Vargánya gomba

Leírás
Népies nevei: úrigomba, tinóru, medvegomba, mátégomba. Erdők talaján, erdőszéleken, tisztásokon többnyire magányosan terem. Ízletes, vastag húsú gomba, tönkje tömör és rostos. A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban. A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. A vargánya mintegy 5 g szénhidrátot, 3-5 g fehérjét és mindössze 0,4 g zsírt tartalmaz. Cukorbetegek számára lehet érdekes, hogy például negyedannyi szénhidrátot rejt, mint a krumpli és tizedannyit, mint a rozskenyér. Értékes voltát különösen nagy nyomelem- és vitamintartalmának köszönheti. A vargányában található számos vitamin közül talán a B- és D-vitaminokat érdemes külön is említeni, jelentős mennyiségű niacint is tartalmaz. A vitaminokat az alapos főzés nagyrészt elpusztítja ugyan, a nyomelemei viszont így is hasznosulnak. Ez a gomba nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető: nyersen salátákba, gombalevesnek, vajban párolva – köretnek, rántva és pörköltnek, de szárítás és őrlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják. A mélyhűteni kívánt vargányát nem kell előpárolni, csak tisztán, adagonként csomagolva, fűszerezés nélkül helyezzük a mélyhűtő fiókba, és gyorsan fagyasszuk le. Így több mint fél évig is eláll. Felhasználáskor azután nem szabad kiolvasztani, fagyottan tegyük a lábasba. A mélyhűtött gombából készült ételeket nem ajánlott másodszori fogyasztásra újramelegíteni.A vargányafélék családjában van néhány nyomásra kékülő gomba, amely csak alaposan megfőzve ehető, aki nem ért hozzá, annak ajánlatos szakértővel ellenőriztetni. Ez utóbbit azonban még a gombákat ismerőknek is illik megtenni. (Forrás: Wikipédia, Házipatika)
Mikor vegyem
Ősszel van szezonja, frissen ekkor kapható. Szárított formában pedig egész évben beszerezhető.
hogyan tároljam
Gyorsan megromlik, ezért mielőbb fel kell használni. Tárolása nem ajánlott, viszont a fagyasztást jól bírja.
100g Vargánya gomba
fehérjetartalom
3.09 g
zsírtartalom
0.21 g
szénhidráttartalom
3.26 g
víztartalom
92.45 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
86 mg
Magnézium
9 mg
Nátrium
5 mg
Kalcium
3 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.104 g
Kolin
17.3 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
C vitamin
2.1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.09 g
Zsír
telített zsírsav
0.05 g
többszörösen telített zsírsav
0.16 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
9 mg
Foszfor
86 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.52 mg
Réz
0.318 mg
Mangán
0.047 mg
Szelén
9.3 µg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
1.98 g
víz
92.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.402 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.497 mg
Folát
17 µg
Kolin
17.3 mg
E vitamin
0.01 mg
D vitamin
7 µg
B12 vitamin
0.04 µg
C vitamin
2.1 mg
B6 vitamin
0.104 g