5 okos konyhai ötlet, amivel gyorsabban letudhatod a főzést

Bármennyire szeretünk is főzni, amikor eltöltünk egy röpke fél napot a tűzhely mellett, egyikőnk sem repes túlságosan az örömtől. Szerencsére sok olyan konyhai kiskapu létezik, amivel jelentősen csökkenthetjük a gürizés idejét, lássuk, melyek ezek!

Biztos sokszor megesett már velünk, hogy egy hosszabb főzés után fáradtan rogytunk le a kanapéra, miközben azon gondolkodtunk, hogyan lehetne gyorsabban letudni ezt az egészet. Lehetőleg anélkül, hogy az ételek minősége, mennyisége vagy változatossága romlana. Utópikus robotok tervezése és az ételrendelés fontolgatása helyett lessünk el néhány konyhai trükköt, amelyek mindegyikével időt spórolhatunk. Lehet, hogy némelyiket már most is használjuk, de ki tudja, talán néhány meglepetés is ér majd minket a konyhai trükkök lenti listájában.

5 okos konyhai ötlet, amivel gyorsabban letudhatod a főzést

Használj konzerveket!

A hüvelyesek híresek arról, hogy nagyon sok időt hozzáadnak a konyhai tevékenységünkhöz. És nemcsak azért, mert egy éjszakát áztatni kell őket (amire pedig emlékezni is kell az előző napon), hanem még áztatás után is hosszadalmasan főnek, bizony nem sietnek sehova.

Egy fokkal gyorsabban letudhatjuk az ilyen ételeket, ha száraz helyett konzerv hüvelyeseket használunk.

Levesek, főzelékek és egytálételek esetében mind működhet a csere, a lényeg annyi, hogy a konzerv tartalmát az utolsó pár percben adjuk hozzá a fazékhoz, nehogy szétfőjenek a szemek.

Ha pedig amiatt aggódunk, hogy a hosszú főzés átugrásával íztelen lesz a levesünk vagy ragunk, használjuk bátran a konzerv levét is. Ez ugyanis nem más, mint egy sűrű, ízgazdag folyadék, ami a hüvelyesek megfőzéséből maradt. Ráadásul nincs benne semmi ismeretlen anyag, mindössze víz és – nagy ritkán – só.

Ne hámozz meg mindent!

A zöldségek és gyümölcsök pucolása egy monoton, néha bosszús feladat, amit mind szeretünk átadni valaki másnak. Épp ezért jobb, ha tudjuk, hogy sok esetben abszolút megúszható a dolog.

Ha olyan zöldséget vettünk, ami friss, zsenge, biztonságos, ismert forrásból származik, és nem túl sérült a külseje, bátran használjuk héjastul. Persze előtte alaposan mossuk meg.

A következő zöldségek és gyümölcsök akár héjastul is kerülhetnek az ételekbe:

  • répa, fehérrépa
  • alma, körte
  • burgonya
  • uborka, retek

Ha pedig sütőben sütünk valamilyen zöldséget – ha a felhasználási mód engedi – , szintén héjjal együtt tegyük: utólag sokkal könnyebb lesz kikaparni a krémesre sült belsőt, mint előtte a kemény zöldséget keservesen hámozni.

Hagyd ki a rántást!

Vannak olyan főzelékek és krémlevesek, amelyeket rántás nélkül is besűríthetünk. Ezzel nyerünk némi időt, és eggyel kevesebb edényt kell majd elmosogatnunk a végén. Sőt, biztos, hogy nem fogjuk odaégetni a rántást, mivel egész egyszerűen nem készítünk.

A hüvelyesekből vagy keményítőben gazdag zöldségekből főzött krémlevesek és főzelékek sűrítéséhez hagyjuk a lisztet és zsiradékot, inkább fogjunk egy botmixert, és a lábas tartalmának egy részét turmixoljuk le. Ez természetes módon sűrűbbé teszi majd az egész ételt.

Reszelj az aprítás helyett!

Néhány kis (vagy akár nagyobb) méretű dolog, amit nem nagyon szeretünk szeletelni és aprítani: hagyma, fokhagyma, répafélék, gyömbér és még sorolhatnánk. Amikor egy recept ezt kéri tőlünk, már előre látjuk a szerterepülő zöldségkockákat és a végeláthatatlan takarítást, ami a főzésünket követi.

Szerencsére viszonylag sok esetben fordulhatunk a kés helyett a reszelőhöz: amikor nem olyan fontos az adott zöldség alakja, mérete (mert például úgyis szét fogjuk főzni vagy turmixolni) inkább reszeljünk az aprítás helyett.

Ezt ráadásul közvetlenül a fazék fölött is megtehetjük, hogy az apró zöldségdarabok azonnal ott landoljanak, ahol szükség van rájuk.

Használd a fedőt!

Utoljára egy elég (talán kínosan is) egyértelmű kis ötlet került, ami mégis gyakran kihasználatlanul marad. A fedő használata sokat segíthet nekünk, ha csökkenteni akarjuk a főzési időt.

Fedő alatt gyorsabban felforr a tésztának szánt víz, a leves vagy a ragu, gyorsabban puhulnak a zöldségek és a hús is. A pároláshoz elengedhetetlen, zárt edényben akár percek alatt vajpuhák lesznek a zsenge zöldek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Minden konyhai feladatban segítünk:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A főzés olyan, mint egy pici színház" – Péterfy-Novák Éva...

Kisoroszi és az olaszországi Todi városa között osztja meg életét Péterfy-Novák Éva, író. Az Egyasszony, a Rózsaszín ruha, és az Apád előtt ne vetkőzz! szerzőjéről a követői régóta tudják: nemcsak hogy tud főzni, de örömmel eteti is a szeretteit. Egy húsleves, egy sütemény nála mindig túlmutat önmagán, mindig egy gesztus is annak, akinek készíti. Elhúzódó olasz ebédekről, a konyhai sopánkodás művészetéről és a kétlakiság szépségeiről beszélgettünk.

Kormos Lili

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.