adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A kovászos zöldséghez
86
Kalória
3.8g
Fehérje
14.5g
Szénhidrát
1.6g
Zsír
279.5g
Víz
-
Koleszterin
1.6g
Élelmi rost
1.5g
Cukor
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
A kovászos zöldséghez
Összesen
86
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
A kovászos zöldséghez
Összesen
682
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1398.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 1208 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 14.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 279.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Összesen
86
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.2 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11186.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 742 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 225 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 9667 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 116.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 13 mg
Víz
-
Összesen 2236.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 695 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 160 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 449 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
682
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 460.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 398 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 4.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 92 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
28
kcal
Elkészítés
A kovászos zöldséghez
- A kovászoláshoz használhatunk kedvünk szerint bármilyen zöldséget, aminek keményebb a húsa és nyersen is fogyasztható. Például karalábét, cukkinit, főzőtököt, patisszont, zöldbabot vagy karfiolt is. Fontos, hogy a zöldségeket mindig alaposan mossuk meg és vágjuk egyenlő darabokra. A lassan puhuló zöldségeket kisebbere, a könnyen puhulókat nagyobbra szeleteljük.
- A zöldségek előkészítése előtt a vizet felforraljuk a sóval, borssal, mustármaggal és korianderrel. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Tiszta, steril üvegek aljába teszünk a kenyérből, majd mehet rá egy-két szál kapor és két gerezd fokhagyma. Ezen az alapon elrendezzük a zöldségünket, hogy teljesen kitöltse az üveget. A zöldség tetejére ismét fokhagymát, kaprot, majd zárásképp egy szelet kenyeret teszünk.
- A zöldségeket nyakon öntjük a már teljesen kihűlt fűszeres felöntőlével úgy, hogy az teljesen ellepje az üveg tartalmát. Az egészre egy nehezéket teszünk, hogy minden a lé felszíne alatt maradjon.
- A kovászos zöldségeket kintre, meleg helyre tesszük (pl. terasz, ablakpárkány) és az időjárástól függően 3-6 napig érleljük. Ha melegebb az idő, gyorsabban elkészül, ha hidegebb, több nap kell neki. Érdemes lehet megkóstolni egy darabot, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Ha a lé már fehér, opálos és az üveg tartalmának kellemesen savanykás illata van, a savanyúságunk elkészült.
- Az üveg tartalmát leszűrjük, eltávolítjuk a kenyeret és a kaprot, majd az üveget átöblítjük. Ebbe mehetnek vissza a zöldségek, és rájuk az átszűrt lé. A savanyúságot hűtőben tároljuk. Fogyasszuk el 1-2 héten belül.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 p
- Főzés ideje: 10 p
- Főzés módja: fermentálás / savanyítás
Az uborkán kívül egy sor másik alapanyagot is kovászolhatunk a karalábétól kezdve egészen a zöldbabig. Ugyanazzal a módszerrel, ugyanazzal a könnyedséggel alkothatunk isteni és különleges házi savanyúságokat. Csak az alábbi recept kell hozzá.