r
Nosalty Logó

Erdei gombás bableves sajtgaluskával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Erdei gombás bableves sajtgaluskával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A leveshez

A nokedlihez

Összesen 572 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A leveshez

A nokedlihez

Összesen 3417 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A leveshez

A nokedlihez

Összesen 103 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1217.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    366 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    439 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.2 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    231 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    133 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    383 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    98 micro
  • α-karotin
    413 micro
  • β-karotin
    1381 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    492 micro
Összesen 572 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    167.8 g

Zsír

  • Összesen
    93.1 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    404 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7303.2 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    2194 mg
  • Vas
    60 mg
  • Magnézium
    1205 mg
  • Foszfor
    2636 mg
  • Nátrium
    991 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    481.2 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    97 mg

VÍZ

  • Összesen
    505.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1386 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    798 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2300 micro
  • Kolin:
    759 mg
  • Retinol - A vitamin:
    591 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    8287 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2949 micro
Összesen 3417 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    219.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    74 micro
  • β-karotin
    249 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 103 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A nokedlihez

Elkészítés

A leveshez

  1. A babot előző este beáztatjuk.
  2. A főzés előtt a szárított gombát meleg vízben legalább 40 percig ázni hagyjuk - az áztatólére is szükségünk lesz!
  3. A shalotta hagymát apróra vágjuk, a felolvasztott zsíron halvány barnára pirítjuk, majd a végén adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a babérlevelet és a szegfűborsot.
  4. Belekeverjük az apróra vágott répát, és néhány percig sütjük. Hozzáadjuk a babot, felöntjük az alaplével és fedő alatt a babot puhára főzzük.
  5. A gombát szűrjük le a vizéből, az utolsó 15 percnél adjuk a leveshez. A gomba áztatólevét óvatosan öntsük a leveshez úgy, hogy az esetleges homok, ami a gombából kiázott, öntés közben szépen leüljön a tál aljára.
  6. Ekkor adjuk hozzá a sherry-t is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  7. A tejfölt a liszttel elkeverjük. Merőkanállal addig adagolunk a levesből a tejfölbe, amíg az fel nem melegszik, így öntjük csak a leveshez. Még egy-két percig közepes lángon forraljuk, majd takarékra tesszük.
  8. A galuska hozzávalóit elkeverjük és a levesbe szaggatjuk. Amint feljönnek a leves tetejére, megfőttek. Ekkor keverjük bele a frissen aprított petrezselymet és zsályát.
  9. Tányérokba szedve egy-egy kávéskanál tejföllel és mustárral, kevés citromlével korhelyesen tálaljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 9581
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 18.

Ajánló

Ph besorolás: közepesen savasít. Lencsével is elkészíthető!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A recept a Kifőztük magazin novemberi számába készült. Gomba és bab házassága az alap, húsosan is elkészíthető, ha valakinek nagyon hiányzik, ebben az esetben valami jó kis füstöltet javasolnék. Egyébként megáll benne a kanál, olyan igazi sűrű, gazdag étel. Érdemes többféle gombából készíteni, ezekhez én is szárítottan jutottam hozzá. A történethez hozzátartozik, hogy amikor készült épp lázasan, taknyosan nyomtam az ágyat, de muszáj volt megcsinálni, nem volt mese, lapzárta volt. Néhány kanálnyi belőle azonban egészen megvígasztalt, piros orral, könnyes szemekkel, boldogan eszegettem, minden cseppje átmelegített, még a lábujjaim is bizseregtek tőle. Enyhén csípősre készítve ez csak fokozódik.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Én megcsináltam, bár nem a megadott gombákkal, hanem csiperke-rókagomba kombinációval (friss csiperke, konzerv rókagomba), mert ahhoz jutottam hozzá aránylag egyszerüen és aránylag olcsón. Így is finom volt. Persze az eredeti gombákkal biztosan még különlegesebb :-)

P.

Így is biztosan finom volt! :-)

Ágica-92

Hat ez nagyon finom lehet! Holnap ez lesz az ebed:))

Lilapipacs

Kedves P.! Elkészült az ételed. Az idén sikerült begy?jtenem sötét trombitagombát, amit leszárítottam, így ezzel f?szereztem a levest, bár kevesebbet tettem bele, mert intenzív az íze. Fincsi lett. :-) Üdvözlettel: G.

Hozzávalók

A leveshez

A nokedlihez

Címlapról ajánljuk

További cikkek