8-lépcsős kalauz a legtökéletesebb melegszendvicshez

Gyakori választás vacsorára a melegszendvics, elsősorban gyors elkészítése miatt. Azonban ha mindig tökéletes eredményt szeretnénk elérni, semmiképpen se rohanjunk vele.

Pár hozzávaló és lépés csupán összedobni, mégsem mindegy, mit hogyan csinálunk, ha tökéletes melegszendvicset szeretnénk. Sok mindentől függ, hogy ami végül a tányérunkon landol, remekmű lesz-e vagy egy szottyos darab kenyér. A cikkben minden szigorúan górcső alá kerül, hogy kiderüljön, milyen is a tökéletes melegszendvics.

Követelmények

Biztosan mindannyiunk fejében él egy kép a számunkra minden szempontból felülmúlhatatlan szendvicsről. Ha nem is mindenben, de az alapokban ezek a képek nagyrészt megegyeznek. Fontos, hogy most kizárólag a sütőben készült fajtáról lesz szó, a serpenyő és paninikészítő nem játszik.

Eláruljuk a legtökéletesebb melegszendvics összes titkát

A melegszendvicsek nagy többsége három részből áll: kenyér, krém és sajt. Ezekből a kenyér legyen mindig ropogós alul, és krémesen lágy felül, a sajt pedig piruljon meg, és legyen nagyon nyúlós, hogy véletlenül se tudjuk kulturáltan megenni.

Amit mindenképpen el akarunk kerülni: hogy a szendvics tocsogós, puha és elázott legyen. Ilyenkor szinte szétmállik a kezünkben, és egyáltalán nem kellemes beleharapni. A ló túloldalára esve pedig kiszáríthatjuk az egészet (például túl hosszú sütéssel), és a kemény kenyérbe beletörhet a fogunk is.

Erre figyeljünk:

Az itt leírt tanácsok bármilyen kenyérrel, krémmel és sajttal működni fognak.

A lényeg legtöbbször nem a hozzávalókban, hanem az elkészítésben van.

1.) Az előkészületekkel kezdjük: legelső lépésként melegítsük elő a sütőt

A szendvicsek számára ideális környezetet nyújt majd egy 200 ℃-os, légkeveréses sütő. Amíg minden mást elkészítünk, a sütő épp elég meleg lesz.

2.) Felejtsük el a sütőpapírt

A kenyér alja attól lesz ropogós, ha kitesszük a forró tepsi fémlapjának. A papír helyett vékonyan olajozzuk ki az edényt.

3.) A kenyérszeleteket érdemes elősütni

Szinte kérget süssünk rá, hogy a krém ne tudja majd eláztatni. Nem kell viszont olajat tenni a szeletekre, mert a sütő lassú hőjében ezt be fogják szívni, nem lesznek tőle ropogósabbak. A kenyerek szépen megsülnek, közben foglalkozhatunk a feltétekkel.

4.) A szendvicskrémnél két fontos dolgot kell megjegyeznünk

Egyrészt ne használjunk olyat, aminek túl nagy a nedvességtartalma (pl. a tonhalat csöpögtessük le alaposan), mert ettől elázik a szendvics. Másodszor szintén az elázás miatt nem szabad túl sokat kenni a kenyérre. Jó mérték lehet a kenőkés nyele, annak vastagságát használjuk mérceként.

5.) Plusz feltétek

Amennyiben szeretnénk plusz feltétet a krémre helyezni (pl. kolbász, szalámi), ezt mindig nagyon vékony szeletekre vágjuk. Így garantáltan megsülnek a sajtréteg alatt, és a kész szendvics sem fog szétesni a kezünkben a túl nagy kolbászkatonák miatt.

6.) Nem ajánlott nyers zöldséget a kenyérre tenni

Ezek nem sülnek meg egyáltalán ilyen rövid idő alatt, azonban lassan elkezdik kiereszteni a bennük lévő nedvességet. Hagyjuk ki a szendvicsből, együk inkább mellé.

7.) Amikor sajtot szór az ember, szinte megáll az idő

Nem is olyan nagy baj, ha kicsit bátrabbak vagyunk vele, hogy legyen minek olvadni a sütőben. Nem mindegy viszont, milyen formában tesszük a szendvicsre. Használjunk inkább reszelt sajtot a szeletre vágott helyett. A kisméretű szálak egyenletesebben olvadnak és barnulnak hő hatására, ezért nem kell attól tartanunk, hogy a kenyér teteje nyers marad.

8.) Rápirítás

Szintén nagyot dobhatunk az egészen, ha a végén a tepsit a legfelső részre rakjuk a sütőben, és a felső sütési funkcióval rápirítunk a szendvicsre. Gyönyörű aranybarna lesz így a teteje. Az elkészítési idő amúgy a mérettől függ, de egy átlagos szelet összesen 20 perc alatt (beleszámítva az elősütést és utólagos pirítást) biztosan elkészül.

Legközelebb, ha melegszendvicset csinálunk, emlékezzünk erre a pár dologra, és élvezzünk egy teljesen új világot!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden étel tökéletes lesz ezekkel a tippekkel:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...