A mustár a virslin túl: készíts vele salátát, szendvicset és sült húst is

A sült kolbász elengedhetetlen társa a mustár, azonban gyakran megragad ezen a szinten. Ez elég szomorú, hiszen rengeteg módon felhasználhatjuk a konyhában a szendvicsektől kezdve a salátákon át a húsokig.

Mustárral főzni egy olyan kulináris élmény, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer kipróbálnia. A fűszeres, savanyú, enyhén csípős szósz képes bármilyen ételt ízben felfokozni. Többféle verzió közül is választhatunk, ha szeretnénk mustárral főzni, mindegyik a saját, különleges tulajdonságaival teszi többé az egyes ételeket.

A mustár ezer arca, a virslin túl: készíts vele salátát, szendvicset és sült húst is

Vaj helyett a szendvicsen

Egy friss, ropogós szelet rozskenyér, mustárral vastagon megkenve, különböző sonkákkal és sajtokkal felér egy kiadós vacsorával.

Használjunk darabos, magos mustárt, ez ugyanis a komplexebb íz mellet, textúrában is újdonságot hoz az omlós sonka és puha kenyér közé.

Salátaöntetben

Az alap dresszing, amit a legtöbb salátára öntünk olajból és ecetből áll. Ez a két alapanyag azonban általában nagyon nem akar együtt lenni, nehéz őket homogénre keverni.

Ebben a folyamatban lesz segítségünkre például a mustár is. Mivel krémes, könnyebben végbemegy az emulzió. Tegyünk az öntetbe egy kiskanállal, utólag ízlés szerint még igazíthatjuk az arányokat.

Nagyon jól illik leveles zöldekhez, krumplihoz és tojáshoz. Ha ezek szerepelnek a salátánkban, keverjünk be egy mustáros salátaöntetet.

Mázas húsokhoz

Egyes sütőben sült húsok mellé nagyon jól illik a karamellizált, ragacsos-édes máz. Ennek természetesen fő alapja a méz vagy barna cukor, emellett azonban kerülhet bele sok más is.

A sör vagy más alkohol gyakori résztvevő a mázban, ettől is komplexebb lesz a hús íze. A sertéshez, csirkéhez a mustár is nagyon jól illik, főleg, ha valamilyen mézes mustárral kenjük be jó vastagon a hús felületét.

Serpenyős szószok

De nemcsak a tepsis húsok élvezhetik a mustár ízét, hanem a serpenyőben sült, kisebb darabok is. Amikor húst sütünk, apró darabok maradnak majd az edény alján, és félig leragadva várják, hogy isteni szószt készítsünk belőlük.

Egy kevés alaplé vagy bor teljesen feloldja ezeket az ízes részeket, az így kapott szószt pedig forralás közben egyszerre sűríthetjük és ízesíthetjük mustárral.

Mártogatósokban

Persze a zöldségek sem maradnak ki az élményből: különböző mártogatósokba is keverhetünk mustárt. A tejföl, fokhagyma és karamellizált hagyma találó társa lehet, fűszerek közül pedig a bors, kömény és kakukkfű illik hozzá.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek lesznek az új kedvenc alapanyagaid:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek