5 meglepő finomság, amit a karfiol leveléből készíthetsz

Íme egy sokrétűen felhasználható hozzávaló, amire sokan egyszerű komposzthulladékként gondolnak. Pedig a kis levelek sokat tudnak és ügyesen hasznosíthatjuk őket!

Kár lenne olyan értékes hozzávalóknak a szemétben végeznie, amelyekből könnyedén ki tudjuk hozni a maximumot. A karfiol levelei zero waste konyhát vezetve természetes, hogy felhasználásra kerülnek, de tudvalevő, hogy Hollandiában például egész kultusza van a zöld, húsos takaróleveleknek. Mert ízesek, remek a textúrájuk mindenféle hőkezelés után, és még a C-vitamin tartalmuk is számottevő. Így válnak kedvenccé a karfiol levelei.

Semmiképp ne dobjuk ki a karfiollevelét!

Reflexből a kukában végzik, hiszen egyértelműen a hófehér karfiol rózsákra fókuszálunk — pedig megannyi lehetőség rejtőzik a zöld levelekben! Eredetileg szellős palástként ölelik körbe a fenséges zöldséget, ám a piacra, üzletekbe már visszavágott állapotban találkozunk a zölddel. Igaz, brokkoliszerűen sosem csupaszítják le őket, amiért hálásak vagyunk. Hát még a hollandok milyen boldogok emiatt! Pláne, hogy a holland zöldségeseknél szezonban sűrűn lehet vásárolni eleve csak karfiol szárat, a kelvirág nélkül.

Bloemkoolsoep, a holland karfiolkrémleves

Ezt használják a bloemkoolsoep-hoz is, ami tipikus holland melengető leves, a karfiol dicsérete. Mert akármilyen különös, a stroopwafel-en és a poffertjes-en kívül is van kulinária a tulipánok földjén.

A leves ugyanúgy készül, mint bármelyik gazdag zöldségkrémleves, de a leveleket kétféleképpen is felhasználják hozzá.

Egyrészt a főzésnél tépkedik a karfiolhoz, másrészt feltétként is megjelenhet, pirongatott formában. A leves aromáit remekül támogatja a vaj és a szerecsendió.

Stir-fry karfiollevelek

Ázsiai wokos stir-fry receptek szereplője is lehet a karfiollevél, hiszen ugyanúgy funkcionálhat, mint például a káposzta. A dobva-rázva pirítás lényege, hogy megmarad a zöldség roppanóssága, felszabadulnak a zamatok. A szójaszósz is nagyon jól áll a masszív levélzetnek.

Indiai szabdzsi

Hindi nyelven a sabji főtt zöldségeket jelent. A szinte bármilyen zöldségből elkészíthető mindennapi indiai ételek között is bőven találni olyan receptúrát, amiben megjelenik a karfiol szára is. Az aloo gobi sabji például a karfiol és a burgonya kettősére épít. Fűszerben pedig a római kömény, a fokhagyma, a gyömbér, a garam masala, a kurkuma ötöse érvényesül.

Karfiollevél-chips

Ahogy például a fodros kelből, úgy a karfiol leveleiből is ízletes chips készülhet, pláne, hogy szerencsére mellőzhetjük a kesernyés ízt. A jól megmosott és megszárított leveleket közepes méretűre vágjuk vagy tépjük, kis olívaolajjal kenjük, sózzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk. 200 fokon 12-15 perc alatt ropogós chips lesz belőle, ami egészségtudatos alternatívája a kész bolti ropogtatnivalóknak.

Karfiollevél-krémleves

Ha az előző szerint járunk el, de a levelek közé fokhagymagerezdeket és zöldfűszereket is fektettünk (például kakukkfű, rozmaring), viszont nem várjuk meg a ropogósságot, egy picivel előbb kivesszük őket a sütőből (8-9 perc múlva), akkor az így megsült levelekből könnyedén krémlevest készíthetünk, amihez magára a karfiolra sincs szükségünk. Az elkészült leves tetejére frissen vágott petrezselymet, snidlinget is szórhatunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Maradékmentő ötletek, amiknek örül a konyha:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...