A sikeres, tartós eredményekkel járó fogyókúrának - a tévhitekkel ellentétben - nem az a titka, hogy mennyi mindent hagysz el az étrendedből, hanem - többek között - az, hogy milyen alapanyagokból állítod össze kiegyensúlyozott, egészséges ételeidet.
Szerintem az egyik legklasszabb élelmiszercsoport, amit fogyni vágyás idején javasolt beilleszteni az étrendbe, azok a száraz hüvelyesek, mint pl. a lencse, vöröslencse, fejtett bab, feles borsó, csicseriborsó.
Harisszás-csicseriborsó saláta kumkvattal, kéksajttal és kolbászmorzsával
Villámgyors, mennyei saláta a tél - remélhetőleg - utolsó napjaira. Inspiráció az artbeet-től!
Baba ghanoush
Gazdag, füstös és krémes - így lehetne legjobban jellemezni ezt a keleti padlizsánkrémet. Az íze még sokkal jobb lesz, ha szabad tűzön grillezzük, de azért sütőben készítve sem ...
Tonhalas babsaláta
Toszkánából származik a recept, ahol eredetileg melegen, főételnek tálalták. Konzerv tonhalból is kitűnő.
Miért javaslom ezeket?
- kitűnő fehérje-, összetett szénhidrát- és élelmirost-források
- gazdagok cinkben, magnéziumban és kolinban
- kedvező áron, gyakorlatilag bármely élelmiszerüzletben elérhetőek
- változatosan felhasználhatóak.
Testtömeg-csökkentő étrendben mindegyik fenti paraméter fontos, én mégis kihangsúlyoznám a száraz hüvelyesek magas telítőértékét. Azaz szemben más "fogyókúrás" élelmiszerekkel, egy száraz hüvelyesekből készült főétel után jellemzően nem marad éhes az ember (akkor sem, ha nem óriásadagot fogyaszt belőle).
Murgh cholay - csirkés-csicseriborsós curry
Mosás közben szerzett recept. Bővebb sztori itt.
Rukkolás lencsesaláta fetasajttal
A recept címét egy újságban olvastam, de sajnos a receptet többszöri keresésre sem találtam meg, így magamtól kellett valami hasonlót alkotni. :)
Marokkói bab
A 90 napos diétámba pont belepasszol keményítő napra ez a marokkói étel, melyet a Modern mediterrán konyha című szakácskönyvben találtam. Nagyon kellemes ízvílága van, a fahéj ...
Milyen formában fogyaszthatjuk őket?
A száraz hüvelyeseket nagyon sokféle módon elkészítve beilleszthetjük az étendünkbe. Például:
- vöröslencse: vöröslencse leves, főzelék, fasírt
- barna lencse: hagyományos vagy különleges ízvilágú lencseleves, főzelék, saláta
- csicseriborsó: hummusz, falafel, saláta, curry, ragu, leves, sós ropogós
- fejtett bab: hagyományos vagy különleges ízvilágú bableves, főzelék, saláta, babpüré
- feles borsó: főzelék, leves, curry, vegán szendvicskrém.
Kókuszos sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsó-főzelék egy kicsit megbolondítva fűszerekkel és kókusztejjel. A végeredmény igazi különlegesség lesz!
Vöröslencse dahl
Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...
Arab ihletésű sárgaborsóleves
Tegye fel a kezét az, akiben még élénken él az emlék a menzai sárgaborsólevesről vagy főzelékről. Az én kezem fenn van. Nem szeretem a sárgaborsónak azt a megnyilvánulási formáját, ...
A száraz hüvelyesek rengetek nemzet konyhájában megtalálhatóak, nagyon jól bírják a különleges fűszerezést is. Fogyaszd őket hetente többször is, használhatsz fagyasztott és konzerv termékeket is. Mivel viszonylag magas energiatartalmúak, ezért nem fogyaszthatóak korlátlanul, de cserébe tényleg jól lehet lakni tőlük, ami mondjuk egy szelet csokitortáról már nem mondható el.
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: