Meghálálja a szíved, ha több fűszerrel főzöl

Nyilvánvaló, hogy a fűszer az étel sava-borsa (haha), de egy friss kutatásból az is kiderült: nem csak az ízélmény miatt érdemes többet használni belőle.

Lássuk be: az ételek nem sokat érnének a megfelelő fűszerezés nélkül, kevés az az élelmiszer, ami magában is finom. Az ízélményen kívül viszont van még egy okunk, ami miatt érdemes átgondolni az intenzív fűszerezést: az amerikai Penn Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy extra teáskanálnyi fűszernövény az ételhez csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét – még úgy is, hogy a kutatók közben nem csökkentették a sótartalmat, ami pedig magas vérnyomás kialakulásához vezethet.

Mondunk még egy okot, amiért érdemes több fűszert használnod

Már egy teáskanálnyi is elég

A kutatásban 6,5 gramm (ez nagyjából egy teáskanál) naponta az étrendhez hozzáadott extra fűszer és gyógynövény már négy hét után csökkentette a szisztolés vérnyomást (legfelső érték) és a diasztolés vérnyomást (az alsó érték).

A kutatók úgy gondolják, hogy találtak egy olyan módszert, amivel bárki javíthat egy kicsit a szíve állapotán anélkül, hogy drasztikus diétába kelljen kezdenie.

Azt is megjegyezték: ez jó módszer arra is, hogy hozzáadott cukor vagy só nélkül javítsanak az ételeik ízén az emberek.

Mit szórjunk a fazékba?

A kutatás során használt fűszerkeverék 24 különböző fűszert tartalmazott, köztük bazsalikomot, kakukkfüvet, fahéjat és kurkumát.

A tanulmány szerzői megpróbálták lemásolni, ahogy az emberek jellemzően hozzáadják ezeket az összetevőket főzés közben. A jó hír az, hogy semmi különlegességet nem tettek: úgy használták a fűszereket, ahogy az átlagember tenné, csak nagyobb mennyiségben.

A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet: a vérnyomás a szívbetegségek kialakulásának egyik fő tényezője – ami pedig az első számú halálok világszerte. Az orvosok általában a vérnyomás csökkentésére összpontosítva próbálják javítani a páciens esélyét a szívbetegség elkerülésére. Ennek egyik fő módja a sóbevitel csökkentése – a friss kutatások szerint pedig a több fűszer használata is ide sorolható.

Forrásunk volt.


Ismerd meg közelebbről a fűszerezés világát:

Címlapról ajánljuk