyorsabban elkészül, ha hidegebb, több nap kell neki. Érdemes lehet megkóstolni egy darabot, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Ha a lé már fehér, opálos és az üveg tartalmának kellemesen savanykás illata van, a savanyúságunk elkészült.
  6. Az üveg tartalmát leszűrjük, eltávolítjuk a kenyeret és a kaprot, majd az üveget átöblítjük. Ebbe mehetnek vissza a zöldségek, és rájuk az átszűrt lé. A savanyúságot hűtőben tároljuk. Fogyasszuk el 1-2 héten belül.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Főzés módja: fermentálás / savanyítás

Az uborkán kívül egy sor másik alapanyagot is kovászolhatunk a karalábétól kezdve egészen a zöldbabig. Ugyanazzal a módszerrel, ugyanazzal a könnyedséggel alkothatunk isteni és különleges házi savanyúságokat. Csak az alábbi recept kell hozzá.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...