r
Nosalty Logó

Falafel, az arab csicserigolyó

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Falafel, az arab csicserigolyó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 342 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1368 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 119 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    568.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    68 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    183 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    53 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    376 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    354 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1157 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1276 micro
Összesen 342 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    53.2 g

Zsír

  • Összesen
    52.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2274.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    622 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    293 mg
  • Foszfor
    955 mg
  • Nátrium
    318 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    45 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    183.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    272 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    732 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    214 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1504 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1417 micro
  • Kolin:
    227 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4630 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5104 micro
Összesen 1368 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    198.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    131 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    403 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    445 micro
Összesen 119 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A nyers, szárított csicseriborsót egy nagy tálba öntjük, és felöntjük vízzel. Egy éjszakát hagyjuk így állni, ezalatt a csicseri két-háromszorosára duzzad.
  2. A megdagadt csicserit másnap reggel leszűrjük, majd konyhai papírtörlővel bélelt tálcára öntjük, ahol hagyjuk teljesen megszáradni.
  3. Amikor már nem nedves a csicseriborsó, turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a darabolt lila hagymát és a fokhagymagerezdeket, minimális olívaolajat, tetszés szerinti zöldfűszereket (ne spóroljunk vele, legyen jó zöld tőle a golyó!) és a szárított fűszereket. Turmixoljuk morzsásra.
  4. Amikor már elég morzsás a csicseri, adjunk hozzá kevés vizet, kb. 1.5x annyi lisztet és egy kevés sütőport. Turmixoljuk össze az egészet alaposan, majd lefedve tegyük egy órára hűtőbe.
  5. A pihentetett masszából bevizezett kézzel gyúrjunk gombócokat, amiket aztán forró, bő olajban 7-10 perc alatt süssünk barnára. Közben forgassuk meg őket, hogy minden irányból ugyanúgy süljenek. 2-3 adagban süssük ki őket, véletlenül sem túlzsúfolva a golyókat az olajban, különben összetapadhatnak.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 63
  • 7 napos nézettség: 2351
  • Össznézettség: 2422
  • Feltöltés dátuma: 2022. január 07.

Receptkategóriák

Falafel, az arab csicserigolyó
Rosanics Petra 170 recept

Az egyik legismertebb közel-keleti étel a falafel, ami a hummusszal együtt egész Európát is meghódította. A falafel fő alapanyaga a csicseriborsó, amit ebbe a receptbe azonban nem főtt, hanem beáztatott, nyers formában kerül, mindenféle friss és szárított fűszerrel együtt ledarálva. Ehetjük magában, lapos kenyérrel, hummuszba tunkolva vagy pitába csomagolva, de akár tésztaételek vagy főzelékek feltétjeként is, mivel nem csak laktató, de szuper fehérjeforrás is.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az egekbe szökik egy alapzöldségünk ára

Sajnos nem áll meg az élelmiszerek árának emelkedése: egyre több termék lassan a nehezen megfizethető kategóriába kerül. Ez történt most a szinte mindennaposan fogyasztott zöldséggel, a krumplival is.