5 meglepő finomság, amit a karfiol leveléből készíthetsz

Íme egy sokrétűen felhasználható hozzávaló, amire sokan egyszerű komposzthulladékként gondolnak. Pedig a kis levelek sokat tudnak és ügyesen hasznosíthatjuk őket!

Kár lenne olyan értékes hozzávalóknak a szemétben végeznie, amelyekből könnyedén ki tudjuk hozni a maximumot. A karfiol levelei zero waste konyhát vezetve természetes, hogy felhasználásra kerülnek, de tudvalevő, hogy Hollandiában például egész kultusza van a zöld, húsos takaróleveleknek. Mert ízesek, remek a textúrájuk mindenféle hőkezelés után, és még a C-vitamin tartalmuk is számottevő. Így válnak kedvenccé a karfiol levelei.

Semmiképp ne dobjuk ki a karfiollevelét!

Reflexből a kukában végzik, hiszen egyértelműen a hófehér karfiol rózsákra fókuszálunk — pedig megannyi lehetőség rejtőzik a zöld levelekben! Eredetileg szellős palástként ölelik körbe a fenséges zöldséget, ám a piacra, üzletekbe már visszavágott állapotban találkozunk a zölddel. Igaz, brokkoliszerűen sosem csupaszítják le őket, amiért hálásak vagyunk. Hát még a hollandok milyen boldogok emiatt! Pláne, hogy a holland zöldségeseknél szezonban sűrűn lehet vásárolni eleve csak karfiol szárat, a kelvirág nélkül.

Bloemkoolsoep, a holland karfiolkrémleves

Ezt használják a bloemkoolsoep-hoz is, ami tipikus holland melengető leves, a karfiol dicsérete. Mert akármilyen különös, a stroopwafel-en és a poffertjes-en kívül is van kulinária a tulipánok földjén.

A leves ugyanúgy készül, mint bármelyik gazdag zöldségkrémleves, de a leveleket kétféleképpen is felhasználják hozzá.

Egyrészt a főzésnél tépkedik a karfiolhoz, másrészt feltétként is megjelenhet, pirongatott formában. A leves aromáit remekül támogatja a vaj és a szerecsendió.

Stir-fry karfiollevelek

Ázsiai wokos stir-fry receptek szereplője is lehet a karfiollevél, hiszen ugyanúgy funkcionálhat, mint például a káposzta. A dobva-rázva pirítás lényege, hogy megmarad a zöldség roppanóssága, felszabadulnak a zamatok. A szójaszósz is nagyon jól áll a masszív levélzetnek.

Indiai szabdzsi

Hindi nyelven a sabji főtt zöldségeket jelent. A szinte bármilyen zöldségből elkészíthető mindennapi indiai ételek között is bőven találni olyan receptúrát, amiben megjelenik a karfiol szára is. Az aloo gobi sabji például a karfiol és a burgonya kettősére épít. Fűszerben pedig a római kömény, a fokhagyma, a gyömbér, a garam masala, a kurkuma ötöse érvényesül.

Karfiollevél-chips

Ahogy például a fodros kelből, úgy a karfiol leveleiből is ízletes chips készülhet, pláne, hogy szerencsére mellőzhetjük a kesernyés ízt. A jól megmosott és megszárított leveleket közepes méretűre vágjuk vagy tépjük, kis olívaolajjal kenjük, sózzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk. 200 fokon 12-15 perc alatt ropogós chips lesz belőle, ami egészségtudatos alternatívája a kész bolti ropogtatnivalóknak.

Karfiollevél-krémleves

Ha az előző szerint járunk el, de a levelek közé fokhagymagerezdeket és zöldfűszereket is fektettünk (például kakukkfű, rozmaring), viszont nem várjuk meg a ropogósságot, egy picivel előbb kivesszük őket a sütőből (8-9 perc múlva), akkor az így megsült levelekből könnyedén krémlevest készíthetünk, amihez magára a karfiolra sincs szükségünk. Az elkészült leves tetejére frissen vágott petrezselymet, snidlinget is szórhatunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Maradékmentő ötletek, amiknek örül a konyha:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek