Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?

A reszelt sütemények egy igazán egyedi helyet foglalnak el a cukrásztermékek világában. Ugyan a technika nem alkalmazató mindenhol, csupán bizonyos tésztáknál, ezekben az esetekben rengeteget képes adni az elkészített édességnek. Egy sokkal omlósabb és látványosabb végeredményt érhetünk el, ha a hagyományos technikák helyett a reszelt sütemények módszerét alkalmazzuk.

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Miért jobb reszelni?

Az omlós tésztával készülő sütemények esetében gyakran jelentkező probléma a túldolgozás. Ilyenkor a linzer veszít omlósságából, nem porhanyós és lemezes, hanem rágós, kemény és kellemetlen lesz.

Azért járunk jól a reszeléssel, mert így csökkentjük az esélyt a túldolgozásra, a süteményünk garantáltan omlósabb marad.

Ha a tészta gyúrásánál elég gyorsak és határozottak voltunk, a sütemény összeállítása már gyerekjáték lesz a reszelős módszerrel. A sodrófa ugyanis sokat árthat a tésztának, ezzel szemben a reszelő szinte semmit.

Plusz előnye a reszelésnek, hogy az apró szálak nem egy masszív, nehéz réteggé, hanem légies, porhanyós tésztává sülnek, amibe élmény lesz beleharapni.

Milyen süteményeknél használhatjuk?

Elsősorban a vajas tésztájú linzerek és más omlós sütemények esetében fordulhatunk a reszelőhöz. Nyilván az olyan aprósüteményeknél (pl. isler) nem működik, ahol kisméretű és speciális alakú formákat kell a tésztából kiszúrnunk.

A tepsiben készülő, valamilyen krémmel vagy lekvárral, esetleg friss gyümölccsel rétegelt sütemények készítésénél lesz nyerő a reszelős technika, mivel itt nem olyan fontos a forma (a tepsiben úgyis egybesül az egész), a hangsúly inkább a szeletelhetőségen van.

Mire figyeljünk, hogy tényleg jó legyen?

Az első és legfontosabb dolog a pihentetés. A begyúrt tésztát először hűtőbe vagy mélyhűtőbe kell tennünk, amíg olyan szilárd nem lesz, hogy le lehessen reszelni. Amennyiben ezt a lépést kihagyjuk, és puhán kezdjük el reszelni a tésztát, a fele rá fog ragadni az eszközre, és a csíkok sem lesznek olyan szépek, egyformák.

A tepsit érdemes enyhén kivajazni: azonban ne vigyük túlzásba, mivel a tésztánk önmagában is vajas, nem annyira hajlamos a leragadásra.

Amire szintén figyeljünk: semmiképpen ne nyomjuk bele az edénybe a reszelt tésztát. Az alsó réteg közvetlenül a tepsibe megy, és ilyenkor elfoghat minket a vágy, hogy elegyengessük. Álljunk ellen a kísértésnek, ugyanis ezzel a reszelt tészta legfőbb előnyét, a különleges szerkezetét szüntetnénk meg.

A tölteléket óvatosan tegyük az első réteg tésztára, minél kevesebb lenyomkodással.

A felső tésztaréteget pedig érdemes nem közvetlenül az edénybe, hanem egy külön tálra vagy tálcára reszelni, majd kézzel egyenletesen rászórni a süteményre.

Ha mindent így csinálunk, a megsült linzerünk nemcsak jóval omlósabb lesz, de izgalmasabb külsőt is vesz fel, és már csak egy alapos porcukros szórást igényel, hogy még szebb legyen.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Isteni sütemények és desszertek, végtelenül egyszerűen:

Címlapról ajánljuk

További cikkek