fűszerkrém

Pesto

Bazsalikomlevelekből, fenyőmagból, olívaolajból, zúzott fokhagymából és reszelt parmezán sajtból álló szósz, mellyel tésztákat ízesíthetünk vagy grillezett zöldségek mellé kínálhatjuk. Szintén népszerű a paradicsomos változata, mely annyiban különbözik zöld párjától, hogy piros színét az aszalt paradicsom adja, és kevesebb bazsalikom is kerül bele. Nem szükséges a boltban beszerezni, otthon is könnyedén elkészíthetjük házi változatát.

Mustár

A mustár az egyik legősibb és legelterjedtebb fűszer, amelyet a világ szinte minden konyhájában megtalálunk. A mustármagból készült paszta pikáns ízt kölcsönöz az ételeknek, és számos változatban elérhető: sima, dijoni, magos, édes vagy fűszeres formában. A mustár alapanyaga a fehér, barna vagy fekete mustármag, amelyet őrölve vagy egészben használnak fel.

Tahini

A tahini szezámmagból készült krém (innét a magyar elnevezés: szezámpaszta). A keleti konyhák, elsősorban az arab konyha használja ezt az ízesítőt.

Paprikakrém

A paprikakrém piros színű, homogén, sűrű krém. A paprikakrém alapanyagaként rendszerint paradicsompaprikát használunk, de elkészíthető másfajta, pirosra érett, húsos zöldpaprikából is. Több változata is ismert.

Curry paszta

A curry paszta őrölt vagy zúzott fűszernövényekből és/vagy fűszerekből álló keverék. Elsősorban a thai konyhának fontos alapanyaga, de más konyhákban használt curry port vagy fűszerkeveréket is helyettesíthet.

Dijoni mustár

A dijoni mustárnak az a különlegessége, hogy a mustárlisztet éretlen szőlő levével keverik össze. Összetevői még az ecet, a só és a citromsav. A csípős mustárfajták magjának héját részben vagy teljesen eltávolítják.

Fokhagymakrém

A fokhagymakrémet felhasználhatjuk fokhagymával</strong> <strong>készülő receptekhez,</strong> <strong>rákenhetjük pirítósra vagy bundás kenyérre. Házilag elkészíthetjük nyers fokhagymából, így intenzívebb az íze, illetve sült fokhagymából, így kevésbé intenzív a fokhagyma íz. A boltban megvehetjük tubusos vagy üveges kiszerelésben.

Ecetes torma

Az ecetes torma egy hazánkban igencsak közkedvelt csípős, pikáns sós krém, mely reszelt tormagyökérből készül, és a legtöbben húsvét táján fogyasztjuk az ünnepi sonka mellé. Házilag is elkészíthetjük, de a boltokban is megvásárolhatjuk, leginkább kisüveges formában, egész évben.

Majonézes torma

A majonézes torma reszelt torma, fűszerek és krémes majonéz keveréke, lágyabb ízzel, mint az ecetes torma. Leggyakrabban húsvét táján fogyasztjuk a sonka mellé, de egész évben elérhető a boltok polcain. A torma egy ősi fűszer- és gyógynövény, amelynek magas a C-vitamin, kalcium, magnézium-, illetve nátriumtartalma, és a népi gyógyászatban is régóta népszerű.

Medvehagymapesztó

A medvehagymapesztó a friss medvehagyma zsenge leveleiből készült, harsogóan zöld, fokhagymára emlékeztető illatú és ízű sós krém. Tavasszal, szezonálisan készítsük, frissen, pár nap alatt fogyasszuk el!

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...