r
Nosalty Logó

Palócos sertéstokány

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
emóció
Palócos sertéstokány
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 663 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 2651 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 148 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.1 g

Zsír

  • Összesen
    48.3 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    162 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    846.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    499 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    253 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    425 micro
Összesen 663 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    176.3 g

Zsír

  • Összesen
    193.2 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    646 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3385.9 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    289 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    254 mg
  • Foszfor
    1997 mg
  • Nátrium
    657 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1297.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    185 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    175 micro
  • K vitamin:
    115 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    52 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    631 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    182 micro
  • β-karotin
    1012 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1701 micro
Összesen 2651 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 148 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. 2 evőkanál zsírban megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott és befűszerezett húst.
  2. Amikor a hús kifehéredett, rákarikázzuk a vöröshagymát, és fedő alatt lassan pároljuk. Nem kell vizet adni hozzá, mert a hús szépen levet ereszt.
  3. Amikor elpárolgott a leve és már pirulni kezd, -félig megpuhult-, hozzáadjuk a zöldbabot is, és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Félig lefedve főzzük tovább.
  4. Amikor a bab is és a hús is megfőtt, elkeverjük a tejfölben a mustárt, a keményítőt és a citrom levét, majd behabarjuk vele az ételt, és egyet forralunk rajta (ha túl sűrű, adunk hozzá még egy kevés vizet).
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 64
  • Össznézettség: 18369
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 05.

Ajánló

Bulgurral tálalom, amit kétszeres mennyiségű, sós vízben főzök puhára.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Palócos sertéstokány
emóció 14 recept

Gyakran készítek hétvégére tokányt vagy egyéb szaftos ételeket, mert többféle köret illik hozzájuk. Ma például bulgurral tálaltam, mert a héten már főztem rizst meg tésztát is. A palócos elnevezés a zöldbabra utal, ezért lett ez a neve. Egyébként nem tudom, létezik-e 'palóc tokány', de a palócgulyást (palóclevest) is szeretem beiktatni a hétvégi menübe.

Hozzászólások

Zoli

Kedves Emóció! A " palócleves "- nek csak annyi köze van a palócokhoz, hogy a " Nagy Palóc", Mikszáth Kálmán tiszteletére nevezték el. A neves írónk egy ideig országgy?lési képvisel? is volt. Az ülések szüneteiben, a többi képvisel?höz hasonlóan kijárt a környékbeli vendégl?kbe ebédelni. Gyakran megfordult az "István F?herceg Szállodában ", ahol Gundel János volt az étterem tulajdonos - f?szakácsa . Mivel mindketten nagyon szerették a gyomrukat, egy alkalommal az általa nagyon szeretett és tisztelt Mikszáthnak kedveskedve kitalálta és megf?zte ezt a levest. Eredetileg marhahúsból készült. Röviden ennyit a palóclevesr?l. Természetesen az ételeid elnevezésével szabadon engedheted a fantáziádat. Hasonlóan szoktam én is tenni. További sikeres sütés - f?zést és sok jó receptet kívánok: Zoli

emóció

Kedves Zoli! Köszönöm a felvilágosítást. Érdekes ez a történet Mikszáthról és Gundelr?l, ebb?l kifolyólag nevezhették volna gundelgulyásnak is a palóclevest, amit jómagam is marhából készítek. :-) Ebben az esetben azért próbáltam utalást tenni a palóclevesre, mert régebben találtam zöldbabos ragu recepteket 'palócos' névre keresztelve. Azt gondoltam, arra a tájegységre lehet jellemz? ez a párosítás. De ezek szerint nem biztos, hogy a 'Jó palócok' zöldbabbal tömték magukat. :-) .

emóció

http://www.kisecsetinfo.hu/receptek.html Ezt találtam a témában. Ha igaz amit írnak a palóc ételek ízvilágáról, akkor nem nyúltam nagyon mellé, hiszen ez az étel is pikáns, savanyú, és benne van a tejföl is. :-)

Zoli

Most olvastam el a küldött weboldalt. Teljesen alátámasztja az általam el?bb leírtakat. Amennyiben érdekelnek a régi ételekkel kapcsolatos dolgok, szíves figyelmedbe ajánlom Vinkó József " Szellem a fazékból " cím? könyvét. Nagyon tetszik stílusa és a tartalma is. Legegyszer?bben a " Heti Válasz " kiadójától tudod megvenni. Zoli

Zoli

Kedves Emóció! Nagyot nem tévedtél, ugyanis a h?vösebb és nedvesebb Nógrádban a bab kiválóan érezte magát. Ezt pedig b?séges terméssel hálálta meg, amit a jó palócok ( szegények lévén ) sok zöldséggel együtt jóíz?en elfogyasztottak. A sok domb és a h?vösebb éghajlat miatt a vidékre jellemz? volt a legeltetéses állattartás. Ami a sok tejtermék használatát is jelentette. Összegezve, az ízvilággal egyáltalán nem nyúltál mellé: Zoli

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?