A kovászos uborka leve a maradékok királya: hasznosítsd a konyhában

Tonnaszám termeljük nyáron a közkedvelt kovászos uborkát. Miután azonban a ropogós savanyúság elfogyott, az üvegben marad rengeteg ízletes lé, amit kár lenne mind kiönteni.

A kovászos uborka leve tele van ízletes aromákkal, amit a savanyúság hozzávalói hagynak hátra. Nem haszontalan víz ez, hanem sokszínűen használható ízbomba, amit különböző ételekben fel tudunk használni, ha éppen kreatív kedvünkben vagyunk. Tegyük félre a kovászos uborka levét, végtelen lehetőséget rejt magában.

A kovászos uborka leve a maradékok királya: hasznosítsd a konyhában

Saláták és öntetek

A kovászos uborka nyári frissességet kölcsönöz bármilyen zöldsalátának. A harsány zöld levelek, paradicsom és más nyers (de akár sült) zöldségek is extra erőt kapnak a savanykás, kapros létől.

Egyszerűen keverjünk ízlés szerint, pár evőkanállal a dresszinghez belőle. Vegyük figyelembe, hogy enyhén savas, az ecetet ehhez mérten csökkentsük.

Majonézes salátákban is szerepelhet: egy kiadós krumpli- vagy tésztasalátába ne csak a savanyút, de annak levét is tegyük bele.

Szószok és mártások

Főleg húsok mellé készített mártásokban tudjuk jól felhasználni a kovászos levet. Sőt, közvetlenül a hús sütése közben is locsolhatunk egy keveset a serpenyőbe. A nagyon enyhe savanyú íz képes sokkal jobban előhozni a hús és a fűszerek aromáját.

Ráadásul maga a hús is szaftosabb, omlósabb lesz, mert a savanyúság leve behatol a rostok közé, felpuhítja azokat.

Levesek

A nyári ragulevesek irtó hálásak lesznek, ha valamilyen savanyú ízzel párosítjuk őket. Ez a legtöbbször citromlé vagy joghurt formájában kerül a fazékba. Ezen a vonalon elindulva öntsünk a levesbe néhány decit a kovászos uborka levéből.

Idd meg magában

Sokan esküsznek a kovászos uborka levének jótékony hatásaira, ezért magában megisszák a savanykás italt. Mivel fermentált folyadék, tényleg jól járunk a fogyasztásával. Egyesek szerint még a másnaposságra is jó. Kell ennél több?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Okos, trükkös és praktikus ötletek a konyhába:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...