Mindent a tócsnikról és ropogósokról

Nagyon gyorsan elkészíthető ételek, melyek laktatók és könnyen emészthetők. Süssünk zöldséges ropogóst!

A nyári olajban sütés sokaknak macera, de mégis, a hekk és főleg a lángos tipikus tóparti, nyári ételünk – sokan még otthon is nekiállnak lángost készíteni. Én mindig irigykedtem azokra, akiknek van türelmük kivárni, hogy megkeljen a tészta, aztán még ki is sütik a forró olajban, a hőségben a tűzhely mellett állva.

Valahogy kellett találnom egy lángospótlót, annál is inkább, mert szívesen növeltem volna az egészségfaktort: kevesebb haszontalan és több hasznos szénhidrátot szerettem volna elfogyasztani. Persze nem ugyanaz, de nekem hasonlóan finom: a tócsnit, tócsit, lapcsánkát – ki, hogy hívja – mindenki ismeri, és még sosem találkoztam olyan emberrel, aki nem szereti. Általában burgonyából készül, de nyáron az ember ihletet kap, és másból is szívesen készít hasonló finomságot. Ugyanúgy fogyaszthatjuk tejföllel, joghurttal, sajttal, mint a lángost, és ugyanúgy olajban sül, bár szerencsére kevesebb is elég hozzá.

Ebben az ételben ráadásul az a jó, hogy úgy variálhatjuk, ahogy akarjuk, bár néhány íratlan szabálya a tócsnikészítésnek is van. Az egyik az, hogy figyeljünk arra, hogy az összekevert hozzávalók között legyen elég keményítőtartalmú zöldség, ami leginkább a burgonya, vagy ha ez nincs, akkor muszáj kicsivel több lisztet és legtöbbször tojást is tennünk bele. Az előbbi azért kell, hogy ropogós legyen, az utóbbi pedig hogy összeálljon.

A másik, hogy a hozzávalók előkészítése nagyon fontos. Gondolok itt arra, hogy a gumókat, gyökérzöldségeket (répafélék, zeller, burgonya), le kell reszelni, vagy nagyon apróra kell vágni. Ha ezeket keverjük hüvelyesekkel (bab, borsó, kukorica, lencse, stb), akkor az utóbbiak egy részét, vagy az összeset hagyhatjuk egészben, de pürésíthetjük is, hiszen ezeknek a zöldségeknek is magas a keményítőtartalma, ezért összetartják a tócsnit. (De így se felejtsük a lisztet!)

A babos ropogós joghurttal receptjéért kattints ide!

A tócsninak egy izgalmas változata az a kis zöldségfasírt, amit nevezhetünk ropogósnak is. Ez általában nagyobb részben hüvelyesekből készül, és kívül ropogós, belül krémes. Ilyen például a falafel, ami csicseriborsóból van, vagy ez az afrikai babos ropogós, amit eredetileg vörösbabbal készítenek, de a magyarosított verzióban használhatunk frissen fejtett főtt babot is.

Ezt hagymával, fokhagymával, fűszerekkel, kevés liszttel, esetleg vízzel pépesítik, majd a ragacsos masszát vizes kézzel vagy vizes kanállal megformázzák, és a forró olajban néhány perc alatt kisütik.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...