r
Nosalty Logó

Mángold újburgonya curry

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
rkfodor
Mángold újburgonya curry
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 216 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 865 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    831.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    288 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    251.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    399 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    980 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    56 micro
  • β-karotin
    4547 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    1726 micro
  • Lut-zea
    12724 micro
Összesen 216 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.8 g

Zsír

  • Összesen
    41.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3327.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    709 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    587 mg
  • Foszfor
    838 mg
  • Nátrium
    1152 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    1006.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1594 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    217 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3921 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    179 micro
  • Kolin:
    197 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    225 micro
  • β-karotin
    18189 micro
  • β-crypt
    61 micro
  • Likopin
    6903 micro
  • Lut-zea
    50895 micro
Összesen 865 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    297 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    1378 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    523 micro
  • Lut-zea
    3856 micro
Összesen 65 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mangoldlevelekről eltávolítjuk a szárakat. A szárakat 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a leveleket pedig nagyobb darabokra aprítjuk.
  2. Egy nagy lábosban közepes lángon olajat hevítünk, beledobjuk az apróra kockázott hagymát, és aranybarnára pirítjuk. Közben a fokhagymát, a csilipaprikát és a gyömbért csipetnyi sóval mozsárban pasztává zúzzuk. (Ez a művelet elhagyható, s akkor csak rádobálunk mindent a hagymára). A hagymához adjuk és kevergetve főzzük pár percig. A többi fűszert is az edénybe borítjuk, és még 1-2 percig kevergetjük.
  3. Hozzáadjuk a burgonyát, az összevágott mangoldszárakat, és 5 percig kevergetjük, hogy a fűszerkeverék jól bevonja a darabokat. 4 dl vizet öntünk rá, épp csak annyit, hogy ellepje a zöldségeket. Gyöngyözésig forraljuk, lefedjük, és 10-12 percig főzzük, amíg a burgonya éppen megpuhul.
  4. Hozzáadjuk a mangoldleveleket, megkeverjük, és addig főzzük, amíg a levelek összeesnek.
  5. Egy tálban összekeverjük a joghurtot a paradicsompürével és egy kevés forró lével a curryből. A curryt levesszük a tűzről, belekeverjük a joghurtos keveréket, majd visszatesszük a tűzre, és óvatosan átmelegítjük (ha túlságosan felmelegszik, a joghurt összeugrik). Belekeverjük a koriander nagyját (a korianderlevél íze nagyon erőteljes, aki nem szereti, hagyja ki).
  6. Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a pirított magvakkal és a maradék korianderrel, majd rizzsel és naan kenyérrel vagy chapatival tálaljuk.
  7. A mangold helyett készíthetjük spenóttal, ekkor a spenótot akkor adjuk a curryhez, amikor a burgonya már kész. Ősszel készíthetjük burgonyával és kelkáposztalevelekkel. Az eredeti recept megtalálható a River Cottage Zöldséget minden napra c. könyvben.
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 756
  • Feltöltés dátuma: 2021. május 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
rkfodor 1 recept

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek