Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvás-narancsos torta

Szilvás-narancsos torta
Szilvás-narancsos torta
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma van Gabi barátnőm (kimondani is sok, de 39 éve) születésnapja. Néhány évvel ezelőtt készítettem neki egy tortát szintén születésnapjára, mikor elárulta, neki még soha senki nem sütött tortát. Na meg kell jegyeznem ezek a habos dolgok nem kifejezetten a szívemhez közelálló dolgok, talán épp ezért gondolom,- mivel ez nekem kihívás-, hogy nagyszerű meglepetés lesz számára. Eddig még mindig dicsérte az elkészült tortát (remélem nem csak udvariasságból). Szeretném, ha mindig egy szép emlék lenne számára az Évi néni féle születésnapi torta. Na de mit készítsek a negyvenedikre?

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A krémhez

A zseléhez

A tetejére

  • 2 narancsból nyert narancshéj (lehámozott héj, julienne-re vágva)
  • 5 db szilva (félbevágva, legyezőszerűen bevagdalva)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből 1 csipet sóval kemény habot verünk. A sárgáját és 4 ek langyos vízzel a cukorral és a citruspurral szintén habbá verjük.
  2. A lisztet, keményítőt, sütőport összekeverjük. A tojássárgájába szitáljuk, majd a fehérjét is több adagban beleforgatjuk.
  3. A tésztát egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben hőlégkeverésen fél óra alatt megsütjük. Ha kikapcsoltuk a sütőt, csak kissé nyitjuk ki a sütőajtót, és így hagyjuk kihűlni a tésztát. 
  4. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félreteszünk a tetejére 6 szemet, a többit a cukorral és a fűszerekkel összefőzzük 5-6 perc alatt, majd belekeverjük a kevés vízben feloldott zselatinport. Kihűtjük.
  5. A tejszínt 4 dkg cukorral és a zseléfixxel kemény habbá verjük.
  6. A joghurtot robotgéppel utasítás szerint összekeverjük a főzés nélküli pudinggal. Hozzákeverünk 5 ek Cointreau-t, és vegyítjük a felvert tejszínnel. 
  7. A kihűlt tortalapot kettévágjuk. Az alsó lapra kenjük a kihűlt szilvás zselét. A szilva tetejére egyenletesen rákenjük a fele krémet, ezt lefedjük a másik tortalappal, amire kerül a másik adag krém (keveset hagyjunk sz oldalára is).
  8. A narancsok levét felforraljuk 2 ek cukorral, a tűzről levéve hozzáadjuk a likőrt és a tortazseléport. Addig kevergetjük, míg el kezd kötni, ekkor a torta tetejére öntjük, elkenjük.
  9. A felezett szilvaszemeket felhelyezzük, és a narancsok vékonyra vágott héjával megszórjuk a tortát, és legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 903
elküldve: 1
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

krémes szilvatorta, szilvás narancstorta, születésnapi joghurtos gyümölcstorta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-09-04 22:25

Barátnőm hazavitte, majd egy óra múlva csak ennyi jött át: " Basszus, ez nagyon finom!!!!"-jegyzem meg szerényen. Hálás köszönet. Üdv: Évi néni

Sancho
Sancho Wed, 2012-09-05 11:12

Most figyel a lerből kifele. A narancsból kihagytam a héjjat, inkább almát csíkoztam rá.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-09-05 15:20

Az is jó. Most sütöttem egy őszi pitét. Ami ilyenkor van, azt rádobtam. Tök jó. Jó sütizést kívánok! Üdv: Évi néni

498
tojásfehérje 4 db
tojássárgája 4 db
cukor 13 dkg
vaníliaaroma 1 teáskanál
1 csipet
étkezési keményítő 4 dkg
sütőpor 1 tk
citruspor 5 g
finomliszt 8 dkg
szilva 1 kg
cukor 6 dkg
fahéj 1 tk
szegfűszeg 1 csipet
gyömbérpor 1 csipet
zselatin 20 g
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
habtejszín 3 dl
zselatinfix 1 csomag
cukor 4 dkg
joghurt 375 g
vaníliás pudingpor 1 tasak
cointreau 5 ek
narancslé 2.5 dl
tortazselé 1 csomag
cukor 2 ek
cointreau 1 ek
narancshéj 2 narancsból nyert
szilva 5 db