Padlizsán

A jellemzően lila padlizsán nem a gyerekek kedvenc alapanyaga, és nem is a legolcsóbb zöldségek közé tartozik, de érdemes vele kísérleteznünk. Ne csak krémeket kreáljunk belőle, számtalan módon felhasználhatjuk, tehát nyissunk új megoldások és receptek felé, készítsünk minél többféle padlizsános ételkülönlegességet!

Leírás

Padlizsán – receptek, leírás, tippek

Sok olyan tulajdonsága van a (rendszertanilag gyümölcsnek minősülő!) padlizsánnak, amiért érdemes beépítenünk az étrendünkbe: jelentős a C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-tartalma, kiváló kalcium- és káliumforrás, karbantartja az emésztő- és a keringési rendszert, kedvezően befolyásolja a vérnyomást, vérképző és vizelethajtó hatása van, ráadásul magas az élelmirost-tartalma is. Diétázóknak, cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel alacsony az energia- és szénhidráttartalma.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Padlizsán

Mi a padlizsán?

A padlizsánt tojásgyümölcsként vagy török paradicsomként is nevezik, eredetileg Dél-Kelet Ázsiából származó növényzöldség, héja sima és fényes, alakja gömbölyded vagy tojásalakú. Több változata is létezik: színe lehet lila, sárga, fehér vagy zöld is. 

Mi készüljön belőle?

Sokféleképpen felhasználhatjuk a padlizsánt: süthetjük, tölthetjük, grillezhetjük, használhatjuk tésztaalapként, készíthetünk belőle rakott ételeket, salátát, krémet, de akár még édesen is fogyaszthatjuk. Nyersen semmiképp ne együk meg, mert a benne levő szolanin vegyület mérgező lehet, ha nagyobb mennyiségben visszük be a szervezetünkbe. 

Fűszerezzük gazdagon, ízesítsük borssal, csomborral, bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával, friss petrezselyemmel, római köménnyel, korianderrel vagy akár curryvel.

Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle, így hát csapjunk bele a padlizsános őrületbe, és készítsünk egy isteni kókuszos padlizsáncurryt, szicíliai padlizsánragut, padlizsánkrémes tésztát, sültparadicsom-szószban főtt padlizsángnocchit, török padlizsánsalátát vagy egy klasszikus vinettát.

Még több padlizsános receptért görgess lejjebb!

25
Kalória
1g
Fehérje
5.9g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
92.3g
Víz
-
Koleszterin
3g
Élelmi rost
3.5g
Cukor

100 g Padlizsán

fehérjetartalom

0.98 g

zsírtartalom

0.126 g

szénhidráttartalom

5.88 g

víztartalom

92.3 g

gramm padlizsán?

Top ásványi anyagok

Foszfor

24 mg

Magnézium

14 mg

Kalcium

9 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.084 g

Kolin

6.9 mg

C vitamin

2.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.649 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.98 g

Zsír

telített zsírsav

0.034 g

egyszeresen telített zsírsav

0.016 g

többszörösen telített zsírsav

0.076 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

0.23 mg

Magnézium

14 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.16 mg

Réz

0.081 mg

Mangán

0.232 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

3 g

cukor

3.53 g

víz

92.3 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.039 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.037 mg

Niacin - B3 vitamin

0.649 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.281 mg

Folát

22 µg

Kolin

6.9 mg

Béta-karotin

14 µg

Lutein+zeaxantin

36 µg

E vitamin

0.3 mg

K vitamin

3.5 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

2.2 mg

B6 vitamin

0.084 g

918 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.