8-lépcsős kalauz a legtökéletesebb melegszendvicshez

Gyakori választás vacsorára a melegszendvics, elsősorban gyors elkészítése miatt. Azonban ha mindig tökéletes eredményt szeretnénk elérni, semmiképpen se rohanjunk vele.

Pár hozzávaló és lépés csupán összedobni, mégsem mindegy, mit hogyan csinálunk, ha tökéletes melegszendvicset szeretnénk. Sok mindentől függ, hogy ami végül a tányérunkon landol, remekmű lesz-e vagy egy szottyos darab kenyér. A cikkben minden szigorúan górcső alá kerül, hogy kiderüljön, milyen is a tökéletes melegszendvics.

Követelmények

Biztosan mindannyiunk fejében él egy kép a számunkra minden szempontból felülmúlhatatlan szendvicsről. Ha nem is mindenben, de az alapokban ezek a képek nagyrészt megegyeznek. Fontos, hogy most kizárólag a sütőben készült fajtáról lesz szó, a serpenyő és paninikészítő nem játszik.

Eláruljuk a legtökéletesebb melegszendvics összes titkát

A melegszendvicsek nagy többsége három részből áll: kenyér, krém és sajt. Ezekből a kenyér legyen mindig ropogós alul, és krémesen lágy felül, a sajt pedig piruljon meg, és legyen nagyon nyúlós, hogy véletlenül se tudjuk kulturáltan megenni.

Amit mindenképpen el akarunk kerülni: hogy a szendvics tocsogós, puha és elázott legyen. Ilyenkor szinte szétmállik a kezünkben, és egyáltalán nem kellemes beleharapni. A ló túloldalára esve pedig kiszáríthatjuk az egészet (például túl hosszú sütéssel), és a kemény kenyérbe beletörhet a fogunk is.

Erre figyeljünk:

Az itt leírt tanácsok bármilyen kenyérrel, krémmel és sajttal működni fognak.

A lényeg legtöbbször nem a hozzávalókban, hanem az elkészítésben van.

1.) Az előkészületekkel kezdjük: legelső lépésként melegítsük elő a sütőt

A szendvicsek számára ideális környezetet nyújt majd egy 200 ℃-os, légkeveréses sütő. Amíg minden mást elkészítünk, a sütő épp elég meleg lesz.

2.) Felejtsük el a sütőpapírt

A kenyér alja attól lesz ropogós, ha kitesszük a forró tepsi fémlapjának. A papír helyett vékonyan olajozzuk ki az edényt.

3.) A kenyérszeleteket érdemes elősütni

Szinte kérget süssünk rá, hogy a krém ne tudja majd eláztatni. Nem kell viszont olajat tenni a szeletekre, mert a sütő lassú hőjében ezt be fogják szívni, nem lesznek tőle ropogósabbak. A kenyerek szépen megsülnek, közben foglalkozhatunk a feltétekkel.

4.) A szendvicskrémnél két fontos dolgot kell megjegyeznünk

Egyrészt ne használjunk olyat, aminek túl nagy a nedvességtartalma (pl. a tonhalat csöpögtessük le alaposan), mert ettől elázik a szendvics. Másodszor szintén az elázás miatt nem szabad túl sokat kenni a kenyérre. Jó mérték lehet a kenőkés nyele, annak vastagságát használjuk mérceként.

5.) Plusz feltétek

Amennyiben szeretnénk plusz feltétet a krémre helyezni (pl. kolbász, szalámi), ezt mindig nagyon vékony szeletekre vágjuk. Így garantáltan megsülnek a sajtréteg alatt, és a kész szendvics sem fog szétesni a kezünkben a túl nagy kolbászkatonák miatt.

6.) Nem ajánlott nyers zöldséget a kenyérre tenni

Ezek nem sülnek meg egyáltalán ilyen rövid idő alatt, azonban lassan elkezdik kiereszteni a bennük lévő nedvességet. Hagyjuk ki a szendvicsből, együk inkább mellé.

7.) Amikor sajtot szór az ember, szinte megáll az idő

Nem is olyan nagy baj, ha kicsit bátrabbak vagyunk vele, hogy legyen minek olvadni a sütőben. Nem mindegy viszont, milyen formában tesszük a szendvicsre. Használjunk inkább reszelt sajtot a szeletre vágott helyett. A kisméretű szálak egyenletesebben olvadnak és barnulnak hő hatására, ezért nem kell attól tartanunk, hogy a kenyér teteje nyers marad.

8.) Rápirítás

Szintén nagyot dobhatunk az egészen, ha a végén a tepsit a legfelső részre rakjuk a sütőben, és a felső sütési funkcióval rápirítunk a szendvicsre. Gyönyörű aranybarna lesz így a teteje. Az elkészítési idő amúgy a mérettől függ, de egy átlagos szelet összesen 20 perc alatt (beleszámítva az elősütést és utólagos pirítást) biztosan elkészül.

Legközelebb, ha melegszendvicset csinálunk, emlékezzünk erre a pár dologra, és élvezzünk egy teljesen új világot!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden étel tökéletes lesz ezekkel a tippekkel:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!