Így készíthetsz a legkönnyebben krémes, ízletes SÁRGABORSÓ-FŐZELÉKET

A sárgaborsó-főzelék tipikus menzaételnek számít, ezzel a recepttel viszont még azok is igazi főzelékfalók lesznek, akik eddig mellőzték életükből ezt a színes, ízletes ételt.

A sárgaborsó, vagy másik nevén felesborsó az egyik legegészségesebb főzelék-kompatibilis hüvelyes, nemcsak íze, de számos, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt kedvelt növény. A sárgaborsó valójában száraz, hántolt, felezett kerti zöldborsó, melynek nem csupán a fehérje- és rosttartalma magas, B-vitaminban is gazdag, ráadásul szinte teljesen zsírmentes. A felesborsó csökkentheti a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukrot, izoflavonidtartalma pedig megelőzheti a rákosodást. Főzés közben szétesik, isteni leves vagy főzelék készülhet belőle, mi most utóbbit ajánljuk nektek!

Hozzávalók: 30 dkg felesborsó, 2 evőkanál napraforgó olaj, 15 dkg kolbász (opcionális), 1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál füstölt pirospaprika, 0.5 evőkanál finomliszt (a sárgaborsó minőségétől függően el is hagyható), 2 liter víz, 2 db babérlevél, só ízlés szerint, 1 dl tejföl

Amennyiben idén te is veganuárt tartasz, vagy csak szimplán húsmentesen készítenéd el az ételt, kolbász nélkül is nagyon finom ízélményt érhetsz el (nem mellesleg egyre több helyen kapható ízében az eredetihez nagyon hasonló vegán kolbászpótlót), a habaráshoz pedig használhatsz ma már sok helyen fellelhető vegán tejfölhelyettesítőt.

Elkészítés: A borsót legalább fél órára beáztatjuk. Ha húsból készült kolbász is kerül az ételbe, egy lábosban egy kis olajon lepirítjuk a felkarikázott kolbászt, majd amikor már ropogós, kiszedjük és félretesszük.

A kolbászból kisült zsíron vagy sima olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Mikor már szép üvegesre pirult a hagyma, megszórjuk füstölt fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót.

Alaposan elkeverjük, majd felöntjük vízzel. Ízlés szerint sózzuk, és beledobunk pár babérlevelet. Keverünk rajta egyet, lefedjük, és mérsékelt lángon egy óra alatt puhára főzzük a borsót. Közben keverjünk rajta egyet-egyet, ha pedig elfőne minden víz róla, pótoljuk.

Amikor már teljesen puhára főtt szét a sárgaborsó, szedjünk belőle egy-két merőkanállal egy tálkába. Ehhez adjuk hozzá a tejfölt, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a lábasba.
Keverjük el alaposan, főzzük még 5-10 percig, és már tálalhatjuk is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek