Nem kell mindig a fedő alatt főzni: útmutató az edények lefedéséhez

Rengetegszer hallhattuk már azt a tanácsot, hogy fedővel gyorsabban megy a tésztafőzés. A fedő használata a konyhában tényleg nem mindig egyértelmű, ezért most hoztunk egy kis segítséget hozzá.

Fedő nélkül vagy fedő alatt főzni: ez itt a nagy kérdés. És attól függően, hogy éppen milyen fogást készítünk, a válasz meglepően eltérő lehet. Nem mindegy ugyanis, hogy engedjük-e párologni az edényben lévő ételt: valamikor szüksége van a nedvességre, egyes esetekben azonban kerülendő. Lássuk, mit érdemes fedő alatt főzni, és mit nem!

Nem kell mindig a fedő alatt főzni: útmutató az edények lefedéséhez

Mindig fedjük le ezeket

Ezekben az esetekben azért van szükség a fedőre, hogy benntartson valamit: jelen esetben hőt és nedvességet.

A hőre akkor lehet szükségünk, amikor forralunk: levest, vizet tésztafőzéshez vagy zöldségek blansírozásához. Ilyenkor energiát és időt spórolhatunk, ha a fedőt a fazékra tesszük. Bármilyen folyadék gyorsabban eléri majd a forráspontját egy ilyen környezetben.

Ha a nedvességet szeretnénk megőrizni, szintén használjunk fedőt. Például párolás esetében, vagy akkor, ha a leves, főzelék vagy szósz már kellően sűrű. Mivel zárt környezetet hozunk létre, már nem fog több vizet veszíteni az étel, olyan sűrű marad, amilyennek szeretnénk.

A párolás módszere is ezen alapul: az így elkészített ételek a gőzben (vagyis egyszerre forró és nedves levegőben) tökéletesen puhára főnek, anélkül, hogy kiszáradnának. Nemcsak a zöldségek, de a keményebb húsok is omlósak lesznek így.

Sose fedjük le ezeket

Ezzel szemben vannak alkalmak, amikor elhagyhatjuk, sőt, el is kell hagynunk a lefedést. Ilyen lehet egy szósz vagy mártás redukálása, azaz sűrítése: ahogy a víz elpárolog, az ízek egyre koncentráltabbak lesznek a fazékban.

Ha azt szeretnénk, hogy a levesünk vagy ragunk sűrűbb legyen, esetleg nem vagyunk elégedettek az ízek erejével, hagyjuk egy kis ideig fedő nélkül rotyogni.

Hús- és halszeletek

Az előző pontban olvashattuk, hogy a fedő benntartja a nedvességet is. Azonban van, amikor ezt el kell kerülnünk. Egy hússzelet vagy halfilé külsejének lepirításához nagyon magas hő kell, és minél kevesebb nedvesség.

Amikor pára alakul ki az edényben, megakadályozza, hogy aranybarna, karamellizált réteg süljön az ételre, ezért kerüljük el minden áron a lefedést.

Stir fry

A stir fry módszernek is intenzív, tartós forróságra van szüksége ahhoz, hogy minden alaposan megpiruljon. Itt is minél kevesebb nedvességet adjunk a serpenyőhöz, semmiképpen se fedjük le.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Tanuljunk minden nap valami újat a konyhánkról:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek