Pucolás nélkül fogyasztott zöldségek: egészséges lustaság

A zöldségpucolás a főzésnek az a kellemetlen része, amit szeretünk mind elkerülni. Szerencsére a legtöbb zöldség esetében ezt meg is tehetjük, lássuk, mikor és hogyan!

Egyes zöldségeket pucolás nélkül is ugyanolyan eredménnyel elkészíthetünk, mintha lehúztuk volna a héjukat. Sőt, jobban is járunk, ha nem vesződünk a pucolással: időt spórolunk, és meghagyjuk magunknak a fontos tápanyagok nagy részét is, amit amúgy a kukába dobnánk. A zöldségek pucolás nélküli elkészítéséhez minden tanácsot elolvashatunk a cikkben.

Pucolás nélkül fogyasztott zöldségek: egészséges lustaság

Mi van a héjban?

Természetesen az egész zöldség tele van hasznos élelmi rostokkal, ez nem újdonság. De ezeknek a rostoknak egy részét elveszítjük a zöldségek héjával együtt. Így tovább növelhetjük a napi rostbevitelt, ha békén hagyjuk a külsejüket.

Vannak ételek, amelyeknél kifejezetten fontos a héjat fent hagynunk: az uborkasaláta több lesz a mélyzöld héjtól, az egyben sült krumpli ropogósságát is attól kapja, ha nem pucoljuk meg.

Fő a tisztaság

Persze nem szabad csak úgy érintetlenül hagyni a boltból elhozott zöldségeket. Gyakran földesek, koszosak és összességében muszáj megmosni őket, hiszen bármilyen szennyeződés lehet rajtuk.

Amennyiben biztosra akarunk menni, vegyünk biotermékeket, de egy alapos sikálással bármilyen zöldség héját elfogyaszthatjuk.

Mit ne együnk héjastól?

Egyszerű szabály lehet, hogy a kemény héj rossz, a puha héj pedig jó.

Néhány zöldség kivételével szinte az összes többit nyugodtan fogyaszthatjuk héjával együtt. Azonban mindig pucoljuk meg a zellergumót, karalábét, tököt: ezeknek ugyanis csak a húsa finom. Héjuk általában nagyon koszos, érdes és kemény.

Elkészítési tanácsok

A készített fogástól is függ, hogy benne hagyhatjuk-e a zöldséghéjat. Pürék esetében pucoljunk, de egy krémlevesben például megúszhatjuk a dolgot a turmixolás miatt.

Köretek esetében, tehát sült vagy párolt zöldségeknél, általában nyugodtan elengedhetjük a hámozást, hiszen a könnyen puhuló zöldségek héja is megfő, nem lesz feltűnő vagy kellemetlen a jelenléte.

Ha kényesek vagyunk, és mégis a pucolás mellett döntünk, a zöldségmaradékokat semmiképpen se dobjuk a kukába, inkább főzzünk belőlük alaplevet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Konhyai tippek és okosságok, minden alkalomra:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek