r
Nosalty Logó

Vörösborral párolt lilakáposzta

Rosanics Petra
Vörösborral párolt lilakáposzta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

182
Kalória
2.9g
Fehérje
22.4g
Szénhidrát
6.4g
Zsír
225g
Víz
9g
Koleszterin
4.2g
Élelmi rost
14.1g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 182 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1090 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 59 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    250.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    225 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    114 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1347 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    40 micro
  • Lut-zea
    658 micro
Összesen 182 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.6 g

Zsír

  • Összesen
    38.2 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1505.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    579 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    368 mg
  • Nátrium
    338 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    134.6 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    1350.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    843 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    684 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    470 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    217 micro
  • Kolin:
    211 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8080 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    240 micro
  • Lut-zea
    3948 micro
Összesen 1090 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    80 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    20 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    71.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    45 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    430 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    13 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 59 kcal

Elkészítés

  1. A vajat és az olajat egy nagyobb edényben összehevítjük. Beleszórjuk a fűszerköményt, majd a cukrot is, és alaposan elkeverjük.
  2. Viszonylag világos karamellt főzünk belőle, majd amikor már szépen bugyborékol, hozzáadjuk az aprított káposztát, és alaposan összekeverjük. Érdemes a káposzta egy részét apróbbra aprítani, a másik felét pedig csíkozni.
  3. Sózzuk-borsozzuk meg alaposan, öntsük fel a vörösborral, keverjük össze, majd lefedve pároljuk puhára.
  4. Amikor már puha, vegyük le a fedőt. Tálalhatjuk rögtön vagy rá is piríthatunk egy kicsit.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 40 p

A párolt lilakáposzta bármilyen húsételnek kiváló körete lehet, ráadásul roppant egyszerű az elkészítése is. Ha pedig vörösborral pároljuk, az ízhatás egészen mennyei lesz, és az egész fogás szintet lép. Ha túl sokat készítenénk belőle, a maradékot érdemes káposztás tésztának felhasználni, ugyanis annak is fenséges!

Vörösborral párolt lilakáposzta petrezselyemmel megszórva
Vörösborral párolt lilakáposzta

A lila vagy vörös káposzta a vadkáposzták családjába tartozik, jellegzetes lila színét pedig az antocián adja - ez a sötétlila árnyalat az, ami alkalmassá teszi arra, hogy vörösborral párosítva készítsük el. Nálunk főleg savanyúságként és párolva szokás elkészíteni, fogyasztása pedig már a középkorban is divatos volt.

Leggyakrabban sültek mellé fogyasztjuk, így a nagyobb pirosbetűs ünnepeken elmaradhatatlan kellék: egy jó rozé kacsamell, sült hurka vagy a Márton-napi liba mellé elengedhetetlen klasszikus.

De nem csak nálunk van hagyománya a párolt káposztának: a német Rotkohl, a lengyel czerwona kapusta, a cseh Červené zelí, a francia chou rouge braisé és a svéd rødkål egyaránt nemzeti kedvenc.

Hogyan készül a tökéletes párolt lilakáposzta?

Egy egyszerű köretről van ugyan szó a párolt káposzta esetében, de ha figyelünk a részletekre, akkor egészen csodás ízeket varázsolhatunk elő ebből a mezei zöldségből is.

  • Mindenképpen egy karamellel alapozzunk meg a káposztának: ehhez használhatunk fehér- vagy barnacukrot és tetszőleges zsiradékot.
  • A káposztát mindenképpen aprítsuk fel apróbbra, mint amekkorára elsőre gondolnánk, hogy megfelelő. Vághatjuk kézzel vagy használhatunk mandolint vagy reszelőt hozzá. Játszatunk a textúrával is: a káposzta egy részét aprítsuk nagyon apróra, míg egy kisebb adagot vágjunk csíkokra.
  • Ne féljünk a fűszerektől sem, a hagyományos köménymag mellett használhatjuk hozzá a kedvenc ünnepies fűszereinket is (fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, borókabogyó).
  • Ízlés szerint adhatunk hozzá hagymát is, ezt érdemes azonban még a
  • Kínáljuk meg egy kevés száraz vörösborral is, ettől nem csak ünnepiesebb, de komplexebb ízű is lesz a párolt káposzta.
  • Emellett rejthetünk mellé további zöldségeket és gyümölcsöket: kevés narancs, egy-két szem alma vagy körte, egy szál répa mind-mind passzol hozzá.

Izgalmas receptek párolt káposztával:

Ugyanezeket a trükköket bevetve készíthetünk fehér káposztából is párolt káposztát, arra viszont figyeljünk, hogy ahhoz mindenképpen valamilyen száraz vagy édes fehérbort párosítsunk.

Vörösborral párolt lilakáposzta petrezselyemmel megszórva
Vörösborral párolt lilakáposzta

Mihez kínáljuk a párolt káposztát?

Legtöbben a Márton-napi liba- és kacsaételek köreteként gondolunk a párolt káposztára, de más fogásokhoz is remekül passzol. Fantasztikus kiegészítője lehet grillkolbászoknak és disznótoros finomságoknak (májas hurka, véres hurka, kolbászok), de tésztához keverve is imádjuk káposztás cvekedliként.

De akár kreatívak is lehetünk vele, és tölthetjük rétesbe, haséba, csigába; forgathatjuk pogácsatésztába; sőt, maradék párolt káposztából akár hamis coleslaw-t is készíthetünk.

Amikor a párolt káposzta töltelék lesz:

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek