r
Nosalty Logó

Gyros tál házilag

Kornél
Gyros tál házilag
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Lepénykenyér készítése

Gyros hús pácolása

Tál készítése

Joghurtszósz készítése

1777
Kalória
56.9g
Fehérje
129.3g
Szénhidrát
115.6g
Zsír
686.7g
Víz
237.8g
Koleszterin
10.4g
Élelmi rost
18.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Lepénykenyér készítése

Gyros hús pácolása

Tál készítése

Joghurtszósz készítése

Összesen 1777 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Lepénykenyér készítése

Gyros hús pácolása

Tál készítése

Joghurtszósz készítése

Összesen 7103 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Lepénykenyér készítése

Gyros hús pácolása

Tál készítése

Joghurtszósz készítése

Összesen 155 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    56.9 g

Zsír

  • Összesen
    115.6 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    238 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2948.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    225 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    652 mg
  • Nátrium
    1836 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    129.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    686.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    366 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    128 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    174 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    106 micro
  • β-karotin
    2958 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    2611 micro
  • Lut-zea
    1757 micro
Összesen 1777 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    227.7 g

Zsír

  • Összesen
    462.5 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    217 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    100 g
  • Koleszterin
    951 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11792.7 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    351 mg
  • Kálcium
    901 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    535 mg
  • Foszfor
    2609 mg
  • Nátrium
    7342 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    517.3 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    2747 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1466 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    84 mg
  • C vitamin:
    511 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    697 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    56 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    774 micro
  • Kolin:
    683 mg
  • Retinol - A vitamin:
    438 micro
  • α-karotin
    425 micro
  • β-karotin
    11830 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    10442 micro
  • Lut-zea
    7029 micro
Összesen 7103 kcal
  • 6% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    59.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    256 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    226 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 155 kcal

Elkészítés

Lepénykenyér készítése

  1. Receptet lásd: <a href=http://www.nosalty.hu/recept/lepenykenyer-kornel-konyhajabol target="_blank">Lepénykenyér Kornél konyhájából</a>.

Gyros hús pácolása

  1. A csirkehúst vágjuk fel csíkokra (a tokányhoz hasonlóan, ceruza vastagságúra), és tegyük egy megfelelő méretű tálba.
  2. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi mustárt, a fűszerkeveréket, valamint az olajat, és az egészet alaposan keverjük össze.
  3. Felhasználásig fóliával lefedve pihentessük a hűtőben, akár egy éjszakán keresztül is.

Tál készítése

  1. A joghurtot és a tejfölt keverjük el, ameddig sima állagú lesz. Hígítsuk kevés vízzel, ízesítsük zúzott fokhagymával, aprított kaporral, sóval és borssal, valamint kevés extra szűz olívaolajjal. Ízlés szerint adhatunk némi csavart az ízekhez kevés frissen facsart citromlé hozzáadásával.
  2. Dolgozzuk össze alaposan a szószt, felhasználásig tegyük félre.

Joghurtszósz készítése

  1. A zöldségek előkészítésével kezdjünk: a salátát vágjuk fel kb. 4-5 mm-es csíkokra, a kígyóuborkát kb. 5x5mm-es kockákra, a lila hagymát finomra, valamint a káposztát gyaluljuk le. A paradicsomot tetszés szerint vágjuk karikákra vagy cikkekre.
  2. Legjobb, ha minden aprított zöldséget külön edénykében tárolunk felhasználásig, így a tálaláskor nagyon egyszerűen elkészíthetőek lesznek a tálak.
  3. Serpenyőt tegyünk fel a lángra, és forrósítsuk fel. Hozzáadott zsiradék nélkül tegyük bele a pácolt hús, és gyakori forgatás mellett süssük készre. Fontos, hogy végig nagy lángon süssünk, így a hús pirulni fog, és nem tudja kiengedni magából a nedvességet, nem fog elázni, párolódni.
  4. Ameddig a hús sül, készítsük fel a tálakat: tegyünk mindegyikre vegyesen az aprított zöldségekből, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd ízesítsük kevés tárkonyecettel és jó minőségű extra szűz olívaolajjal.
  5. A zöldségekre halmozzuk rá a megsütött húst, ízesítsük a joghurtszósszal, és kínáljunk mellé felszeletelt lepénykenyeret. Köretként adhatunk hozzá hasábburgonyát vagy párolt jázmin rizst.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 10 p

Azt gondolom, joggal mondható, hogy mindannyian találkoztunk már a görög gyros-szal, vagy a török megfelelőjével, a kebappal. Számtalan ízesítés, titkos fűszerezés, elkészítési mód létezik, egy dolog azonban biztos, ami minden gyrosban szerepel: a fűszeres hús, a zöldségek és a joghurtszósz, valamint a pita vagy lepénykenyér. Legtöbbször utcai árusoknál találkozunk ezzel az egyszerű étellel, a vélemények pedig megosztóak: valahol még nyers a hús, ízetlen a szósz, vagy éppen még hideg a mirelit pita, amit nem sikerült felmelegíteni kellőképpen. Ebben a receptemben áthidaljuk ezeket a problémákat, és egy egyszerű elkészítési móddal könnyen elsajátítható házilag történő elkészítése ennek a remek ételnek. Természetesen nem feltétlenül szükséges csirkehúst használnunk, sokkal autentikusabb lenne a bárány, de adott esetben készíthetjük akár sertéshúsból is.

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Top Receptek