adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Az alaphoz
A krémhez
-
750 g krémsajt
-
200 ml habtejszín
-
1 citromból nyert citromhéj
A zseléhez
-
100 ml citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
100 g cukor
-
3 db tojássárgája
-
1 ek étkezési keményítő
-
2 db lapzselatin
597
Kalória
9.4g
Fehérje
61.7g
Szénhidrát
34.9g
Zsír
33.8g
Víz
109.6g
Koleszterin
1.1g
Élelmi rost
44.9g
Cukor
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
Az alaphoz
-
25g nápolyi108 kcal
A krémhez
-
94g krémsajt234 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
19g szörp57 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g zselatinfix3 kcal
A zseléhez
-
13g szörp38 kcal
-
13g citromlé3 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
7 kcal
-
1g lapzselatin2 kcal
Összesen
597
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
Az alaphoz
-
200g nápolyi866 kcal
A krémhez
-
750g krémsajt1875 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
150g szörp455 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
A zseléhez
-
100g szörp303 kcal
-
100g citromlé22 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
57 kcal
-
4g lapzselatin14 kcal
Összesen
4788
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
Az alaphoz
-
11.7g nápolyi51 kcal
A krémhez
-
43.8g krémsajt110 kcal
-
11.7g habtejszín34 kcal
-
8.8g szörp27 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.2g zselatinfix2 kcal
A zseléhez
-
5.8g szörp18 kcal
-
5.8g citromlé1 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
5.8g cukor23 kcal
-
3.5g tojássárgája11 kcal
-
0.9g étkezési keményítő3 kcal
-
0.2g lapzselatin1 kcal
Összesen
281
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 34.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 298.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 61.7 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 33.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
597
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.8 g
Zsír
-
Összesen 278.9 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 877 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2390.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 301 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 131 mg
-
Foszfor 631 mg
-
Nátrium 1263 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 493.7 g
-
Cukor 359 mg
-
Élelmi rost 9 mg
Víz
-
Összesen 270.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 793 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 177 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 211 micro
-
Kolin: 561 mg
-
Retinol - A vitamin: 777 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 175 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 700 micro
Összesen
4788
kcal
- 6% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 139.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 28.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
281
kcal
Elkészítés
Az alaphoz
- A nápolyit teljesen simára és homokszerűre daráljuk egy késes aprítóban. Kibéleljük sütőpapírral egy 20 centiméter átmérőjű kapcsos tortaforma alját, majd beleszórjuk az aprított nápolyit. Egy pohár segítségével lenyomkodjuk, hogy tömörebb legyen és egy kicsit felkússzon a forma oldalaira is.
A krémhez
- A krémsajtot, tejszínt, szörpöt és citromhéjat egy tálba tesszük, majd kézi robotgéppel 2-3 perc alatt kihabosítjuk. Ekkor fokozatosan hozzáadjuk a krémhez az expressz zselatint, és alaposan elkeverjük.
- A besűrűsödött krémet a nápolyis alapra öntjük a formában, majd elegyengetjük a tetejét. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük dermedni, közben pedig elkészítjük a citromos zselét.
A zseléhez
- A szörpöt és citromlevet összemelegítjük egy k8is lábosban: vigyázzunk, ne legyen túl forró.
- Egy tálban habosra keverjük a tojássárgájákat, cukrot és keményítőt, majd fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk a meleg citromos-szörpös keveréket, ezzel hőkiegyenlítést végezve.
- A keveréket visszaöntjük a lábosba és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
- A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, majd, ha megpuhultak, kinyomkodjuk őket és a még meleg citromkrémhez adjuk. Elkeverjük, hogy a zselatin teljesen elolvadjon. Az egészet langyosra hűtjük (néha keverjük át, hogy ne bőrösödjön), majd a dermedt torta tetejére öntjük. A zselével ellátott tortát visszatesszük a hűtőbe további 3-4 órára, de akár egy egész éjszakát is adhatunk neki.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 p
- Főzés ideje: 10 p
- Főzés módja: süti sütés nélkül
A bodzás édességeket szerencsére bőven az illatos növény elvirágzása után is élvezhetjük, legalábbis akkor, ha még időben tettünk el pár üveg házi szörpöt. Az alábbi sütésmentes sajttorta kiváló példát mutat arra, hogy használhatjuk fel a bodzás szirupot krémek és egyéb édességek ízesítésére.