5 ételmaradék, amit ne a szemetesbe, hanem a növényed földjére boríts

Filléres praktikákat mutatunk, amelyekkel nemcsak hogy kevesebb szemetet termelhetsz, de még a növényeid állapotán is javíthatsz.

Növényeink szépsége és ápoltsága nem elhanyagolható tényező, a zöldek ápolása pedig tavasszal különösen fontos. Bár a boltokban ma már rengeteg, fajtaspecifikus növényápoló szert és földet/trágyát kaphatunk, néhány otthoni megoldással mi magunk is tökéletes tápszereket készíthetünk akár még ételmaradékokból is. Összegyűjtöttük azokat az élelmiszermaradékokat, amelyeket nem szabad a szemetesbe dobni, és amelyekből néhány perc munkával tökéletes tápoldatokat készíthetünk!

1. Banánhéj

A banánhéj tele van fontos tápanyagokkal, amiket ha a mi szervezetünk nem is, a növények tökéletesen fel tudnak dolgozni. Kalciumot, magnéziumot, ként, foszfátot, káliumot és nátriumot is tartalmaz a gyümölcs héja, ráadásul nem is kis mennyiségben! A héjat vágjuk fel kisebb darabokra, szórjuk szét a növény földjén (de ha a gyökér sérülése nélkül meg tudjuk oldani, akár 10 centiméter mélyre is mehetnek a héjdarabok), majd fedjük le teljesen egy kevés földdel. Növényeink hálásak lesznek a törődésért, ha viszont ennél kevesebb energiával szeretnénk tápoldatot készíteni, akkor a banánhéjat áztassuk be 24-48 órára egy fél liter vízbe. Az így kapott tápanyagokkal teli folyadékot locsoljuk szét növényeinken.

2. Tojáshéj és főzővíz

Hamarosan itt a húsvét, amely tökéletes alkalom arra, hogy a növényeidet tápláld! A tojáshéj (amiből az ünnep alkalmával jó sok maradék lesz) kiváló kalciumforrás, arról nem is beszélve, hogy a kerti növények közelébe szórva kitűnő csigariasztó is! A tojáshéjat apró darabokra törve keverd el a növényföldben, ha pedig főtt tojás készítesz, a kihűlt főzővízzel locsold meg a virágokat!

3. Kávézacc

A zaccot is érdemes a növények földjére üríteni vagy a talajba keverni, a zacc ugyanis kitűnő kálium-, nitrogén- és foszfátforrás. A zacc mellett a kávészemek is jót tesznek a földnek a talaj szellőzésének és vízelvezetésének szempontjából. Nagy mennyiségű zacc növelheti a talaj savasságát, így az alap vagy semleges pH-értéket kedvelő növényekre nem, a citrusfélékre, rózsabokrokra vagy a fekete áfonyára azonban bátran lehet szórni kétheti-havi rendszerességgel némi megmaradt kávézaccot.

4. Teafű

A teafű is tökéletes növényápoló(és itt most nem a bolti filteres teára, hanem az adalékanyagoktól mentes teafűre gondolunk) extra nitrogénlökettel teszik még szebbé és egészségesebbé szobanövényeidet, ha a szár közelébe, a földhöz szórod őket. A teafüvet a giliszták is nagyon szeretik, ezek a kis élőlények pedig sokat tudnak segíteni a föld és a növények táplálásában, elősegítik a talaj levegőztetését így oxigént juttatva a gyökerekhez, fellazítják a talajt, és segítik annak vízelvezetését, valamint trágyává alakítják az odakerülő korhadékot.

5. Halaprólék

Felsorolásunk utolsó pontját a kertes házban élőknek ajánljuk: a darált vagy alaposan összevágott halaprólék nátriumban gazdag, segítik a növények gyors növekedését. Ha a kerti növények szépülését egy kis hallal szeretnéd beindítani, az aprólékot mindenképpen mélyebben ásd el, és fedd le földdel gondosan, nehogy a közelben élő macskák vagy a kutya egy óvatlan pillanatban nekiálljon kiásni a növényt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek