Így előzd meg, hogy összeragadjon a spagetti

Tésztát főzni nem bonyolult dolog, sokak orra alá viszont borsot törhet, ha a frissen elkészült spagetti pillanatok alatt, még a tálalás előtt összeragad.

A tésztafőzés meglehetősen egyszerű folyamat, de ha néhány részletet kihagyunk, akkor előfordulhatnak buktatók. Az egyik legnagyobb csalódás például az lehet, amikor a tészta odaragad az edényhez. Kiábrándító végeredmény, ugyanis nemcsak hogy kevesebb tészta jut nekünk, de még az edény eltakarítása is nehezebb, általában nem ússzuk meg anélkül, hogy ne áztatnánk órákig az edényt, vagy kapargatnánk le a körmünkkel a tésztamaradékot.

Fontos, hogy ne spórolj a vízzel!

A másik legzavaróbb hiba, amikor a tésztánk alig pár perccel a víz leöntése után összeragad, a szálak pedig egy kibogozhatatlan gombolyagban olvadnak össze egymással.

Utóbbi problémát sokan úgy kerülik ki, hogy a tészta főzővizébe vagy az elkészült tésztára néhány csepp olívaolajat öntenek. Praktikusnak tűnik, a különböző tésztafélék ezután viszont aligha veszik fel a szószt, az olajos réteg miatt nem keveredik megfelelően egymással a két fő komponens.

A Barilla exkluzív séfje, Lorenzo Boni a Mashednek adott exkluzív interjúban elmondta, a Barilla vezető séfje elmondta a tésztafőzés legjobb módszereit. Annak érdekében, hogy a tészta ne ragadjon a fazékhoz, azt javasolja, hogy jó minőségű, durumbúzából készült tésztát vegyünk, amely csökkenti a vízben felszabaduló keményítő mennyiségét. Ezen kívül használjunk sok vizet a főzéshez (Boni szerint csomagonként, vagyis 500 grammonként 1 gallon, vagyis 3.7 liter víz ajánlott). Várjuk meg, amíg a víz vadul forrni kezd, a tészta ilyenkor ugyanis jobban tud mozogni, így kevésbé valószínű, hogy az edényhez vagy összeragad.

Egy másik módja annak, hogy a tészta ne csomósodjon össze, hogy nem hagyjuk túl sokáig szűrőben lecsöpögni.

Légy gyors, és soha ne hagyd, hogy a tészta a szűrőben üljön arra várva, hogy a szósz elkészüljön. Ennek fordítva kell történnie. A szósznak készen kell lennie először, mielőtt a tészta megfő, hogy azonnal össze lehessen őket keverni

- mondta Boni.

Azt is megemlíti, hogy fontos, hogy a lábos tartalmát rögtön azután keverjük meg, hogy a száraz tésztát a fazékba dobtuk, majd onnantól kezdve két-három percenként folyamatosan mozgassuk át a tésztát. Boni hozzáteszi, ha megfelelő arányban van a víz, és rendesen felforr a víz, akkor még kevergetni sem kell olyan gyakran, a víz magától megoldja. A tésztafőzés nem atomfizika, de mindig jó, ha a szakértők emlékeztetnek arra, hogyan lehet egy jó ételt még jobbá tenni.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt a táblát mostantól minden boltban látni fogod

Kedden lép életbe a Magyar Kormány által bevezetett élelmiszerstop. Február 1-től hat alapélelmiszer árát fagyasztják be az üzletekben, erről pedig minden boltnak már a belépéskor tájékoztatnia kell a vásárlókat.