Megmutatjuk, miért az ezerarcú répa lesz az őszi kedvenced

Régen csak levesekben és főtt köretként használtuk, ma már sütemények és főételek egyik meghatározó alapanyaga a répa, amiből nemcsak sárga van és fehér, a lila és a citromsárga is bőven tartogat ízletes meglepetéseket.

A nyers sárgarépa magában is tökéletes, gyors és egyszerű rágcsálnivaló, de ez a sokoldalú gyökérzöldség sütve, párolva, köretként és további alapanyagként, kenyerekbe és süteményekbe is egyaránt süthető. Bár a sárgarépa egész évben kapható, a zöldségnek éppen most van szezonja, egészen pontosan a második szezonja, ezt a termést élvezzük majd a következő hónapokban is.

Nem csak a sárgát érdemes kipróbálni...

Bár itthon még ritkább, termelői piacokon azonban egyre több színben lehet kapni répát. A narancssárgán kívül citromsárga és lila színben is kaphatóak a gyökérzöldségek, és bár áruk egy kicsit magasabb, mint narancssárga társaiknak, mindenképpen érdemes őket főtt vagy sült ételekben kipróbálni. A lila répával érdemes vigyázni, alapanyagként ugyanis pont úgy viselkedik, mint a cékla: mindent befog.

A jó répa élénk színű, repedés- és foltmentes, felülete sima, tapintásra kemény. Ha ezeknek a feltételeknek megfelel a zöldség, már mehet is a kosárba, otthon pedig, ha van, vágjuk le a zöld részt és kizárólag hűtőben, becsomagolva érdemes tárolni, a szabadon maradt répa ugyanis fél nap alatt képes barna foltokat növeszteni és megpuhulni, megfelelő tárolás mellett azonban akár 2 hónapig is bátran használhatjuk, mutatjuk is, miben!

Süteményekbe

Mióta a répatorta fogalma meghódította Magyarországot tudjuk, ez a zöldség nem csak a levesbe való. Muffinokba, kevert süteményekbe a répa akár reszelve is kerülhet, a sütési idő során ugyanis a zöldség megpuhul, levet ereszt, ezzel pedig egy nagyon puha, omlós tésztát kapunk, amelyhez nagyon jól passzolnak a diófélék és más olajos magvak is.

Nem csak a levesbe, levesnek!

Bizony, a répa nem szabad, hogy csak része legyen a levesnek, próbáljuk ki fő alapanyagként is! A répához számtalan fűszer illik, a kurkuma, a gyömbér, a rozmaring, sőt még a mogyoróvaj és a kókusz is remekül kiegészíti a répa ízét, répakrémlevest készíteni pedig nemcsak gyors, de egészen olcsó mulatság is!

Reszeljük, süssük, pirítsuk, pürésítsük!

Tökéletes, gyors és ízletes zöldségkrémre vágysz, esetleg a krumplit helyettesítenéd más zöldséggel? Elő egy pár szál friss répával, és készíts gyors répakrémet vagy Hasselback-répát! Utóbbihoz szinte nem kell más, csak egy jó meleg, 200°C-os sütő, olívaolaj, kukoricadara és néhány fűszer. A répa nemcsak puha, ízletes lesz, magában és köretként is finom, látványos megoldás.

Főzelékbe se hagyd ki, és akkor még nem is beszéltünk a gravlaxról!

A vajas répafőzelék garantáltan visszarepít minket gyerekkorunkba, ez az étel azonban megszépíti a régi menzás emlékeket, a puha, krémes és forró főzelék ugyanis remekül telít, egészséges, és rendkívül egyszerűen elkészíthető. Az igazán bevállalós szakácsok a répa-gravlaxot sem hagyhatják ki. A gravlax eredetileg lazacból készül, répával viszont egy nagyon különleges ízvilágú vega vagy vegán ételt készíthetünk, a titok nyitja itt a nagyon sok só és a hosszú, olívaolajos-citromos-mustáros valamint szardellapasztás pácolás, utóbbit a vegán fogáshoz ki is hagyhatjuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!