Töltsd meg az ősz zöldségeit is hangulatos-fűszeres ízekkel

A töltött zöldségekre talán a legtöbben úgy tekintünk, mint nyári ételekre. Azonban ezzel sok finomságot kihagyunk, főleg ősszel és télen. Ugyanis a hideg évszakok zöldségei is ugyanúgy tölthetőek, nézzük, hogyan!

Az ősz és tél zöldségei mind olyanok, mint maga az évszak: kemények, nehezen puhulnak. A zord külső azonban ízletes és gazdag belsőt rejt, amit muszáj elkészítenünk töltött zöldség formájában is. Ahhoz azonban, hogy túljussunk a kezdeti nehézségeken (hiszen mégsem egy zsenge cukkinival dolgozunk), be kell vetnünk pár ötletes trükköt. A technikán túl még néhány ízletes töltelék is bemutatkozik a cikkben, amelyek hozzáadásával megalkothatjuk életünk őszi hangulatú töltött zöldségét.

Töltsd meg az ősz zöldségeit is hangulatos-fűszeres ízekkel

Burgonya, édesburgonya

Mind a narancssárga édes, mind az egyszerű hétköznapi burgonya gazdagodhat egy fűszeres töltelékkel. A krumplikat érdemes egészben, héjastul megsütni, hogy minél több íz maradjon bennük.

Mossuk meg alaposan a szemeket (közepes vagy nagy darabokat válasszunk), majd töröljük meg és dörzsöljük be őket olajjal.

Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 200 fokon nagyjából 15-20 percig, vagy amíg kissé megpuhulnak.

Vágjuk fel a tetejüket hosszában, és nyissuk szét a burgonyákat. Tegyünk rájuk tetszőleges tölteléket, és mehet vissza a sütőbe, további 5-10 percre. A töltelék piruljon/olvadjon meg alaposan.

Karalábé

Ugyan nyárias zöldség, ilyenkor a hideg időben is hozzájuthatunk a zöld gumóhoz. Kivájva és töltelékkel egybesütve különleges ebéd válhat a karalábéból.

Mivel makacs, kemény zöldség, érdemes kicsit előfőznünk: pucoljuk meg, vájjuk ki a belsejét, ahova majd a töltelék megy. Főzzük lobogó vízben 5-10 percig, hogy kissé megpuhuljon.

Ezután törölgessük szárazra olajjal, sóval és fűszerekkel dörzsöljük be, töltsük meg, és a süssük 200 fokos sütőben puhára és aranybarnára.

Zeller

A zeller a téli zöldségek kemény diója, szó szerint: vastag héja és szilárd húsa miatt igen sok időt kell eltöltenie a sütő melegében, hogy tényleg vajpuha legyen. Ez pedig problémát jelenthet akkor, ha meg akarjuk tölteni.

Süssük elő a zöldséget: megpucolva masszírozzuk be olajjal, sóval és borssal, majd szorosan bugyoláljuk alufóliába. A benne lévő gőz teljesen felpuhítja a gyökérzöldséget, hogy utána könnyebb legyen a kivájás és a megtöltés feladata.

Ha már elég puha, vájjuk ki, és tömjük meg alaposan. Süssük további 10-15 percig, akár a tetejét is megpiríthatjuk.

Sütőtök

A sütőtök képes nagyon puhára sülni, azonban ehhez viszonylag sok időre van szükség. A töltött tökhöz a legideálisabb, ha hosszában félbevágjuk a zöldséget. Kaparjuk ki a magjait, és csorgassunk rá olajat. Szórjuk meg sóval és borssal.

Tegyük 200 fokos sütőbe, ahol 30-40 perc alatt süssük közepesen puhára. Ekkor vegyük ki, tegyük a mélyedésbe az elkészített tölteléket, és mehet vissza a sütőbe 10-15 perc erejéig.

Töltelékötletek

És mivel töltsük a zöldségeinket? Mivel ezek laktatóbbak, tartalmasabbak, mint a nyár zsenge zöldségei, egy könnyedebb töltelék is elég lesz. Nem muszáj gabonát használnunk, akár a húst is kihagyhatjuk belőle, ha épp olyan kedvünk van.

Ezek helyett inkább töltsük a zöldségeket olajos magvakkal, sajttal és jó sok őszies fűszerrel. Például így:

  • burgonya: zöldfűszeres-fokhagymás túró, lilahagyma, szalonna
  • édesburgonya: juhtúró, dió
  • karalábé: fűszeres darált hús, reszelt sajt
  • zeller: dió, kéksajt, kakukkfű, fokhagyma
  • sütőtök: mogyoró, fetasajt, kecskesajt, chili

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Süssünk-főzzünk őszi alapanyagokkal:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...