Ötletek a maradék leveszöldség, tészta és hús felhasználására

A konyhai maradékok mindig nagy fejtörést okoznak: nem akarjuk kidobni őket, inkább valami jó ötletet keresnénk a felhasználásukra. E helyzet alól a levesek sem képeznek kivételt, sőt. Lássuk, mi lehet a zöldségből, levesbetétből és a többi maradékból.

Amikor egy nagy adag húslevest főzünk, könnyen elszámolhatjuk magunkat, és így a végén ott találjuk magunkat egy halom maradék sárgarépával vagy cérnametélttel. Ezeknek pedig már nincsen túl sok létjogosultsága, ha az ízes leves elfogyott. Vagy mégis? Szerencsére vannak leleményes megoldások, amelyekkel a fazékból kihalászott maradék finomságokat újrahasznosíthatjuk. Hiszen miért kéne bárminek is kárba vesznie?

Ötletek a maradék leveszöldség, tészta és hús felhasználására

Leveszöldség

Minden olyan leves maradék zöldségével kezdhetünk valamit, ami még viszonylag egy darabban van, és nem főztük túlságosan szét. Azt is vegyük figyelembe, hogy egyes levesek nagyon erőteljes ízeket adnak át a zöldségeknek, ezeket is egy fokkal korlátozottabban tudjuk használni.

Például egy alap húsleves fehér- és sárgarépáit, zellereit vagy karalábéit mind újrahasznosíthatjuk.

Készíthetünk belőlük például szendvicskrémet: egy kevés olívaolajjal és fűszerekkel turmixoljuk le a főtt zöldségeket, amíg teljesen sima állagú nem lesz a pép.

Saláta is készülhet belőle, ehhez csupán egy egyszerű vinaigrette-re lesz szükségünk: ez ecetből, olajból és tetszőleges fűszerekből áll össze. Mellé dobhatunk leveles zöldeket, friss sajtokat esetleg olajos magvakat. Tálalhatjuk hidegen vagy melegen is.

Levesbetétek

A levesbetétnek főzött tésztákból szinte mindig marad valamennyi, ez majdnem elkerülhetetlen helyzet. A halomban álló cérnametélt, eperlevél vagy lúdgége új esélyt kaphat néhány ötletes receptben.

Összedobhatunk egy gyors, majonézes tésztasalátát: kis tejföl, kis majonéz, tetszőleges savanyúság (cékla vagy uborka például jó ötlet), esetleg más zöldségeket is beledobálhatunk, ha kedvünk tartja.

Persze elhagyhatjuk a tejfölt, majonézt, és létrehozhatunk egy egyszerű zöldséges tésztatálat: kis olajjal, fűszerekkel elkeverve, és tetszőleges sült vagy nyers zöldségekkel megpakolva gyors és tápláló étkezés válhat a maradékból.

A cérnametéltből pedig akár egy teljes értékű ebéd vagy vacsora is válhat: ázsiai pirított tészták stílusában, zöldségekkel, hússal, tojással és egy szójaszószos mártással alaposan kapassuk oda egy forró serpenyőben, tálaljuk frissen, zöldfűszerekkel.

Főtt hús

Persze a tormával, mustárral vagy meggymártással fogyasztott főtt marhahús ötlete nem ismeretlen, a maradék leveshús felhasználása ennél jóval messzebbre nyúlik. Ha nagyobb mennyiségben marad hátra csirke-, sertés- vagy marhahús a levesből, mindenképpen kezdjünk vele valamit.

Lehet belőle tépett húsos szendvics: izgalmas, barbecue-szósszal elkevert réteg egy zsemlében, friss zöldségekkel és sajttal. A húscafatokat belekeverhetjük egy salátába is.

Ha zsírosabb húsról van szó, akár egy pástétom-jellegű szendvicskrém is kerekedhet a maradékokból. Ezt egyszerűen kenhetjük kenyérre, de melegszendviccsé is süthetjük az egészet.

Ha tehetjük, minél kevesebbet pazaroljunk, használjuk fel az összes konyhai maradékunkat kreatív módon.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Használjuk fel az összes maradékunkat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek