Nyári maradékmentés: így főzz bármilyen zöldségből ragulevest

Ha túlvásároltuk magunkat, és elkezdtek felhalmozódni a zöldségek a kamrában, esetleg a hűtőben árválkodik néhány fél répa vagy cukkini, főzzünk belőlük egy ízletes levest. Semmi bevásárlás, rengeteg íz.

Egy gyors nyári ragulevesnél nincs is jobb ebédindító, főleg akkor, ha még bevásárolni sem kell hozzá. A konyhánkban felgyülemlett maradék zöldségekből és más, minden kamrában megtalálható alapanyagból minimális erőbedobással összehozhatunk egy nyári ragulevest. Csak a következőket tartsuk fejben, ha így teszünk.

Nyári maradékmentés: így főzz bármilyen zöldségből ragulevest

Milyen zöldség kerülhet bele?

Mivel ez egy maradékmentő leves, a szabályok elég rugalmasak. Nincs kizárva semmilyen zöldség, hiszen mindegyik képes valamit adni az ételnek. A krumpli, édesburgonya sűrűbbé teszi a levet, a cukkini, répa, zeller mély ízt ad neki, míg a cékla akár meg is színezheti, ha éppen ezt szeretnénk.

Elképesztő ízbomba lehet a gomba, káposzta, de bármelyik hüvelyes is.

A lényeg, hogy romlott, penészes vagy hibás alapanyagot ne tegyünk a levesbe, mert az képes ez egészet elrontani. Bátran használjunk alapként hagymát (akár többfélét is, ha van otthon elfekvőben).

Gazdagítsuk extrákkal

A korábban említett hüvelyesek egyrészt tartalmat is adnak a levesnek, sokkal táplálóbb lesz tőlük a fogás, másrészt ízben és sűrűségben is sokat javítanak rajta.

Egyszerűbb, ha konzervet használunk, mert a száraz babot, lencsét vagy csicseriborsót előre be kell áztatni használat előtt. Ha netán több különböző megbontott konzervünk van, bátran szórjuk az összeset a fazékba.

Szintén extra lehet még a fokhagyma (egészben dobjuk bele), paradicsom (teljesen szétfő, és kellemes alapízt ad az egésznek) vagy néhány karika hegyes erős, esetleg más csípős paprika.

Fűszerezzük bátran

Ugyanilyen szabadelvűek lehetünk az ízesítés terén is, alig van, ami határt szabjon a leves ízének, a fantáziánkon kívül. A só, bors persze legyen alap, de ezen kívül használhatunk zöldfűszereket (bazsalikom, oregano, petrezselyem, koriander, kapor), köményt, babérlevelet.

Mindent az elején, a zöldségekkel együtt adjunk hozzá, hogy legyen ideje mindennek kiadni a saját ízét.

Különböző textúrák

A zöldségek előkészítésénél tartsuk szem előtt a következő gondolatot: minél izgalmasabbá kell tennünk a levest. Ezt leginkább úgy érhetjük el, ha össze-vissza darabokra vágjuk az alapanyagokat. Így lesz nagyobb, fogkemény darab, közepesen puha, sőt, teljesen szétfőtt is. Ezek mind hozzáadnak majd az élvezeti értékhez.

Egyedül arra figyeljünk, hogy semmi ne maradjon nyers. A legnagyobbra hagyott zöldségkockáknak legyen idejük teljesen megpuhulni. Ha azok kész vannak, az egész leves is elkészült.

A főzés folyamata

Minden pár evőkanál olajjal kezdődik: ezen fogjuk először enyhén lepirítani a felvágott zöldségeket. Így még több ízt kapnak, mert némelyikük karamellizálódik a hő hatására.

Mehetnek bele a fűszerek is, majd további néhány perces pirítást követően jöhet a víz. Forraljuk fel a levest, és főzzük addig, amíg minden darab (főleg a nagyobbak) puhára főttek.

Néhány befejező mozzanat

A kész levest még a főzés befejezése után is ízesíthetjük tovább: pár csepp citromlével vagy ecettel, fűszeres olajjal, esetleg néhány szál friss zöldfűszerrel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai megoldás, hogy ne menjen semmi kárba:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek