A kovászos uborka leve a maradékok királya: hasznosítsd a konyhában

Tonnaszám termeljük nyáron a közkedvelt kovászos uborkát. Miután azonban a ropogós savanyúság elfogyott, az üvegben marad rengeteg ízletes lé, amit kár lenne mind kiönteni.

A kovászos uborka leve tele van ízletes aromákkal, amit a savanyúság hozzávalói hagynak hátra. Nem haszontalan víz ez, hanem sokszínűen használható ízbomba, amit különböző ételekben fel tudunk használni, ha éppen kreatív kedvünkben vagyunk. Tegyük félre a kovászos uborka levét, végtelen lehetőséget rejt magában.

A kovászos uborka leve a maradékok királya: hasznosítsd a konyhában

Saláták és öntetek

A kovászos uborka nyári frissességet kölcsönöz bármilyen zöldsalátának. A harsány zöld levelek, paradicsom és más nyers (de akár sült) zöldségek is extra erőt kapnak a savanykás, kapros létől.

Egyszerűen keverjünk ízlés szerint, pár evőkanállal a dresszinghez belőle. Vegyük figyelembe, hogy enyhén savas, az ecetet ehhez mérten csökkentsük.

Majonézes salátákban is szerepelhet: egy kiadós krumpli- vagy tésztasalátába ne csak a savanyút, de annak levét is tegyük bele.

Szószok és mártások

Főleg húsok mellé készített mártásokban tudjuk jól felhasználni a kovászos levet. Sőt, közvetlenül a hús sütése közben is locsolhatunk egy keveset a serpenyőbe. A nagyon enyhe savanyú íz képes sokkal jobban előhozni a hús és a fűszerek aromáját.

Ráadásul maga a hús is szaftosabb, omlósabb lesz, mert a savanyúság leve behatol a rostok közé, felpuhítja azokat.

Levesek

A nyári ragulevesek irtó hálásak lesznek, ha valamilyen savanyú ízzel párosítjuk őket. Ez a legtöbbször citromlé vagy joghurt formájában kerül a fazékba. Ezen a vonalon elindulva öntsünk a levesbe néhány decit a kovászos uborka levéből.

Idd meg magában

Sokan esküsznek a kovászos uborka levének jótékony hatásaira, ezért magában megisszák a savanykás italt. Mivel fermentált folyadék, tényleg jól járunk a fogyasztásával. Egyesek szerint még a másnaposságra is jó. Kell ennél több?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*

2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!


Okos, trükkös és praktikus ötletek a konyhába:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Feltárul a kapszulakamra: az új kihívás, amivel jól jár a...

A kamra minden háztartás szíve, irányítóközpontja és motorja. Néha üresebb, néha dugig van, az étkezéseink alapját adja, és minden nap inspirációként szolgál ahhoz a nehéz kérdéshez, hogy „na, mi lesz ma az ebéd?”. Nagyon sok múlik azon, hogyan használjuk a kamránkat, éppen ezért indul most útjára a „kapszulakamra” nevű kezdeményezés, amivel időt, pénzt, energiát spórolhatunk, ráadásul a pazarlással is felvehetjük a harcot. Lessük meg, mit rejt a kapszulakamra! (x)

Szponzorált tartalom

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.