A különleges krémleves, aminél kötelező odaégetni a sárgarépát

Egy olyan krémlevest főztünk nektek, amelynél picit se baj, ha időközben elfelejtkezel róla, hogy sütőbe raktad hozzá a zöldséget. Odakapott? Az a jó, sőt, akkor a legjobb! De itt még nem álltunk meg, egy titkos hozzávalót is használtunk hozzá, amelytől tutira berobbannak az ízek a szádban.

Olyan különleges-ízes répakrémlevest főztünk, hogy minden cseppjét visszasírjuk, mióta elfogyott. Ne holmi mezei, szétpépesített sárgarépából főtt, majd sűrített krémlevesre gondoljatok, természetesen ezt a receptet is megcsavartuk rendesen.

1.) csavar: Süsd meg a zöldséget, sőt, kapasd oda!

Isteni praktika, amit minden krémleves esetén alkalmazhatunk. Hogy miért jó?

Sokkal intenzívebb és karakteresebb íze lesz a levesünknek, ha a zöldség sütve kerül bele. Süthetjük a zöldséget egyben vagy aprítva is, utóbbi esetben érdemes már itt is játszani a fűszerekkel.

Az sem baj, ha egy kicsit odakap, megbarnul/megfeketedik a zöldség, hiszen ezek az apró „elszenesedések" újabb csodás, pikáns aromát és füstösséget adnak a levesünknek.

2.) csavar: Misopaszta, az ízbomba

Ízfokozóként misopasztát raktunk bele, mely egy szójababból/árpából/rizsből készült erjesztett paszta, a japán konyha nélkülözhetetlen eleme. Ízesítőszerként használják, amitől nemcsak jobb, egészségesebb is lesz minden. Fontos, hogy ha lehet, mindig hidegen adjuk az ételeinkhez,, mivel a miso erjesztéssel készül (így rengeteg probiotikum található meg benne), a hőkezeléstől pedig ezek elpusztulhatnak.

Tudtad?

A miso tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyet a szervezetünk nem képes szintetizálni, illetve a B-komplex vitaminokat, melyek elengedhetetlenek a sejtek anyagcseréjéhez. Ezeken kívül magas a kalcium-, magnézium- és vastartalma, A-vitaminban gazdag, természetes antioxidáns.

Lássuk, hogy készül a misós, odakapós répakrémleves!

Hozzávalók: 

sárgarépa, halványító zeller, vöröshagyma, miso (shiro-fehér miso-paszta), olívaolaj, só, bors, chilipehely

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki két sütőtálcát sütőpapírral.

A sárgarépát, a zellerszárat és a hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk hosszúkás, hüvelykujjnyi vastagságú szeletekre. Tegyük a sárgarépát az egyik tálcára. Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg 1/2 teáskanál sóval. A másik tálcára tegyük a zellert és a hagymát, ezt is locsoljuk meg a maradék 2 evőkanál olajjal, és szórjuk meg 1 teáskanál sóval.

Tegyük mindkét tálcát a sütőbe, és süssük körülbelül 1 órán keresztül légkeveréses funkción. 20 percenként cseréljük meg a tálcákat, és keverjük meg a zöldségeket, hogy elősegítsük az egyenletes sülést. Itt most nemcsak puhára sütjük a zöldségeket (ezért nemcsak 30 percig hagyjuk a sütőben), hanem kissé „odakapósra" és ropogósabbra, ezért türelmesen várjuk ki a 60 percet, de mindvégig tartsuk szemmel a finoman „szenesedő" zöldségeinket.

Amikor a zöldségek megsültek, és szép, odakapott színük lett, mindkét tálcát vegyük ki a sütőből. Várjunk pár percet, ha túl forróak a zöldségek, majd mindkét tálca (körülbelül) felét tegyük egy turmixgépbe.

Jöhet a mizo!

Adjunk hozzá 2 evőkanál misót és nagyjából 6 dl (3 pohár) szűrt vizet. Turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük egy nagyobb fazékba. Ismételjük meg a másik adag zöldséggel, a maradék 2 evőkanál misóval és további 3 pohár vízzel – simára keverve, az edénybe öntve.

Ha szükséges, fűszerezzük, és hígítsuk fel több vízzel, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Melegítsük közepes-alacsony lángon, majd tálaljuk a leves tetejére csepegtetett, olívaolajba áztatott chilipehellyel, és törhetünk mellé friss bagettet vagy kenyeret is.

Recept és fotók: Hering András

A 'Misós, „odakapós" sültsárgarépa-krémleves' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes receptet itt találsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...