Három módszer fokhagyma- és gyömbéraprításra a profitól a lustáig

Két alapanyag, amit nagyon nehéz igazán apróra vágni: a fokhagyma és a gyömbér. Pedig erejüket csak úgy adják ki teljesen, ha alaposan felaprítjuk őket.

A magyar konyha gyakran indítja receptjeit fokhagymaaprítással. Előszeretettel használjuk szinte mindenben ezt a zöldséget, és ez így van a világ más részein is. Egyre többen próbálgatjuk a nemzetközi ízeket, ezért sokaknak ismerős lehet a fokhagyma és gyömbér gyakori házasítása, főleg keleties ételekben. Ezeknél nagyon fontos, hogy mind a kettőt egészen apróra vágjuk, mert így érhetjük el a legjobb ízhatást. Most összeszedtük a legjobb trükköket gyömbér- és fokhagymaaprításhoz.

Három módszer fokhagyma- és gyömbéraprításra a profitól a lustáig

Miben tudjuk használni?

Persze mondhatnánk, hogy nincs szükségünk erre az okításra, mert sosem főzünk gyömbérrel. Azonban érdemes kipróbálni: ha legközelebb fokhagymás húst sütünk, vagy valamilyen egytálételt készítünk, ami elbír egy kis extrát, használjunk egy kis darab gyömbért az ízesítésre.

Amellett, hogy tökéletesen kiegészítik egymást, elképesztő frissességet érhetünk el főztünkben ezzel a kombinációval. Nem mellesleg az immunrendszerünk is örülni fog.

Általában akkor kerül az edénybe, amikor a hagyma már kellően megpuhult, mivel a fokhagyma és a gyömbér gyorsan meg tud égni. Így, ha nem is szerepel a receptben, könnyen bele tudjuk csempészni ezen a ponton.

Tipp: a gyömbér viszonylag nehezen pucolható. A legjobb eszköz erre egy kiskanál – ezzel tudjuk alaposan lekaparni a vékony héjat anélkül, hogy a húsból sokat veszítenénk.

Késsel aprítás

Nem a kés, hanem a vágás technikája jelenti itt az újdonságot. Hiszen nem vághatjuk úgy ezt a két alapanyagot, mint minden mást.

A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a megpucolt gerezdeket és darabokat először hosszában, majd keresztben vékony szeletekre vágjuk. Ez azonban még nem elég, ilyenkor menjünk át a halmokon kétszer-háromszor, a kés élét hintáztatva. Némi gyakorlással biztosan bele fogunk jönni.

Reszelés

Amennyiben nincs kedvünk a késsel bajlódni és hetekig gyakorolni, egy sokkal gyorsabb és hatékonyabb módszer is rendelkezésünkre áll. A megpucolt fokhagyma és gyömbér lereszelésével hasonló állapotot fogunk elérni, mint ha elképesztően apróra vágtuk volna.

Az egyszerű négyoldalú reszelő is megfelel, még jobb, ha van a konyhánkban kézi reszelő. Ennek ugyanis apróbb lyukai vannak, ezért alkalmasabbak erre a feladatra. Ezzel a kellő mennyiséget közvetlenül reszelhetjük a fazékba.

Aprítógép

Gépi erőt segítségül hívva, létrehozhatunk egy olyan pépet, amit később bármiben fel tudunk használni. Készíthetünk külön fokhagymából és külön gyömbérből is masszát, ez a használattól függ. Ha csak ételek főzéséhez kell, lehet egyben a kettő, de ha például teát akarunk főzni a gyömbérből, érdemes őket különválasztani.

Készítsünk egy nagyobb adagot: egyenlő arányban tegyünk az aprítógépbe megpucolt fokhagymát és gyömbért, majd dolgozzuk egészen krémes állagúra. A pépet tegyük üvegben a hűtőbe, akár több hónapig is eláll.

Ételekben használjuk ugyanúgy, mint a frissen felaprított verzióját, a recept kívánsága szerint adjunk a lábashoz pár kanállal:

Új dimenziókat nyithatunk meg a gyömbér és fokhagyma együttes használatával, adjunk neki egy esélyt!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezektől az ízektől a feje tetejére áll a konyha:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek