A legjobb buggyantott tojáshoz ecet, de még fazék sem kell

A főtt tojások egyik legelegánsabbika a buggyantott verzió, azonban sok tévhit fűződik az elkészítéséhez, ami gyakran megnehezíti, sőt, ellehetetleníti azt. Ha eddig ódzkodtunk a buggyantástól, vagy sokszor beletört a bicskánk, próbáljuk ki a legegyszerűbb módszert, amihez szinte semmi nem kell. Még fazék sem.

Amikor buggyantott tojást főzünk, bevetjük a következő „trükkök” egyikét? Ecetet adunk a vízhez vagy megsózzuk azt? Örvényt képezünk benne, és egy külön tálkából öntjük nagyon óvatosan a közepébe a tojást? Ha ezekre mind igen a válaszunk, akkor valószínűleg sok mindenben megnehezítettük a saját életünket, legalábbis a buggyantott tojás készítésével eltöltött részét. A „sok hűhó semmiért” helyett maradjunk az egyszerűségnél: meg fogunk lepődni, hogy így is lehet buggyantani.

A legjobb buggyantott tojáshoz sem ecet, sem fazék nem kell

Mit ne csináljunk?

  • Ecet a vízben: ezt sokan azért csinálják, mert elméletileg segíti a tojásfehérjét a gyorsabb megszilárdulásban, azonban a gyakorlatban ez nem teljesen így működik. Sőt, az ecet miatt a fehérje túlfő, miközben a sárgája még nyers marad. Ráadásul a tojás nem lesz olyan esztétikusan fényes, inkább opálos külsőt vesz fel.
  • Só a vízben: nincs értelme előre megsózni a főzővizet, mert ettől kellemetlen, kissé szemcsés lesz a főtt tojás állaga. A buggyantott tojást mindig utólag, már a tálaláskor sózzuk meg.
  • Örvény a vízben: ez a módszer akkor segítség, ha csak egy darab tojást buggyantunk, mély vízben. Szóval nem annyira gazdaságos technika, ráadásul sosem garantált, hogy a tojás úgy landol majd az örvény közepén, hogy tényleg szép alakot öltsön.

Mit csináljunk?

Először is jobban járunk, ha félretesszük a mély fazekat, és inkább egy nagy átmérőjű serpenyőt használunk a főzéshez. Olyat válasszunk, amiben nagyjából 5 cm magasságban áll majd a víz.

Az alacsony vízszint nem hagy túl sok lehetőséget a tojásoknak arra, hogy szétessenek vagy elveszítsék az alakjukat.

Ehelyett inkább szépen, nyugodtan egy helyben maradnak, és a forró (de nem lobogó) vízben tökéletesre főnek. Ez ugyanis a másik kulcs: melegítsük a vizet, amíg el nem kezd gyöngyözni, ekkor engedjük bele a tojásokat. Zárjuk el a lángot, fedjük le a serpenyőt, és hagyjuk főni a tojásokat 3 és 5 perc közötti ideig, attól függően, hogy mennyire lágy sárgáját szeretnénk.

Akár több tojást is betehetünk a serpenyőbe, a széles edényben sokan elférnek, ráadásul nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy összeragadnak vagy szétcsúsznak.

Amikor úgy látjuk, elkészültek a buggyantott tojásaink, egy szűrőkanál segítségével halásszuk ki őket. Érdemes kissé lecsöpögtetni őket, nehogy eláztassák a szendvicset vagy más ételt, amire pakoljuk majd őket.

Tehát hagyjuk a kevergetést, ecetezést és sózást, a buggyantott tojás főzése nem muszáj, hogy stresszes és túlbonyolított legyen. Csupán ennyi kell: tojások a serpenyőbe, kenyerek a pirítóba, és 10 percen belül már reggelizhetünk is.

Forrásunk volt.


Konyhai technikák, amik megkönnyítik az életet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...