Padlizsán

Padlizsán

Leírás

Másik nevén tojásgyümölcs. Dél-Kelet Ázsiából származó zöldség (technikailag gyümölcs, mégis zöldségként használjuk). Sima és fényes héjú a padlizsán, sok változata létezik: lehet lila (nálunk ez a legelterjedtebb), fehér, zöld és sárga is, sőt csíkos változatban is terem. Sokféleképpen elkészíthető: kínálhatjuk előételként és főételként egyaránt, grillezve, sütve, serpenyőben készítve. Vásárláskor feszes, fényes és kemény húsú padlizsánt válasszunk. A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi, magas víztartalma miatt. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak. Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: rántva, sütve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható. Előfordul, hogy túléretten kesernyéssé válik az íze, de besózással, lecsepegtetve ez a kellemetlen íz eltüntethető. A fűszerek közül a bors, a csombor, a bazsalikom, az oregánó illik hozzá, a hagyma, fokhagyma, zöldpetrezselyem mellett. A megsütött padlizsán húsa lefagyasztható, így télen sem kell nélkülözni a pikáns ízű padlizsánkrémet.A padlizsán akkor a legalkalmasabb fogyasztásra, amikor érett, de még nem túlérett, a bőre fényes, ránctalan. A túl hosszan tárolt termés matt színű, ráncos lesz, magjai barnásak, a húsa szívós, kesernyés: ilyenkor fogyasztásra már alkalmatlan. Noha a padlizsán konyhakészen csekély energiatartalmú, ez a tulajdonsága már nem jellemző minden, belőle elkészített ételre. Számításba kell venni, hogy a sütés során például a padlizsán annyi zsiradékot szív magába, hogy sokszorosára nő a kalóriatartalma, nem is beszélve az esetleges panírréteg energiatartalmáról, ha a kirántott padlizsánt kedveli valaki. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Tavasztól őszig a legízletesebb, bár egész évben beszerezhető.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében egy hétig eláll.

100g Padlizsán

fehérjetartalom

0.98 g

zsírtartalom

0.126 g

szénhidráttartalom

5.88 g

víztartalom

92.3 g

Hány kalória

gramm

padlizsán?

Top ásványi anyagok

Foszfor

24 mg

Magnézium

14 mg

Kalcium

9 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.084 g

Kolin

6.9 mg

C vitamin

2.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.649 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.98 g

Zsír

telített zsírsav

0.034 g

egyszeresen telített zsírsav

0.016 g

többszörösen telített zsírsav

0.076 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

0.23 mg

Magnézium

14 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.16 mg

Réz

0.081 mg

Mangán

0.232 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

3 g

cukor

3.53 g

víz

92.3 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.039 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.037 mg

Niacin - B3 vitamin

0.649 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.281 mg

Folát

22 µg

Kolin

6.9 mg

Béta-karotin

14 µg

Lutein+zeaxantin

36 µg

E vitamin

0.3 mg

K vitamin

3.5 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

2.2 mg

B6 vitamin

0.084 g

Címlapról ajánljuk