Süsd meg a legegyszerűbb (csoda)tócsnit...tojás nélkül!

A zöldséges tócsni egy egyszerű étel, nem? Reszelünk, keverünk, formázunk, és kisütünk: nem olyan bonyolult feladatsor, igaz? Elméletben igaz, azonban a gyakorlatba sokszor csúsznak kisebb-nagyobb bakik. Most jöjjön egy mindig biztos technika, amihez ráadásul tojás sem kell.

A tojás elengedhetetlen a zöldséges tócsnihoz, nem? Aki pár receptet átnyálazott már, erre a válaszra valószínűleg egy határozott igennel felel majd. És igen, általában tényleg tojás kerül a tésztába, hiszen ez fogja össze a kisütött lepénykét. Azonban egyes zöldségek esetében teljesen elhagyhatjuk, ha bevetünk egy kisebb trükköt. Lássuk a formabontó tócsni elkészítését, ami még az egyszerűnél is egyszerűbb.

Süsd meg a legegyszerűbb (csoda)tócsnit, tojás nélkül

A tojás szerepe

Egy átlagos zöldséges tócsni legtöbbször a következő alapanyagokból áll össze: reszelt zöldség, tojás, liszt és fűszerek. A vékonyra reszelt szálakat a tojásból és lisztből bekevert massza tartja össze, így könnyen kisüthetjük a lepényeket.

De mi van akkor, ha valamiért ki szeretnénk hagyni a tojást? Például az étrendünk miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert korábban már többször belebuktunk a tócsnisütésbe.

(A szerző itt némileg tapasztalatból beszél), de ez a belebukás elég gyakori lehet, ha nem vagyunk túl tapasztaltak a tócsnik világában. Ugyanis elég könnyű túl híg vagy túl száraz masszát bekeverni – még egy pontos receptet követve is – , hiszen minden zöldség máshogy viselkedik: lehet, hogy épp több víz volt a cukkiniban, vagy a liszt kicsit öregebb volt.

A tojások mérete is lutri lehet, szintén túl ragacsos tócsnitésztát eredményezve, ami pedig a nyers zöldségfasírthoz vezető első lépés. Ezért talán egyszerűbb, ha teljesen kihagyjuk a receptből a tojást. De mi fogja akkor össze a masszánkat?

Mi váltja ki a tojást?

Ha kimarad a buliból a tojás, elsősorban nedvességre lesz szükségünk, amit felvehet a liszt. Ezért olyan zöldséget kell választanunk, aminek viszonylag magas a nedvességtartalma (erről bővebben később).

Amikor egy ilyen zöldséget lereszelünk, majd alaposan besózunk, elég sok vizet kienged magából. Ez a lépés amúgy is ismerős lehet a klasszikus tócsni receptjéből. Alaphelyzetben le kéne öntenünk, hogy a sok víztől ne legyen túl ragacsos a tészta.

Mivel azonban kihagytuk a tojást, ez az extra nedvesség most nagyon jól fog jönni.

Ezekkel a zöldségekkel működik

Tehát, mint korábban olvashattuk, nagy nedvességtartalmú zöldségeket vethetünk alá ennek a különleges technikának. Többek között ezeket:

A technika

Pucoljuk meg a zöldséget, majd reszeljük le a reszelőnk számunkra szimpatikus oldalán. Sózzuk be nagyon alaposan, és forgassuk össze. Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy kiengedje a levét.

Innentől az érzékeinkre kell majd hagyatkozni: annyi lisztet kell ugyanis hozzáadni a zöldséghez, amennyit felvesz, és egy se nem túl száraz, se nem túl híg masszát képez.

Ezt a masszát fűszerezhetjük, azonban a sóval vigyázzunk, mivel a víz kiadásához elég nagy mennyiséget adtunk hozzá. Valószínűleg nem lesz problémánk a túlsózással, de azért sosem árt vigyázni.

Süssük ki a megszokott módon a zöldséges masszánkat, tálaljuk frissen, és élvezzük a tojásmentes, idegbajmentes, egyszóval tökéletes tócsninkat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konhyai trükkök, technikák és tippek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!