r
Nosalty Logó

Rusztikus kovászos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Simon Gábor
Rusztikus kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés hőfoka
230 °C
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Aktív kovász

Kovászos kenyér

Összesen 3168 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Aktív kovász

Kovászos kenyér

Összesen 6333 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Aktív kovász

Kovászos kenyér

Összesen 232 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7463.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    275 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    269 mg
  • Foszfor
    916 mg
  • Nátrium
    5842 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    656.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    510.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    210 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    483 micro
Összesen 3168 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    175.3 g

Zsír

  • Összesen
    25.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14926.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    550 mg
  • Kálcium
    276 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    537 mg
  • Foszfor
    1832 mg
  • Nátrium
    11685 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1313.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    1020.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    967 micro
Összesen 6333 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    546.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 232 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Aktív kovász

Kovászos kenyér

Elkészítés

Aktív kovász

  1. Kenyérsütés előtt aktiválni kell a kovászt, ezért szükséges megetetni. Ezt a lépést érdemes este elvégezni, hogy reggelre elkészüljön.
  2. Tegyük a kovászt egy akkora edénybe, amiben kétszeresére meg tud majd kelni. Adjuk hozzá a szűrt vizet és a lisztet, kavarjuk el alaposan, majd fedjük le.
  3. 8-12 óra alatt aktiválódik szobahőmérsékleten a kovász, szép buborékos lesz és kellemesen savanykás illatúvá válik. A víz és a szoba hőmérséklete nagyban befolyásolja a kovász érésének az idejét.

Kovászos kenyér

  1. Először a szűrt, szobahőmérsékletű vizet, a kenyérlisztet és a teljes kiőrlésű lisztet keverjük össze. Elég annyira, hogy ne legyenek benne száraz csomók.
  2. Takarjuk le légmentesen, és hagyjuk a tésztát pihenni legalább 1 órát, hogy a liszt megszívhassa magát folyadékkal. 1 óra elteltével a ragacsos massza állaga is javulni fog, kevésbé fog ragadni és rugalmasabbá válik.
  3. Szórjuk bele a sót, és enyhén vizes ujjakkal dolgozzuk bele, hogy könnyebben feloldódjon.
  4. Adjuk hozzá az aktivált kovászt, amit kezdjünk el szintén belenyomkodni, összedolgozni.
  5. A dagasztást több féle technikával elvégezhetjük, kézzel vagy géppel is. A magasabb hidratációjú tésztát, a hagyományos gyúrással nem túl praktikus dagasztani. Az egyik közkedvelt módszer a "slap and fold", ami lényegében a tészta a deszkára való csapkodása és hajtogatása. Dagasszuk a tésztát 5-10 percig. Tipp: mindig nedvesítsük be a gyúródeszkát és a kezünket is, amikor a tésztával dolgozunk, így nem fog annyira ragadni.
  6. Helyezzük vissza a tésztát egy enyhén kiolajozott kelesztőtálba, takarjuk le légmentesen, és hagyjuk pihenni fél órát.
  7. Hajtogassuk meg a tésztát (nedves kézzel), nyújtsuk amennyire engedi, így erősítvén a gluténszerkezetet. Hagyjuk fél órát pihenni. A hajtogatást végezzük el összesen háromszor, fél órás szünetekkel.
  8. A 3. hajtogatás után jön a kelesztés része, aminek az ideje nagyban függ a hőmérséklettől. Ha hidegebb környezetben dolgozunk, akkor több idő fog kelleni neki. Amikor nagyjából 50-70%-ban megnőtt a térfogata, szép buborékos, és remegős az állaga, akkor kellőképpen megkelt a tészta. Ez a szakasz 3-6 órát is igénybe vehet.
  9. Vágjuk két felé a tésztát, formázzuk elő annyira, hogy egy erős külső szerkezete képződjön. Hagyjuk pihenni 15-20 percet.
  10. A végső formázáshoz lisztezzük be enyhén a tészták tetejét, fordítsuk meg, és nyújtsuk ki kézzel, gyengéden téglalap alakúra. A tészta egyik oldalát fogjuk meg, nyújtsuk meg, és hajtsuk be középre. Fogjuk meg a másik oldalát, nyújtsuk meg, és hajtsuk rá, majd enyhén nyomkodjuk bele. A velünk távolabbi részét kezdjük el magunk felé tekerni 2-3 lépésben. Fontos, hogy egy erős, feszes felülete legyen a tésztának, így fogja magában tartani a levegőt.
  11. A megformázott kenyeret forgassuk bele rizslisztbe, végül fejjel lefelé helyezzük bele a kelesztőtálba. Takarjuk le légmentesen, ezután tegyük be a hűtőbe 8-12 órára lassú kelesztésre.
  12. A sütőt melegítsük fel 230°C-ra, sütőedénnyel együtt. Ha öntöttvas edényt használunk, érdemes 1 órán keresztül melegíteni. Lényeg, hogy legyen fedele is, így a saját gőzében tud majd sülni. Ha csupán egy tepsin sütjük, akkor feltétlen öntsünk vizet a sütőbe, hogy gőz képződhessen. A kelést nagyban befolyásolja a gőz, valamint sokkal fényesebb is lesz a kenyér héja.
  13. Vegyük ki a forró edényt a sütőből, borítsuk bele óvatosan a tésztát, szórjuk meg finoman egy kevés rizsliszttel, majd egy határozott mozdulattal vágjuk be mélyen a tésztát. Érdemes ehhez egy borotvapengét használni. Rakjuk rá a fedőt, végül helyezzük be a sütőbe.
  14. Süssük 20 percet fedő alatt, majd 20-25 percet fedő nélkül. Amikor elkészült a kenyér vegyük ki a sütőből, és tegyük egy rácsra teljesen kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 19
  • 7 napos nézettség: 215
  • Össznézettség: 2799
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 13.

Receptkategóriák

Rusztikus kovászos kenyér
Simon Gábor 31 recept

A kovászos kenyér a mai világban különleges, szinte luxuscikknek számít, de valójában ez a házi kenyerek egyik legősibb és legtermészetesebb módszerrel készülő válfaja. Elkészítése türelmet és törődést igényel, de minden percét megéri. Aki egyszer rákap az ízére, egészen biztos, hogy a megszállottjává válik.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Aktív kovász

Kovászos kenyér

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.