Ketchup

Ketchup

Leírás

A ketchup (kínaiul Ké Tsiap) egy paradicsomból, ecet, cukor, só és fűszerek hozzáadásával készült, savanykás mártás. A ketchup szó kínai eredetű, jelentése: sós hallé. A "Ké Tsiap" mártás, melyet különböző halfélékből és puhatestűekből készítettek, már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban. Angol és holland tengerészek közvetítésével jutott Európába. Paradicsomot az 1780-as évektől kezdtek belerakni, míg az első írásos ketchup paradicsomszósz-recept 1812-ben készült. A gyorséttermekben használják leggyakrabban. Főzés, ill. sütés után fűszereznek vele pl. grillezett húsokat, tésztákat, sült burgonyát. A hamburgerek és hot dogok fűszereként is nagy népszerűségnek örvend.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen; felbontás után hűtőszekrényben.

829 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek