Rengeteg érv amellett, hogy mindig legyen majonéz a hűtődben

Az egyik kedvenc szószunk a majonéz, de azon túl, hogy egyszerűen szendvicsbe kennénk, rengeteg más felhasználási módja is akad. Ezeket vegyük most sorra, hátha ér valakit meglepetés.

Nemcsak hideg, de meleg ételekben is fontos hozzávaló lehet a majonéz: ez az állítás csak az első azok közül, amik segítenek teljesen új fényt vetni a szószra. Persze, tökéletes kiegészítője lehet egy szendvicsnek, de ez csak a kezdete a rengeteg izgalmas és ízletes konyhai módszernek, amiben a majonéz a főszereplő. Reggeli, ebéd, vacsora, saláta, sült hús, köret, desszert(!), azaz minden, ami majonéz.

Rengeteg ok amellett, hogy mindig legyen majonéz a hűtődben

Melegszendvics

Idézzük fel a legropogósabb melegszendvics mentális képét, majd ha ez megvan, és kellően éhesek lettünk tőle, vegyük az irányt a hűtő felé. Ugyanis a kulcs hozzá a majonéz lesz.

Ha vaj helyett majonézt kenünk a szendvics külsejére, sokkal ropogósabb lesz a végeredmény.

Pontosan nem tudni, mi a kémia a megfejtés mögött, talán az, hogy a majonéz hasonlóan zsíros, mint a vaj, cserébe nem áztatja el annyira a kenyeret. Persze ne essünk túlzásba így sem: egy vékony réteg majonéz bőven elég lesz. A módszer melegszendvics-sütővel és serpenyőben is működik.

Sült hús

A sütőben sült hús (legyen rántott vagy csupasz) külseje még úgy is fantasztikusan ropogós lesz, hogy nem mély olajban sütjük ki. Kenjük be bőségesen a húst, és élvezzük életünk legellenállhatatlanabb főfogását.

Ropogós krumpli

A fenti technika nemcsak a húsok, de a sült krumpli esetében is működik. A frissen készített (sütős) sült krumpli külseje aranybarna és roppanós lesz a majonéztől. De a maradék krumplisalátánkat is megmenthetjük, ehhez egy szuper trükköt olvashatunk ebben a cikkben.

„Aioli szósz”

A sült zöldségek és a hal legjobb barátja az aioli szósz, ami frissen tojásból készül, és nem a legkönnyebb elkészíteni. Kerüljük ki a sok macerát a majonézzel: ha összekeverjük fokhagymával, egy kis citromlével és friss zöldfűszerrel (pl. petrezselyem), tulajdonképpen egy gyors aiolit kapunk.

Sütemény

Akár hisszük, akár nem, a majonéz az a hozzávaló, amitől tökéletes lesz a csokoládétorta. Első látásra elképesztően fura, azonban, ha belegondolunk, abszolút nem az: tojás és zsiradék van benne, ami amúgy is kerülne minden tortába. Ráadásul a majonéztől valahogy sokkal omlósabb lesz a tészta. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Sós piték

A quiche és más sós ízesítésű piték több szempontból is profitálhatnak a majonéz tulajdonságaiból. Egyrészt tehetünk egy keveset a tésztába, ezzel is megsegítve a vajat. Szintén kerülhet néhány kanállal belőle a töltelékbe, ha az megköveteli ízét és gazdag krémességét. Egy quiche tojásos-tejes-sajtos keveréke például csak jól járhat vele.

Krumplipüré

Ha a tökéletes krumplipüréről van szó, mindenki másra esküszik, különböző tippek és trükkök keringenek a köztudatban: ezek egy része működik, egy része pedig nem. Ez most számunkra mindegy is, a lényeg, hogy a majonéz zsírossága hasonlóan működik a pürében, csakúgy, mint a vaj, azaz krémessé és gazdag állagúvá teszi.

Töltött tojás

Ha egy kis eleganciára vágyunk, készítsünk töltött tojást. Az elegáns ételekben azonban gyakran olyan hétköznapi alapanyagok rejtőznek, mint a majonéz. Keverjük ki vele a sárgáját, fűszerezzük ízlés szerint (a friss zöldfűszerek itt is erősen ajánlottak), majd töltsük vissza az így kapott fantasztikus ízű keveréket a tojásokba. Kell ennél jobb?

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg ezeket a konyhai trükköket is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...