Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (9)

leírás

Ünnepi süteményeink fenséges illatát a trópusi fűszernövényeknek köszönhetjük. A vanília (Vanilla planifolia) az egyetlen növény az orchideafélék közül, amelynek termése - a jól ismert vaníliarúd - fogyasztásra is felhasználható. Az aztékok már több mint ezer évvel ezelőtt ismerték, és kedvenc csokoládéitaluk ízesítésére használták. Európában  vanília a spanyol hódítók közvetítése révén terjedt el mint népszerű fűszer.
Azóta folyamatosan jelen van életünkben, és nem telik el nap, hogy ne találkoznánk az ízével. A sütemények, fagylaltok, puding, csokoládé és egyes likőrök, koktélok egyszerűen elképzelhetetlenek lennének nélküle.
Ez a fajta vanília aroma igazán praktikus a  vanília ízt igénylő süteményeknek és egyéb finomságoknak, de fontos tudni, hogy míg a vanília aroma mesterségesen előállított íz, addig a vaníliakivonat természetes, a növényből előállított ízesítő. (Szerk.)

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

Vaníliaaroma alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (9)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Gargoyle
    P. / Gargoyle Sun, 2011-02-20 23:56

    Elnézést...
    Először is: a Nosalty alapanyag részben nem a TE tapasztalataidat írod le - arra valók a receptek, ahol beküldheted aromával vagy anélkül és leírhatod, hogy miért.
    Az alapanyag rész arra van, hogy OBJEKTÍV tudást közvetítsen másoknak és ebbe beletartozik az is, hogy a vanília aroma nem ugyanaz, mint a kivonat. Fontos, mert sokan nem tudják.
    Például, beküldhetem a spenótot, és leírhatom, hogy milyen jó, meg szeretem, de még fontosabb, hogy mitől jó, mire kell ügyelni, ha elkészítem és például milyen fontos vitaminokat tartalmaz. Itt ez a lényeg. És ha valaki odaírja a spenóthoz, hogy igazából nem is tartalmaz sok vasat, mint ahogyan hiszem, akkor csak örömmel megköszönöm neki az újabb információt....Azért, mert másoknak fontos lehet.
    Minden jót!
    Eszter

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-02-20 22:39

    Még egyszer: Azért írom le ide a vanília kivonatot is (nem aromát) mert az emberek nem ismerik a különbséget, ugyanúgy, mint a fahéj és a kasszia között, a főzőtejszín és a tejszín, és még sorolhatnám. Mivel nem ismerik a különbségeket, ezért a kereskedők átvágják őket lazán. Én ezt szeretném elkerülni, és nem Te ellened vagyok, kár, hogy így gondolod. a MÁRKA NEM ÉRDEKEL, BAROMIRA MINDEGY. (Mellesleg ugyanaz a kedvenc Oetker céged gyártja a kivonatot is és az aromát is, amit nálunk kapni lehet) Nem egy cég mellett beszélek, hanem a minőség mellett, és a kereskedelemben szokásos átverések ellen. Ez a legfontosabb, hogy akik "idejárnak" tudatosabban választhassanak. Így hsz-ekben nehezebb megnyilvánulni, mivel nem ismerjük egymást, könnyebben félreérthetőek az írások. Ha még egyszer elolvasod az első hsz-emet, akkor lehet, hogy észre veszed, hogy nem propaganda, hanem felvilágosítás. Nem ellened, sőt Neked is, és mások mellett is szól. Hogy ne mesterséges vegyianyagokat fogyasszanak az emberek, ha nem muszáj. Még egyszer mondom, kár támadnod, és ne utasítgass légy szíves, hogy mit tegyek, és mit ne. A legjobbakat továbbra is: Mrs Smith

    Ildicode
    Ildicode / Ildicode Sun, 2011-02-20 22:28

    "Egyszerűen nem értelem mi a problémád, de szerintem már igazán magad sem."
    Ezt mindig nagyon kedveltem amikor valaki meg szerette volnamondani mit ertek vagy mit nem ., ha nem erted en mar nem offtopikolok ide problema ide v oda a vanilia aromarol.. Linkeld be a kedvenc vanilia aromadat ez ala, hogy megnyugtasd az olvasokat, biztos jol tudjanak majd valasztani aztan hagyjuk a magyarazkodast! Koszi a helpet!

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-02-20 22:23

    Ja, és a praktikusságról annyit, hogy nem praktikusabb, mivel az aroma és a kivonat pontosan egyforma csomagolásban van, használatuk egyforma. Ez nem lehet szempont, mert ez nem lenne igaz. Egyedüli különbség a minőség, az ízlésbeli különbség, és a pénztárca. Ezek azok a szempontok, amelyeket pedig mindenkinek saját magának kell eldönteni. Üdv: Mrs Smith

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2011-02-20 22:20

    Kedves Ildicode! Idézlek: "Én meg abban hiszek, hogy leírom a saját tapasztalataimat..." Egyet értek. Én is ebben hiszek, és pontosan ezt teszem most is. Nem azt mondtam, hogy kötelező a jobbat használni, hisz nem erőszak a disznótor. A tapasztalatomat mondom. Lesznek akik ezért követik majd lehetőségük, vagy kedvük szerint a tanácsot. Az alapanyagok rovat arra jó, hangsúlyozom még egyszer, hogy az ilyen tapasztalatokat vica versa megosszuk egymással, logikus, hogy a vaníliaarománál fogom leírni a vanília kivonat tapasztalatomat, és nem a sertéshúsnál. Recepteknél soha nem szólnék bele más alapanyag-használatába. LESZÓLNI - ahogy mondod, meg soha életemben nem tenném, hiszen ezért mondtam, hogy a minőségi alapanyag drágább, ezért nem mindenkinek van lehetősége azt használni, s bunkóság lenne, ha ezt tenném. Egyszerűen nem értelem mi a problémád, de szerintem már igazán magad sem. A legjobbakat: Mrs Smith

    Ildicode
    Ildicode / Ildicode Sun, 2011-02-20 22:10

    "De, amikor lehet, a finomabbat alkalmazom" ? Csak azert mert te azt mondod, hogy az finomabb , nem fogok mast leszolni mert eppen nem azt vagy ugy hasznalja, ahogy nekem izlik... En meg abban hiszek, hogy leirom a sajat tapasztalataimat .. mert en ugy gondolom praktikusabb es finomabb az az aroma, azutan, h ki mit hasznal otthon ... amig nem probaltak ki mint a kettot en miert dontsek mas helyett?! Egyaltalan nem volt tamado... eleg sok alapanyag van ezen az oldaon, akit igazan erdekel van lehetosege ra, h utana olvasson!

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-02-08 16:06

    Azonban nem árt tudni, hogy míg a vanília aroma mesterségesen előállított íz, addig a vaníliakivonat természetes, a növényből előállított. Így, aki teheti, az utóbbit használja! Egyébként is sokkal kellemesebb az íze!:) Mrs Smith

    Ildicode
    Ildicode / Ildicode Fri, 2011-02-18 13:23

    Orulok, hogy ez a velemenyed, de itt nem toborzast kell vegezni, ki mit hasznaljon ... En nagyon szeretem a Dr Oetker -fele vanilia aromat is, aki meg hasznalta mar mindkettot el tudja donteni melyik a szimpatikusabb neki!

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2011-02-18 13:33

    Kedves Ildicode! Már ne haragudj, de jogom van megjegyzést tenni. Mivel az emberek nem ismerik az alapanyagokat, és a köztük levő különbségeket, igen is meg kell jegyezni, hogy melyik mit tartalmaz, és miből készül. Ez az oldal erre való, ezt máskor is meg fogom tenni. Ez nem toborzás, hanem felvilágosítás. Ezek után mindenki maga dönt, hogy mit használ, az már engem nem izgat, és nem sértődök meg, ha nem a vaníliakivonatot alkalmazzák, (ráadásul drágább is) de szeretem, ha mindenki tisztában van a dolgokkal. Magam is használtam már vaniliáscukrot, s nem estem kétségbe. De, amikor lehet, a finomabbat alkalmazom. Kár ilyen támadólag írnod, mert nem az információddal volt problémám. Koszidert sem érdemes támadnod, mert ő is csak plusz infót tett közzé, ráadásul igaza is volt, s az sem ellened szólt, hanem csak plusz érdekesség. Ettől még amit írtál, nem lett kevesebb, az is helyes infó volt. A legjobbakat: Mrs Smith