Dijoni mustár
3279 kcal
Cézársaláta ropogós rántott csirkén
1367 kcal
Vegán cézársaláta
198 kcal
Cézársaláta ropogós csicserivel
Leírás
Dijoni mustár – receptek, leírás, tippek
A dijoni mustárnak az a különlegessége, hogy a mustárlisztet éretlen szőlő levével keverik össze. Összetevői még az ecet, a só és a citromsav. A csípős mustárfajták magjának héját részben vagy teljesen eltávolítják.
A dijoni mustárnak három különböző ízű változata létezik: enyhén csípős, közepesen csípős, és extracsípős. A dijoni mustár egyenletes, sima, de grízes állományú mustár, mely barna, illetve fekete mustármagból készül.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a dijoni mustár?
A dijoni mustár (franciául moutarde de Dijon) egy híres francia mustárfajta, amely nevét Dijon városáról kapta, ami Burgundia régiójában található. Bár eredetileg innen származik, ma már a világ számos pontján készítik, és a dijoni mustár inkább egy speciális receptet, mintsem egy földrajzi eredetet jelöl.
Hogyan vásároljuk?
Vásárlásnál részesítsük azokat a termékeket előnyben, melyek kevés adalékanyagot és tartósítószert tartalmaznak. Érdemes francia eredetű terméket keresni, mert önmagában a dijoni mustár megjelölés, még nem garancia a jó minőségre, de a franciák hűségesebbek az eredeti receptúrához. Krémes és sima állagú, színében változó lehet, ugyanis a halvány sárgától a világos barnáig terjedhet.
Mire jó a dijoni mustár?
A dijoni mustárt szószokhoz és öntetekhez (például vinaigrette) hasznáhatjuk, de húsok pácolásához, különösen marha- és szárnyasételekhez is alkalmas. Szendvicsek, hamburgerek és melegszendvicsek ízesítésére szintén kiváló. Francia klasszikusokban, mint a lapin à la moutarde (mustáros nyúl) vagy a sauce moutarde-ben is szerepet kap a dijoni mustár. A mustármag gazdag antioxidánsokban és kisebb mennyiségben B-vitamint is tartalmaz, emellett gyulladáscsökkentő hatása van és segíti az emésztést.
Mi készülhet a dijoni mustárból?
Készülhet vegán cézársaláta, zézársaláta ropogós csicserivel, húsmentes retró burger, házi cézársaláta, Cézár-tésztasaláta zöldfűszeres olajjal, spárgás-ricottás ravioli, spárgatorta, karalábésaláta majonézzel, krémes spárgarakottas citromos zsemlemorzsával, mustáros csirkecomb mézzel, Wellington szűzpecsenye, japán rántott húsos szendvics, azaz Katsu Sando, német krumplisaláta baconnel, lime-os, mézes-mustáros csirkemell és céklatatár avokádósalátával.
Még több dijoni mustárt receptért görgess lejjebb!
100 g Dijoni mustár
fehérjetartalom
3.74 g
zsírtartalom
3.17 g
szénhidráttartalom
5.83 g
víztartalom
83.72 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
1104 mg
Foszfor
108 mg
Kalcium
63 mg
Magnézium
48 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.07 g
Kolin
22.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.565 mg
E vitamin
0.36 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.74 g
Zsír
telített zsírsav
0.214 g
egyszeresen telített zsírsav
2.182 g
többszörösen telített zsírsav
0.774 g
ásványi anyagok
Kalcium
63 mg
Vas
1.61 mg
Magnézium
48 mg
Foszfor
108 mg
Nátrium
1104 mg
Cink
0.64 mg
Réz
0.074 mg
Mangán
0.422 mg
Szelén
33.5 µg
szénhidrát
rost
4 g
cukor
0.92 g
víz
83.72 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.177 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.07 mg
Niacin - B3 vitamin
0.565 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.254 mg
Folát
7 µg
Kolin
22.4 mg
Alfa-karotin
1 µg
Béta-karotin
51 µg
Béta-kriptoxantin
27 µg
Lutein+zeaxantin
113 µg
E vitamin
0.36 mg
K vitamin
1.4 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
0.3 mg
B6 vitamin
0.07 g