Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (3)

leírás

Népies nevei: úrigomba, tinóru, medvegomba, mátégomba. Erdők talaján, erdőszéleken, tisztásokon többnyire magányosan terem. Ízletes, vastag húsú gomba, tönkje tömör és rostos.
A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban.
A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. A vargánya mintegy 5 g szénhidrátot, 3-5 g fehérjét és mindössze 0,4 g zsírt tartalmaz. Cukorbetegek számára lehet érdekes, hogy például negyedannyi szénhidrátot rejt, mint a krumpli és tizedannyit, mint a rozskenyér.
Értékes voltát különösen nagy nyomelem- és vitamintartalmának köszönheti. A vargányában található számos vitamin közül talán a B- és D-vitaminokat érdemes külön is említeni, jelentős mennyiségű niacint is tartalmaz. A vitaminokat az alapos főzés nagyrészt elpusztítja ugyan, a nyomelemei viszont így is hasznosulnak.
Ez a gomba nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető: nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva – köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják.
A mélyhűteni kívánt vargányát nem kell előpárolni, csak tisztán, adagonként csomagolva, fűszerezés nélkül helyezzük a mélyhűtő fiókba, és gyorsan fagyasszuk le. Így több mint fél évig is eláll. Felhasználáskor azután nem szabad kiolvasztani, fagyottan tegyük a lábasba. A mélyhűtött gombából készült ételeket nem ajánlott másodszori fogyasztásra újramelegíteni.
A vargányafélék családjában van néhány nyomásra kékülő gomba, amely csak alaposan megfőzve ehető, aki nem ért hozzá, annak ajánlatos szakértővel ellenőriztetni. Ez utóbbit azonban még a gombákat ismerőknek is illik megtenni.
(Forrás: Wikipédia, Házipatika)

mikor vegyem

Ősszel van szezonja, frissen ekkor kapható. Szárított formában pedig egész évben beszerezhető.

hogyan tároljam

Gyorsan megromlik, ezért mielőbb fel kell használni. Tárolása nem ajánlott, viszont a fagyasztást jól bírja.

Vargánya gomba alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (3)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    H_Erika
    H_Erika Thu, 2012-09-13 20:27

    Sancho: minalunk is varganyanak hivjak, helyenkent medvegombanak vagy izletes varganyanak, a hirip amirol te beszeltel az tulajdonkeppen "hrib", ez a gomba roman neve, mi erdelyi magyarok nem hasznaljuk. A tobbi info stimmelt. :)

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-03 10:55

    Ezt a gombát Erdélyben hiripnek nevezik, és beszerzési ideje az Júliustól, szeptember elejéig tart, nem pedig ősszel gyűjtük be. Amúgy nagyon finom. Az idén találtam belőle 2,1 Kg-os példányt, s nem volt nyüves sem.