Bizony, a hüvelyesek is tudják támogatni a fogyókúrádat

Ha fogyni szeretnél, ne arra koncentrálj, hogy mit nem ehetsz, hanem inkább arra, hogy mi az, amit igen. A száraz hüvelyeseket például bátran fogyaszthatod. El is mondjuk, hogy miért.

A sikeres, tartós eredményekkel járó fogyókúrának - a tévhitekkel ellentétben - nem az a titka, hogy mennyi mindent hagysz el az étrendedből, hanem - többek között - az, hogy milyen alapanyagokból állítod össze kiegyensúlyozott, egészséges ételeidet.

Szerintem az egyik legklasszabb élelmiszercsoport, amit fogyni vágyás idején javasolt beilleszteni az étrendbe, azok a száraz hüvelyesek, mint pl. a lencse, vöröslencse, fejtett bab, feles borsó, csicseriborsó.

Miért javaslom ezeket?

A száraz hüvelyesek:

  • kitűnő fehérje-, összetett szénhidrát- és élelmirost-források
  • gazdagok cinkben, magnéziumban és kolinban
  • kedvező áron, gyakorlatilag bármely élelmiszerüzletben elérhetőek
  • változatosan felhasználhatóak.

Testtömeg-csökkentő étrendben mindegyik fenti paraméter fontos, én mégis kihangsúlyoznám a száraz hüvelyesek magas telítőértékét. Azaz szemben más "fogyókúrás" élelmiszerekkel, egy száraz hüvelyesekből készült főétel után jellemzően nem marad éhes az ember (akkor sem, ha nem óriásadagot fogyaszt belőle).

Milyen formában fogyaszthatjuk őket?

A száraz hüvelyeseket nagyon sokféle módon elkészítve beilleszthetjük az étendünkbe. Például:

  • vöröslencse: vöröslencse leves, főzelék, fasírt
  • barna lencse: hagyományos vagy különleges ízvilágú lencseleves, főzelék, saláta
  • csicseriborsó: hummusz, falafel, saláta, curry, ragu, leves, sós ropogós
  • fejtett bab: hagyományos vagy különleges ízvilágú bableves, főzelék, saláta, babpüré
  • feles borsó: főzelék, leves, curry, vegán szendvicskrém.

A száraz hüvelyesek rengetek nemzet konyhájában megtalálhatóak, nagyon jól bírják a különleges fűszerezést is. Fogyaszd őket hetente többször is, használhatsz fagyasztott és konzerv termékeket is. Mivel viszonylag magas energiatartalmúak, ezért nem fogyaszthatóak korlátlanul, de cserébe tényleg jól lehet lakni tőlük, ami mondjuk egy szelet csokitortáról már nem mondható el.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...