r
Nosalty Logó

Bolognai spagetti Heston Blumenthal-tól

NS
Bolognai spagetti Heston Blumenthal-tól
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A szószalaphoz

A paradicsommártáshoz

1000
Kalória
32.8g
Fehérje
70.9g
Szénhidrát
62.2g
Zsír
470.2g
Víz
85.1g
Koleszterin
8.7g
Élelmi rost
17.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A szószalaphoz

A paradicsommártáshoz

Összesen 1000 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A szószalaphoz

A paradicsommártáshoz

Összesen 3991 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A szószalaphoz

A paradicsommártáshoz

Összesen 136 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.8 g

Zsír

  • Összesen
    62.2 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1976.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    466 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    518 mg
  • Nátrium
    816 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    470.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    692 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    205 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    2073 micro
  • β-karotin
    5651 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3991 micro
  • Lut-zea
    802 micro
Összesen 1000 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    131.2 g

Zsír

  • Összesen
    248.7 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    139 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    341 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7906.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    1865 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    430 mg
  • Foszfor
    2071 mg
  • Nátrium
    3266 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    283.8 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

Víz

  • Összesen
    1880.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2769 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    107 micro
  • K vitamin:
    231 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    820 micro
  • Kolin:
    354 mg
  • Retinol - A vitamin:
    539 micro
  • α-karotin
    8292 micro
  • β-karotin
    22604 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    15963 micro
  • Lut-zea
    3206 micro
Összesen 3991 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    271.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    285 micro
  • β-karotin
    777 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    549 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 136 kcal

Elkészítés

A szószalaphoz

  1. Először is minden zöldséget/húst felaprítunk, felszeletelünk, megmosunk.
  2. Egy fém serpenyőt felteszünk közepes lángra, és 5 perc alatt átforrósítjuk. Beleöntünk 1 ek olívaolajat, és beledobjuk a csillagánizst (lehet flancolni muszlinzsákocskákkal, nekem ez nem volt, anélkül is ehető lett az étel). Erre rázúdítjuk a FELSZELETELT hagymát, és kb. 20 perc alatt karamellizáljuk azt. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre, öblítsük el a serpenyőt.
  3. Egy mélyebb, nagyobb serpenyőt melegítsünk fel egy lángon. Mikor forró, öntsünk rá 1 ek olajat, zúdítsuk bele a felaprított fokhagymát és a felaprított vöröshagymát a zellerrel és a répával együtt. Ezt pirítsuk nagyjából negyed óráig, míg már nem nyers a zöldség (ezt az alapot sofrittonak hívják). Ezt is tegyük félre, és töröljük el a serpenyőt.
  4. A nagyobb serpenyőt forrósítsuk fel, tegyünk bele 1 ek olajat, várjuk meg, míg füstöl, olyan forró (így nem párolódik a hús, hanem sül), és zúdítsuk bele a husit. Addig pirítsuk, míg meg nem barnul mindenhol a husi. Ezt követően egy szűrőn keresztül csöpögtessük le a húst, ne legyen olajos-zsíros.
  5. A serpenyőbe, amiben pirult, öntsünk egy picit a borból, forraljuk fel, és kaparjuk fel az odaégett/megpörkölődött darabkákat, ezek ízbombák.:) Mikor a bor fele elpárolog, öntsük vissza az edénybe a húst, a csillagánizsos pirított hagymaszeleteket és a sofrittot (pirított zöldségeket).
  6. Felöntjük a maradék borral, a tejjel és annyi vízzel, hogy ellepje. A legkisebb lángot takarékra állítjuk, és azon főzzük a húst 6 órán keresztül. Közben néha megkeverjük, és vízzel felöntjük, ami elpárolog.

A paradicsommártáshoz

  1. A paradicsomszószhoz a kikapart paradicsommagot-kocsonyás részt felaprítjuk, megszórjuk a sóval, egy szűrőbe tesszük, és 20 percre hagyjuk, hogy kicsepegjen a lé belőle egy tálba.
  2. Az üres serpenyőt hevítsük fel, öntsük bele az előírt olaj felét, és pirítsuk meg rajta a fokhagymát és a vöröshagymát. Öntsük rá a paradicsom húsát és a kicsepegett levet. Fűszerezzük a tabascoval, halszósszal, Worcestershire-szósszal, ketchuppal, sherryecettel. Egy muszlinzsákocskába (én egy sütőzacskót tűvel sok helyen kilyukasztottam, zsákot csináltam belőle, működött) tegyük bele a csillagánizst, az összetört koriandermagot, és a szegfűszeget. Tegyük bele a kakukkfű-ágakat a babérlevéllel, és főzzük nagyon pici lángon 2 órán keresztül. Mikor elkészült, vegyük a lángot nagyra, öntsük rá a többi olajat, és negyed órát "pirítsuk". Ezt követően, ami olajat nem szívott be a paradicsom, öntsük le róla, majd ezzel kell meglocsolni a főtt tésztát.
  3. A 6 óra lejártával a húshoz öntsük a paradicsommártást, és 2 órán keresztül nagyon pici (legkisebb rózsa takarékon) lángon főzzük egybe az egészet, néha vízzel fel lehet önteni, ha elfövi a levét.
  4. A 2 óra lejártával szedjük ki a fűszereket a húsból. Keverjünk bele egy nagy adag reszelt parmezánt, 5 dkg vajat, vegyük le a lángról, és tegyük bele a póréhagymás fűszertekercset. Keverjünk bele egy kiskanálnyi sherry/balzsam/ecetet, és fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal.
  5. A tésztát az előírásoknak megfelelően főzzük ki. Forgassuk meg a visszamaradt paradicsomos olajban, tegyünk rá ragut, szórjuk meg parmezánnal, és tálalható is.
  6. Jó étvágyat, és sok türelmet hozzá! :) (Ui.: MEGÉRI azt a 8 órát!!!!!!)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 480 p

Jó pár éve láttam az első "In search of perfection" Heston Blumenthal- sorozatot, azóta imádom a stílusát, és amiket alkot. Tavaly megkaptam ajándékba a Tökéletesség nyomában c. könyvét, és már jó ideje szemezek a tökéletes bolognai receptjével, de eddig nem volt 8 fölösleges órám az elkészítésére. Pedig megérte... Külön köszönet a húsboltos srácoknak, akik Páromnak segítettek a hús kiválasztásában. Tényleg marhanyakból is hihetetlen finom lett a ragu!

További receptek

Házi tagliatelle toszkán raguval

A toszkán ragu egy gazdag, ízekben mély húsos szósz, amiben az olasz kolbász szuper plusz ízvilágot teremt. Frissen gyúrt tagliatelle tésztával párosítva igazán kiemelkedő fogás lesz ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

7 nap, 7 étel – Főételnek is beillő laktató levesekkel...

Így, gőzerővel készülve az ünnepekre, tudat alatt is igyekszünk kicsit jobban odafigyelni, mi kerül a tányérra, hogy karácsonykor minden bűntudat nélkül csússzon le. A hétre laktató leveseket hoztunk nektek, amikkel a jóllakás garantált, így második sem kell utánuk. Elég lesz most egy fogás!

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...