adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
500 g felesborsó
-
3 db vöröshagyma
-
2 db zöldpaprika
-
2 db paradicsom
-
1 ek fűszerpaprika
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek sertészsír
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 ek só
-
1 tk bors
-
2 ek paprikakrém
-
1 ek gulyáskrém
-
2 ek tejföl
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
0.5 teáskanál rozmaring
-
2 teáskanál kapor
-
1 kk zsálya
-
1 csokor petrezselyem
-
1 kk négyszínű bors
563
Kalória
24.2g
Fehérje
93.4g
Szénhidrát
11.1g
Zsír
99.5g
Víz
6.5g
Koleszterin
17.9g
Élelmi rost
7.1g
Cukor
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
63g felesborsó228 kcal
-
34g vöröshagyma12 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
1 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
3 kcal
-
1 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
18 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g bors1 kcal
-
1g paprikakrém0 kcal
-
1g gulyáskrém1 kcal
-
5g tejföl10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
1g medvehagyma1 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0 kcal
-
63g tészta232 kcal
Összesen
563
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
500g felesborsó1820 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
200g zöldpaprika33 kcal
-
12 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
26 kcal
-
11 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
22g só0 kcal
-
2g bors5 kcal
-
10g paprikakrém0 kcal
-
10g gulyáskrém12 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
1g zsálya3 kcal
-
5g medvehagyma7 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
3 kcal
-
500g tészta1855 kcal
Összesen
4507
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
25.4g felesborsó92 kcal
-
13.7g vöröshagyma5 kcal
-
10.1g zöldpaprika2 kcal
-
2.7g hegyes erős paprika1 kcal
-
10.1g paradicsom2 kcal
-
1.6g sűrített paradicsom1 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
1.5g sertészsír14 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
1g leveskocka3 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0.5g paprikakrém0 kcal
-
0.5g gulyáskrém1 kcal
-
2g tejföl4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
0.1g zsálya0 kcal
-
0.3g medvehagyma0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
2.3g petrezselyem1 kcal
-
0.1g négyszínű bors0 kcal
-
25.4g tészta94 kcal
Összesen
229
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.2 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2054 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 363 mg
-
Nátrium 1467 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 93.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 18 mg
Víz
-
Összesen 99.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 110 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 181 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 679 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 1794 micro
-
Lut-zea 525 micro
Összesen
563
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 193.9 g
Zsír
-
Összesen 88.7 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 16431.7 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 376 mg
-
Kálcium 616 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 710 mg
-
Foszfor 2902 mg
-
Nátrium 11734 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrát
-
Összesen 747.6 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 143 mg
Víz
-
Összesen 796.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 522 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 295 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 882 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1446 micro
-
Kolin: 947 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 287 micro
-
β-karotin 5432 micro
-
β-crypt 261 micro
-
Likopin 14351 micro
-
Lut-zea 4202 micro
Összesen
4507
kcal
- 11% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 833.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 595 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 40.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 276 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 728 micro
-
Lut-zea 213 micro
Összesen
229
kcal
Elkészítés
- Az olajon a zsírt felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a körömnyi kockákra vágott (kb. 1x1 cm) vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, dinszteljük pár percig, majd megszórjuk az őrölt pirospaprikával.
- Aztán jöhetnek a szintén körömnyi kockákra vágott paprikák és paradicsomok.
- Beletesszük a sárgaborsót is. (Ezt érdemes beáztatni minimum egy éjszakára, ne kelljen sokáig főzni.)
- Felöntjük annyi vízzel, hogy a borsót bőven ellepje, aztán majd ha kell még adunk hozzá, ízlés szerinti sűrűségűre állítjuk be ezzel a végére. De a sárgaborsó egyik szuperjó tulajdonsága, hogy önmagát sűríti, ahogy puhul.
- Belekeverjük az összes felsorolt fűszert, ezzel annyit tudunk játszani, hogy nem mindet most egyszerre, hanem a főzés késői szakaszában is, így intenzívebb ízű marad. (Ha egész szegfűborssal dolgoztunk, azt az elején kell beletördelni mind.)
- Amikor elértük a kívánt puhaságot és állagot, hőkiegyenlítéssel adjuk hozzá a tejfölt.
- Menet közben ki lehet főzni a tésztát.
- Ebből tányérra szedünk, rá az elkészült pörköltünk.
- Díszítésként kerülhet rá kevés tejföl, őrölt színesbors, rácsipkedett petrezselyemzöld.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 p
- Sütés ideje: 70 p
Létezik zöldborsópörkölt, lencsepörkölt... mondom akkor megalkotok egy sárgaborsó pörköltöt, egy jó fűszeres ízvilággal. Már csak azért is, mert egy kiváló alapanyag, sok mindennel harmonizál az íze, nagyon egészséges, bármikor levehetjük a kamra polcáról és az olcsóbb élelmiszerek közé tartozik. Mint hüvelyes, önmagában is laktató, de ha még egy tetszőleges száraztésztát is kifőzünk hozzá, még inkább.