r
Nosalty Logó

Csőben sült zöldségek zenei aláfestéssel

nemnagykunszt
Csőben sült zöldségek zenei aláfestéssel
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A zöldséghez

A rizshez

429
Kalória
36.5g
Fehérje
35.4g
Szénhidrát
16.3g
Zsír
380.4g
Víz
90g
Koleszterin
6.6g
Élelmi rost
12.3g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A zöldséghez

A rizshez

Összesen 429 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A zöldséghez

A rizshez

Összesen 1717 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A zöldséghez

A rizshez

Összesen 89 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3307.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    356 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    535 mg
  • Nátrium
    2268 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    380.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    447 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    18273 micro
  • Lut-zea
    1109 micro
Összesen 429 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    145.8 g

Zsír

  • Összesen
    65.1 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13230.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    134 mg
  • Kálcium
    1422 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    433 mg
  • Foszfor
    2142 mg
  • Nátrium
    9073 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    141.7 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    1521.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    388 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    466 mg
  • Retinol - A vitamin:
    237 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1788 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    73094 micro
  • Lut-zea
    4437 micro
Összesen 1717 kcal
  • 8% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    677.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    465 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    78 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    3745 micro
  • Lut-zea
    227 micro
Összesen 89 kcal

Elkészítés

A zöldséghez

  1. A barna rizst mossuk le egy szűrőben, majd egy kis lábosba olívaolajon pirítsuk meg, öntsük hozzá a vizet és egy 1 tk sót, főzzük meg. Ha víz már csak a rizs szintjéig ér, akkor elzárjuk a tűzhelyet. A rizst lefedve hagyjuk, és megvárjuk, míg felszívja a maradék vizet.
  2. Pucoljunk meg, és aprítsunk fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy nagy wokszerű serpenyőben először a vöröshagymát pároljuk üvegesre olívaolajon, majd tegyük bele a fokhagymát is, és pároljuk együtt őket.
  3. Tegyük bele a darált csirkemellet, 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot. Pároljuk őket 5 percen keresztül.
  4. Aprítsunk bele a 2 db chilipaprikát, és öntsük hozzá a paradicsomlevet vagy -pürét.
  5. Tegyük bele a bazsalikomot, oregánót, barna cukrot, ketchupot, főzzük együtt 10 percig.
  6. Kockázzuk bele a cukkinit és a padlizsánt is, nem kell meghámozni őket. Pároljuk tovább fedő nélkül 5 percig nagy lángon, közben kevergessük.
  7. Borítsuk bele, majd keverjük el benne a rizst.
  8. Fogjunk egy jénai edényt, borítsuk bele az egészet, majd egyengessük el benne.
  9. A tetejére reszeljünk sajtot, majd szórjuk meg friss bazsalikommal.
  10. Toljuk be a sütőbe 190 fokra 30 percig alsó-felső sütés légkeveréssel, majd további 10 percre 220 fokon, míg a sajt rá nem pirul.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Mária nagyon örült, hogy kisfia szívesen vesz részt a konyhai teendők elvégzésében olyannyira, hogy már szinte egyedül főz. És nem is akármilyen ételeket komponál. A szomszédok, de már a környék is a csodájára jár. Állítólag már az Udvarban is tudnak róla, és küldenek valami tudósfélét, hogy megnézze a gyermeket. A fiú egyre kiforrottabb ízléssel állítja össze a hozzávalókat, készíti el az ételeket, a saját receptjeit. 5-6 évesen ez kész csoda. Igaz, a konyha utána úgy néz ki, mint egy csatatér. Efféle gondolatokkal foglalta le magát Mária, miközben hazafelé ballagott az ausztriai Salzburg város egy kis utcáján. Ma az apja vigyáz a kisfiúra. Ez kicsit idegesítette az asszonyt. Mária szerint Leopold - mert így hívták az apát -, túl sokat foglalkozik a gyerek képzésével, nem törődik a hétköznapi dolgokkal, így Máriára maradnak az otthoni teendők. Bosszantó. Közben hazaért. Lenyomta a bejárati ajtón a nagy, nehéz kilincset. Az ajtó kinyílt. A látvány önmagáért beszélt. Leopold a kanapén heverve jegyzetelt a következő fellépésről, a kisfia a konyhában tevékenykedett. A konyha… a konyha, pedig egy frontvonalhoz hasonlított, melynek a közepén ott ált a kisfiú, mint egy tapasztalt tábornok. Szanaszét hevertek a mosatlan edények, de az étel elkészült. A fia készítette, és isteni finom volt. Ha Leopold vette volna a fáradtságot, és egy kicsit odafigyelt volna a gyermekre, akkor most nem kellene a nap hátralévő részében a konyhát takarítania. De nem figyelt. Jellemző. Ez a Leopold egy semmirekellő, egyszerűen kihasználja a gyereket és engem is. Elegem van. - Jól van Mozart! - mondta Mária. - Eredj be most már be a szobába és zongorázz egy kicsit, míg én elpakolok utánad. Ez így van jól. Te főztél, én mosogatok! - mondta az asszony, majd befordult a konyhába, de előtte leosztotta Leopoldot…Hát így is lehetett volna. Meggyőződésem, hogy a főzés teljesen olyan, mint a zeneszerzés. A komoly és a könnyű zenei irányok olyanok, mint a színes nemzetközi konyhák sokasága, a sok hozzávaló, összetevő pedig, mint a hangszerek és zenészek. De azért, mert leültetünk egymás mellé egy koncertteremben 4-5 zenészt különböző hangszerrel a kezükben, esetleg a szájukban, attól az még nem zene, vagy max vmi alter színházban kinyúlt pulóveres egyetemisták bólogatnak rá, hogy nagyon kúl, de azért ez nem pálya. Ez ugyan így jellemző a főzésre is. Azért mert összedobálunk egy nagy fazékba 4-5 hozzávalót, az még nem étel, vagy ha esetleg az is lesz belőle, nem fog mindenkinek ízleni, max a KASZ érdeklődik majd utána (Kóborkutyák Anoním Szervezete). Szükség van egy zeneszerzőre, karmesterre, illetve egy szakácsra, aki levezényli az egészet. Na, akkor kezdjük egy kis jazz-zel… Római rakott Jazz: A szokásos módon főzz meg 1 dl barna rizst félig (lemosod, lecsepegteted, olívaolajon megpirítod, 1dl vízzel felfőzöd). Most ül be a közönség a koncertedre. Egy klubban vagyunk, vhol Olaszországban. Talán Róma. A pincérek kihozzák a söröket és bort bontanak. Tedd félre, közben pucolj 1 vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát, mindkettőt apróra aprítsd fel. Egy halk, kis dobos felvezetés. Szükséged van egy nagy, mély, wokszerű serpenyőre. Megjött a basszus dob is. A vöröshagymát olívaolajon párold üvegesre, majd a felkockázott fokhagymát is szórd bele. Kevergesd, oda ne égjen. Ez most már a dobseprűzés. Kell 40 dkg darált csirkemell. Ezt dobd a hagymára, 1 tk só, 1 kk őrölt fekete bors. Bekapcsolódik a zongora. Kicsit pirítsd meg, majd párold kb. 5 percen keresztül, aztán hozzáapirítasz 2 db kb. 4 cm-es szárított, ha nincs, akkor 1,5 kk őrölt chilipaprikát. Ez egyértelműen egy trombita és egy szaxofon hangja. Ha mázlista vagy, akkor előkapod a kamrából a nagymamától kapott házi paradicsomlevet, és a csirkére löttyintesz 0,3 dt-t. Igen, ez volt a hegedű és egy kis szájharmonika. Ha nincs, akkor egy nagyobb sűrített paradicsomot felhígítasz 2,5 dl vízzel, zutty a csirkére. Tegyél rá 1 tk bazsalikomot, 1,5 tk oregánót, 2 ek ketchupot és 1-2 kk barna cukrot vagy mézet. Ezek a cintányérok. Az egészet alaposan keverd el, és főzd 10 percig. Kockázz fel 1 db cukkinit, 1 db padlizsánt. Egyiket sem kell megpucolni, mehet bele héjastól. Ez, barátom, a nagybőgő. Forgasd bele a szószos csirkébe, borítsd hozzá a rizst. Fogj egy jénait, vagy egy tűzálló tálat, öntsd bele az egészet. Reszelj sajtot a tetejére, vagy tegyél rá mozzarellát, parmezánt. A legjobb, ha ezeket kombinálod, és a tetejét bazsalikomlevelekkel díszíted. Ne fedd le. Most már együtt szól minden. Told a sütőbe 190 fokra, alsó-felső sütésre. Süsd 30 percen keresztül, ha lehet, akkor légkeveréssel, hogy a felesleges víz elpárologhasson, aztán 220 fokon további 10 perc, míg megpirul a sajt.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek